Ο Γιώργος Λάνθιμος έγραψε ιστορία στην Βενετία

Με το «Poor things» έγινε ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας.

Ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί από την αρχή του φεστιβάλ και το επιβεβαίωσε με το πλέον πανηγυρικό τρόπο. Μόνο ο Ιάπωνας Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι με τη νέα του ταινία «Evil does not exist» έδειχνε να απειλεί το θρίαμβο του Λάνθιμου. Τελικά ο δημιουργός του «Drive my car» περιορίστηκε στο δεύτερο σημαντικό βραβείο της Μόστρα, τον Αργυρό Λέοντα.

Όταν ο έλληνας σκηνοθέτης ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, την κριτική επιτροπή και φυσικά την Έμα Στόουν την οποία χαρακτήρισε «φανταστική και σπάνιο πλάσμα».

Η σημειολογία του θριάμβου του Γιώργου Λάνθιμου έχει πολλές παραμέτρους. Εκτός της ιστορικής σημασίας που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου, η συγκεκριμένη νίκη είναι η εγγύηση πως το φιλμ θα το ξανασυναντήσουμε οπωσδήποτε σε τρεις μήνες όταν θα ανακοινωθούν οι οσκαρικές υποψηφιότητες. Τα τελευταία χρόνια η ταινία που κερδίζει τον Χρυσό Λέοντα γίνεται αυτομάτως ένα από τα οσκαρικά φαβορί της χρονιάς. Το είδαμε με το «Τζόκερ» το 2019 που προτάθηκε για 11 βραβεία κατακτώντας 2 (ερμηνείας στον Χοακίν Φίνιξ και μουσικής) και κυρίως με τα «Roma», «Η χώρα των νομάδων» και «Η μορφή του νερού», όπου τα δύο τελευταία κατέκτησαν και το όσκαρ καλύτερης ταινίας αλλά και της σκηνοθεσίας. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τελικά να δούμε τον Λάνθιμο να κοντράρεται με τον Νόλαν του «Οπενχάιμερ» για το βραβείο σκηνοθεσίας. Βραβείο που κανείς τους μέχρι στιγμής δεν το έχει κατακτήσει.

Επίσης ο Χρυσός Λέοντας που κατέκτησε ο Γιώργος Λάνθιμος που έγινε φέτος 50 ετών επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την συνεχή άνοδο ενός αυθεντικού auteur του σινεμά που βρίσκεται στην πλέον ώριμη φάση της καλλιτεχνικής ζωής του και συγκαταλέγεται στα κορυφαία ονόματα του σύγχρονου κινηματογράφου. Πλέον όταν θα μιλάμε για σταρ-σκηνοθέτες σαν τον Φίντσερ, τον Νόλαν, τον Βιλνέβ, τον Κουαρόν, τον Ντελ Τόρο, τον Ινιαρίτου ή τους Άντερσον (Πολ Τόμας και Γουές) δίπλα τους θα μπαίνει αξιοκρατικά και χωρίς δεύτερη κουβέντα το όνομα Yorgos Lathimos.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ της Βενετίας για τον Γιώργο Λάνθιμο – Εντυπωσίασε με το «Poor things»

Η διάκριση ήρθε για ακόμη μια φορά για τον Γιώργο Λάνθιμο που βραβεύτηκε και αποθεώθηκε στην Βενετία.

Το ύψιστο βραβείο σήκωσε τελικά ο Έλληνας σκηνοθέτης με το «Poor things» στο 80ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που έριξε αυλαία πριν από λίγη ώρα.

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, οι κριτικές του ξένου Τύπου αποθέωναν την ταινία και το ταλέντο του Γιώργου Λάνθιμου. Ήταν το απόλυτο φαβορί.

Πρόκειται για μια πειραγμένη, βιτριολική ματιά του σκηνοθέτη πάνω στο μύθο του Φράνκενσταϊν και βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα που έγραψε το 1992 ο Σκοτσέζος Άλισντερ Γκρέι (στα ελληνικά με τον τίτλο «Χαμένα Κορμιά» από τις εκδόσεις Νεφέλη). Πρωταγωνιστούν οι Έμα Στόουν, ο Γουίλιεμ Νταφόε και ο Μαρκ Ράφαλο. Στις ελληνικές αίθουσες θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιανουαρίου από τη Feelgood Entertainment.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Χρυσό Λιοντάρι: «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Evil Does Not Exist» του Ριγουσούκε Χαμαγκούτσι

Αργυρός Λέοντας Σκηνοθεσίας: Ματέο Γκαρόνε για το «Io Capitano»

Coppa Volpi Γυναικείας Ερμηνείας: Κέιλι Σπέινι για το «Priscilla» της Σοφία Κόπολα

Coppa Volpi Αντρικής Ερμηνείας: Πίτερ Σάρσγκαρντ για το «Memory» του Μισέλ Φράνκο

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Green Border» της Ανιέσκα Χόλαντ

Βραβείο Σεναρίου: Γκιγιέρμο Καλντερόν και Πάμπλο Λαραϊν για το «El Conde» του Πάμπλο Λαραϊν

Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι (για ανερχόμενο ηθοποιό): Σεϊντού Σαρ για το «Io Capitano» του Ματέο Γκαρόνε