Ο Γ. Σκόδρας καρατομήθηκε, οι «βιομήχανοι» ξανάρχονται

Οδυνηρή παραδοχή της αποτυχίας διαχείρισης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης με την εκπαραθύρωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και την αντικατάστασή του με «γαλάζιο» οικονομολόγο.

Δεν άντεξαν την… επιτυχία του(ς) και τον καρατόμησαν βάζοντας στη θέση του έναν φίλο του… «βιομήχανο».

Οδυνηρή παραδοχή της αποτυχίας που βάφτιζαν λύση αποτελεί η χθεσινή –διόλου αιφνιδιαστική– καρατόμηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΘ Γιώργου Σκόδρα από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος προέκρινε ως αντικαταστάτη το μεσαίο στέλεχος της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, οικονομολόγο Κωνσταντίνο Ταγγίρη.

Μόνο η πολιτική διαχείριση του ΟΑΣΘ δεν πρόκειται να αλλάξει, το αντίθετο, η «εκπαραθύρωση» Σκόδρα –σκληρός νεοδημοκράτης και προσωπική επιλογή του κ. Καραμανλή προ τριετίας– καταδεικνύει ότι υπήρξε άρνησή του να μετατραπεί σε απλό ανδρείκελο εφαρμογής συγκεκριμένων επιλογών του υπουργείου.

Επικοινωνιακή αμηχανία

Αν και αναμενόμενη η απομάκρυνση του κ. Σκόδρα, αν και είχε προαγγελθεί με στοχευμένα δημοσιεύματα, προκάλεσε ταραχή και επικοινωνιακή αμηχανία σε όσους τον υμνούσαν μέχρι χθες, πολύ περισσότερο που τα σενάρια για τους λόγους της απομάκρυνσής του είναι τόσα όσα τα προβλήματα του ΟΑΣΘ. Ο ίδιος ο κ. Σκόδρας προτίμησε να κάνει επίδειξη κομματικής πειθαρχίας ανακοινώνοντας με παραπαίουσα αυτοπεποίθηση πως «έπειτα από πολλή περίσκεψη, αποφάσισα ότι έκλεισε ο κύκλος μου στον Οργανισμό. Θεώρησα ότι από τη στιγμή που καταφέραμε να κάνουμε τον ΟΑΣΘ να σταθεί ξανά στα πόδια του, έχω ολοκληρώσει το έργο που μου ανέθεσε η κυβέρνηση»!

Γιατί επέλεξε να πει κάτι που δεν ισχύει και είχε διαψευστεί ήδη από δημοσιεύματα σε κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, αυτό το ξέρει μόνο ο ίδιος. Είναι μπουφόνικο όμως να σε διώχνουν και εσύ να πανηγυρίζεις κυρίως, όταν θέλεις σαφώς να υπονοήσεις κάτι, σημειώνοντας ότι η επόμενη μέρα «θα σχετίζεται με την εφαρμογή του Κανόνα της Απελευθέρωσης των Αστικών Συγκοινωνιών». Υπάρχει άραγε «Κανόνας» που κάποιοι ήθελαν να μην εφαρμοστεί και τώρα δεν θα εφαρμοστεί;

Κατά τα λοιπά δεν είχε τίποτα ιδιαίτερο να πει –δεν είπε καν λέξη για τη συνάντηση που είχε χθες στο γραφείο του με τον κ. Ταγγίρη–, επέμεινε στα διαψευσμένα από την πραγματικότητα στοιχεία ότι κυκλοφορούν 500 λεωφορεία, ότι είχαν επιτυχία η μίσθωση 260 λεωφορείων και η δωρεά των 50 λεωφορείων Λιψίας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν αξίζει καν να πούμε πολλά όταν τουλάχιστον 50 μισθωμένα λεωφορεία καθημερινά είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης οδηγών, τα δε Λιψίας κυκλοφορούν μόνο… στα δελτία Τύπου του δήμου!

Ιδιωτικοποίηση

Η αντιπολίτευση έκανε φυσικά κι αυτή με τη σειρά της, και δικαιολογημένα, πάρτι… Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών, Χρήστος Γιαννούλης σχολίασε πως «Καραμανλής και Σκόδρας οδήγησαν τον ΟΑΣΘ σε ζημίες και το συγκοινωνιακό έργο της Θεσσαλονίκης σε ιδιωτικοποίηση», αλλά και ότι η καρατόμηση του «ανεκδιήγητου Σκόδρα» γεννά ερωτήματα, πολύ περισσότερο που ο «Βοναπάρτης» Σκόδρας και ο κ. Καραμανλής «χρεώνονται τα «σαπάκια» από τη Λιψία, που έπιαναν φωτιά εν κινήσει, τα παρωχημένης τεχνολογίας λεωφορεία που δρομολογήθηκαν, τη σπατάλη χρημάτων για την ενοικίαση οχημάτων μέσω leasing, την αύξηση του αριθμού των γραμμών που παραχωρήθηκαν στα ΚΤΕΛ, τις απευθείας αναθέσεις, την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων και την εξαπάτηση των εργαζομένων που τους ώθησαν στην απόγνωση και σε πολυήμερες απεργίες».

Για «ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη τόσο στον ΟΑΣΘ όσο και στο Μετρό Θεσσαλονίκης» έκανε λόγο η βουλευτίνα Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας ότι «μπροστά στην οργή των Θεσσαλονικέων» Μητσοτάκης και Καραμανλής «προσπαθούν να φορτώσουν όλες τις ευθύνες της κυβέρνησης στον πρώην εκλεκτό τους, καρατομημένο πια πρόεδρο».

Ο νέος πρόεδρος

Οσα αρνήθηκε να εκτελέσει ο κ. Σκόδρας καλείται να εφαρμόσει ο Κωνσταντίνος Ταγγίρης, «άγνωστος» στους πολλούς, γνωστός όμως στον κ. Σκόδρα από παλιά, όταν τη δεκαετία του 1990 ανήκαν και οι δύο στον κοινό, στενό κύκλο ΔΑΠιτών της εποχής με την κωδική επωνυμία «ομάδα των βιομηχάνων».

Στελέχη αυτής της ομάδας υπήρξαν οι Δημήτρης Πανοζάχος και Κώστας Ταγγίρης, βασικοί μέτοχοι της εταιρείας «Ορθολογισμός-Οικονομικές και Αναπτυξιακές Εφαρμογές ΕΠΕ» που κατάφερε να γίνει ο «εθνικός λογιστής» αναλαμβάνοντας τα λογιστικά ζητήματα σε περίπου 40 δήμους (είχε βρεθεί στην επικαιρότητα όταν γνωστοποιήθηκε η υπόθεση υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης επί Βασίλη Παπαγεωργόπουλου), δεκάδες δημοτικές επιχειρήσεις, 34 νοσοκομεία, χώρια οι εισηγμένες κρατικές επιχειρήσεις και έκανε τζίρο που έφτανε τότε κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ!

Εκτοτε στο βιογραφικό του στελέχους του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, με καταγωγή από τον νομό Σερρών, βρίσκει κανείς ως πλέον ενδιαφέρον την ύπαρξη της υπογραφής του ανάμεσα σε άλλα 50 στελέχη του κόμματος που στήριξαν την υποψηφιότητα του… Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως προέδρου του κόμματος.

Ηταν πάντα στους διαθέσιμους να καλύπτουν θέσεις συμβουλίων κρατικών οργανισμών, οπότε το 2010 ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ 3 και το 2012 εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Στα ενδιαφέροντα και η δραστηριοποίησή του στο «ΚΕΚ Εκπαιδευτική Παρέμβαση» στο οποίο είναι συνιδιοκτήτης με μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.