Όλα τα μέλη του Σ.Α. ζήτησαν από τη Βρετανία ξεκάθαρη αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού
Η συζήτηση για τις εξελίξεις στα Κατεχόμενα Βαρώσια κυριάρχησε στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η εικόνα που μετέφερε η κ. Σπεχαρ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος για διαπραγματεύσεις.
Ενώ τα μέλη εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το Βαρώσι, και ζήτησαν ξεκάθαρη αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού «χωρίς ουρές» και από τη Βρετανία, στην χθεσινή συζήτηση του δεύτερου προσχέδιου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της OΥΝΦΙΚΠ – που είχε επιδοθεί την Παρασκευή – στο οποίο όμως επαναλαμβανόταν αναφορές που είχε ζητήσει η Τουρκία και αλλοίωναν τις πρόνοιες των ψηφισμάτων.
Αιχμή της αντιπαράθεσης είναι η τέταρτη παράγραφος του προοιμίου, στο τέλος της οποίας η Βρετανία πρόσθεσε στην αναφορά στις «παραμέτρους μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα» συμπεριλαμβανομένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του 716/1991 φράση που αναφέρει ότι οι παράμετροι αυτές είναι αρκετά ευρείς για να καλύπτουν μια σειρά πρακτικές και νομικές ρυθμίσεις.
Η Βρετανία ζητά ευρεία ερμηνεία των ψηφισμάτων
ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ιρλανδία πρωτοστάτησαν στην υποστήριξη της θέσης για ξεκάθαρη αναφορά. Η Βρετανία τους τελευταίους μήνες – ακόμη και στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης – ζητά ευρεία ερμηνεία των ψηφισμάτων, καθώς τα θεωρεί εμπόδιο. Μάλιστα στις πρόσφατες διαβουλεύσεις του Σ.Α. προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τις χώρες – μέλη, ότι αυτή η διατύπωσή θα βοηθήσει στη σύγκληση νέα άτυπης συνάντησης το Φθινόπωρο, στην οποία η Τουρκία θα έχει εποικοδομητικότερη στάση. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, περίπου ανάλογες απόψεις για τα ψηφίσματα είχαν εκφραστεί και από στελέχη της Γραμματείας
Όλες οι υπόλοιπες χώρες ζήτησαν η παράγραφος να παραμείνει ως είχε στο προηγούμενο ψήφισμα. Η Βρετανία ενημέρωσε ότι θα στείλει το πρωί νέο προσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε σιωπηρή διαδικασία και στη συνέχεια θα λάβει την τελική του μορφή για να υιοθετηθεί 24 ώρες αργότερα, την Πέμπτη.
Να σημειωθεί ότι στην ίδια παράγραφο είχε προστεθεί η αναφορά στην 4η παράγραφο του διατακτικού του ψηφίσματος 716, τις παραμονές τις συνάντησης Γκουτέρες – Αναστασιάδη και Ακιτζί, στο Βερολίνο, με στόχο να διευκολυνθεί ό τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης να αποδεχθεί τους όρους αναφοράς και να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.
Τελικά οι όροι αναφοράς εγκαταλείφθηκαν από τον ίδιο το ΓΓ του ΟΗΕ, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι μιλούν για δύο κράτη, αλλά η αναφορά στο 716 παρέμεινε και τώρα η Βρετανία ζητά περαιτέρω αλλοίωση των προνοιών των ψηφισμάτων.
Το ψήφισμα που θα υιοθετηθεί την Πέμπτη, θα ανανεώνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ένα έτος, ενώ ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ κάθε έξι μήνες να υποβάλει έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.
Κυβερνητικό «δούλεμα» με τα αναδρομικά! 30.000 συνταξιούχοι είδαν «αέρα κοπανιστό» στους λογαριασμούς τους
Κι όμως: Λόγω «ειδικών συνθηκών» (!) δεν πληρώθηκαν χιλιάδες δικαιούχοι. Πότε θα λάβουν τα χρήματα για τα αναδρομικά.
Δίχως τέλος ο εμπαιγμός χιλιάδων συνταξιούχων στο θέμα της καταβολής των ποσών για τα αναδρομικά που δικαιούνται. Ούτε ένα ευρώ από αυτά δεν βρήκαν στους λογαριασμούς τους σχεδόν 30.000 δικαιούχοι του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016, οι οποίοι σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ έπρεπε να τα λάβουν χθες Τρίτη 27 Ιουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, τα αναδρομικά καταβλήθηκαν χθες σε 53.912 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, που έλαβαν κατά μέσο όρο αναδρομικά ύψους 863,70 ευρώ. Ωστόσο, πρόβλημα υπήρξε για 29.032 περιπτώσεις δικαιούχων, όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους.
Γι’ αυτούς ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι οι έλεγχοι είναι πιο περίπλοκοι και γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αναφέρει ότι η διαδικασία του επανυπολογισμού πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Σεπτέμβρη και μετά έχει μετατεθεί το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αυξήσεων και των αναδρομικών για τους 150.000 δικαιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016.
Αύριο Πέμπτη 29 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η καταβολή των αναδρομικών σε άλλους 10.964 δικαιούχους, που είναι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016.
«Γέμισε η Ευρώπη “μαϊμού” φέτα και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα»
Ερώτηση των Σ. Αραχωβίτη, Γ. Γκιόλ και Σ. Λάππα στη Βουλή
Ερώτηση κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Γκιόλας, Σταύρος Αραχωβίτης και Σπύρος Λάππας, η οποία μάλιστα συνυπογράφεται από άλλους 35 βουλευτές, σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκές αγορές όπου διατίθεται από ελληνικές εταιρείες «λευκό τυρί» το οποίο βαφτίζεται «ελληνική φέτα».
Οι ποινές που επιβάλλονται σε εταιρείες που έπεσαν στην αντίληψη ελεγκτικών αρχών του εξωτερικού (Σουηδία κ.α.) είναι τόσο μικρές που χαρακτηρίζονται δίκαια ως χάδι. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να εξωθούνται κι άλλοι στην παραπλάνηση των καταναλωτών με μοναδικό σκοπό το αλόγιστο κέρδος εις βάρος όμως των αιγοπροβατοτρόφων γαλακτοπαραγωγών.
Η καταγγελία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για παραγωγή και διανομή φέτας «μαϊμού» σε αγορές της Ευρώπης και η αγωνία που εκφράζεται για το μέλλον των κτηνοτρόφων θα πρέπει να αφυπνίσει την Κυβέρνηση και να λάβει επιτέλους τα αναγκαία μέτρα.