Ο γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη

Ο γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη

Μια μεγάλη έκθεση για τα 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής του συνθέτη. Το κοινό θα έρθει σε επαφή με ένα μέρος από τα πρωτότυπα ντοκουμέντα και τους κρυμμένους ιστορικούς θησαυρούς του αρχείου του.

Σπάνια ντοκουμέντα από το αρχείο του, θεματικές ενότητες που αναφέρονται στο συμφωνικό του έργο, τη μελοποιημένη ποίηση, τη μουσική για το θέατρο και το σινεμά, τις όπερες και τα μπαλέτα του, το λαϊκό τραγούδι. Μουσικές που συνδέονται με τους αγώνες.

Οι διαφορετικές πλευρές της μουσικής και πολιτικής παρακαταθήκης του. Συγκινητικές εικόνες από τα νεανικά του χρόνια και τα χρόνια της εξορίας. Τεκμήρια από την πολιτική και συγγραφική του δράση, τη διεθνή του απήχηση και την ιδιαίτερη σχέση του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Χωρισμένη σε 16 θεματικές που καλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου του και παρουσιάζονται σε ισάριθμους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, η έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» εγκαινιάζεται αύριο στο Μέγαρο (Φουαγιέ Ισογείου Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης) γιορτάζοντας τα 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής του κορυφαίου συνθέτη.

akriviadis.gr

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, λοιπόν, σε συνεργασία με το ΜΜΑ και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, που από το 1997 διαθέτει το πλήρες αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη (το οποίο ο ίδιος της εμπιστεύθηκε), οργανώνουν μια έκθεση που ταξιδεύει τον επισκέπτη στις πολλές και διαφορετικές πλευρές του συνθέτη, όπως αυτές φωτίζονται από τα βιώματα και τα συναισθήματά του.

«Η προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας και του κόσμου. Γι’ αυτό ο τίτλος της έκθεσης, “Ο γαλαξίας μου”, είναι απολύτως ταιριαστός. Ο Μίκης Θεοδωράκης -που όποιον τίτλο και αν του δώσεις τον αδικείς-, το έργο του, η ιστορία του και η δράση του, οι μνήμες του είναι πέρα από όρια τοπικά, χρονικά, πέρα από κατηγορίες. Παγκόσμια προσωπικότητα που η μουσική του είναι συνυφασμένη με τα ειρηνικά έργα, τους αγώνες και τις αγωνίες των ανθρώπων», ανέφερε για την έκθεση η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Για πρώτη φορά το κοινό θα μπορέσει να δει, από κοντά, τα πρωτότυπα ντοκουμέντα της προσωπικής ιστορίας του Μίκη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα στις σελίδες που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Στις 29 Ιουλίου 2020 ο Μίκης Θεοδωράκης συμπλήρωσε 95 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής και η επέτειος αυτή στάθηκε αφορμή για μια έκθεση που έχει και μια σημαντική πρωτιά: το κοινό θα έρθει σε επαφή με ένα μέρος από τα πρωτότυπα ντοκουμέντα και τους κρυμμένους ιστορικούς θησαυρούς του αρχείου του, αφού το πλήρες αρχείο του συνθέτη αποτελείται από περισσότερα από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, κάδρα, έντυπα, αφίσες, μετάλλια και άλλα.

🔴 Ιnfo: Σχεδιασμός/Επιμέλεια έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη. Συντονισμός: Αλέξανδρος Χαρκιολάκης. Επιστημονική επιμέλεια: Στεφανία Μεράκου, Βάλια Βράκα. Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου-31 Ιουλίου και 1 Σεπτεμβρίου-30 Οκτωβρίου. Τρίτη-Σάββατο 11.00-19.00. Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης στο www.megaron.gr. Στους χώρους τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Διάρκεια περιήγησης: 45 λεπτά.