Ο Αλ. Τσίπρας: Γενναία ρύθμιση σε 120 δόσεις με κούρεμα ως 60% χρέους και προστασία α’ κατοικίας. Ζωντανή μετάδοση

Τα μέτρα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την οικονομία

Συγκεκριμένο και αναλυτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 18.00, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος για την επούλωση των πληγών που έχει προκαλέσει η πανδημία και την υποστήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

«Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πρέπει να νοιώσουν ξανά ασφάλεια .Όραμά μας, δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Αν δεν αντιμετωπιστεί η ωρολογιακή βόμβα του ιδιωτικού χρέους οι συνέπειες θα είναι ολέθριες Πρόκειται για σχέδιο βιώσιμης επανεκκίνησης της οικονομίας για όλους. Η κυβέρνηση υπόσχεται λουκέτα και ανεργία για πολλούς, μισούς μισθούς και επιχειρήσεις πνιγμένες στα χρέη για τους υπόλοιπους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε τη διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Οικονομία – Ανάπτυξη – Κοινωνική Συνοχή – Ο Δρόμος της Επανεκκίνησης»:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα συνομιλήσει με τους:

Δημήτρη Αυγητίδη, καθηγητή Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ

Αιμίλιο Αυγουλέα, καθηγητή Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Λούκα Κατσέλη, ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, πρώην υπουργό

Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ

Κωνσταντίνο Μίχαλο, πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηριών και του ΕΒΕΑ, και

Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρο Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η παρουσίαση μεταδίδεται ζωντανά από τις σελίδες του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook και το Youtube (και αναμεταδίδουμε από το left.gr)

Οι πυλώνες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Αυγής, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., που θα αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας, διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες:

Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τις τράπεζες. Με δεδομένο ότι από την αρχή της μέχρι και το τέλος του 2020 δημιουργήθηκαν 7 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών, και η αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο.Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρονικό διάστημα κ.α.

Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους: κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου και νέο πλαίσιο με επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας.

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας αποτελεί το πρώτο βήμα στο συνολικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τα μέτρα δε που προτείνονται συνδέονται άρρηκτα με την πρόταση του κόμματος για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα των ευρωπαϊκών πόρων, για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου προς μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη, διατηρήσιμη και δίκαιη κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Eurostat, το 2020 οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα υπέστησαν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας υπέστησαν την ίδια χρονιά απώλεια 41,6 δισ. Αντιμέτωπες με την απειλή λουκέτου είναι πολλές μεσαίες επιχειρήσεις, με το 23% των επιχειρήσεων αυτών να δηλώνουν σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στους κλάδους με ιδιαίτερη συμμετοχή στην απασχόληση και φτάνει το 34% στο εμπόριο και το 41,7% στην εστίαση.