ο Αλέξης Τσίπρας: Μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες

Αλ. Τσίπρας: Μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στη λιτότητα

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να ανοίξουμε δυναμικάτη συζήτηση για το μέλλον της, αγωνιζόμενοι για μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, στις Βρυξέλλες – «Να αναγκάσουμε την Τουρκία να συνδέσει την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης με την προσφυγή, μαζί με την Ελλάδα, στην Χάγη» τόνισε αναφερόμενος στο επικείμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να ανοίξουμε δυναμικά και αποφασιστικά τη συζήτηση για το μέλλον της, αγωνιζόμενοι για μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες. Οφείλουμε να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην Ευρώπη της λιτότητας. Να κοιτάξουμε μπροστά. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και με τις ευρωτουρκικές σχέσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας προσερχόμενος το μεσημέρι της Πέμπτης στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, στις Βρυξέλλες:

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε, αναλυτικότερα:

«Η μεγάλη συζήτηση σήμερα στην Ευρώπη είναι αν η πανδημία αποτελεί ένα σοκ που θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε οικονομικό μοντέλο ή μια ανάπαυλα που μόλις τελειώσει θα γυρίσουμε πίσω στις ίδιες χρεοκοπημένες πολιτικές λιτότητας που μας οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις.

Η ευρωπαϊκή Δεξιά τάσσεται ανοικτά με την δεύτερη εκδοχή. Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος δήλωσε προχθές ότι η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει τάχιστα στη δημοσιονομική ορθοδοξία.

Και ο κύριος Μητσοτάκης στην Ελλάδα υλοποιεί μια ακραία πολιτική, καταργώντας εργασιακά προνόμια και δικαιώματα, ιδιωτικοποιώντας την κοινωνική ασφάλιση. Μια πολιτική ακραία νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να ανοίξουμε δυναμικά και αποφασιστικά τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αγωνιζόμενοι για μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες. Οφείλουμε να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην Ευρώπη της λιτότητας. Να κοιτάξουμε μπροστά.

«Να αναγκάσουμε την Τουρκία να συνδέσει την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης με την προσφυγή, μαζί με την Ελλάδα, στην Χάγη»

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

«Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε αναφορικά και με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σήμερα αποφασίζεται η έναρξη της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ -Τουρκίας.

Κατά την άποψή μου είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναγκάσουμε την Τουρκία να συνδέσει την προοπτική της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης που επιθυμεί, με την προσφυγή, μαζί με την Ελλάδα, στην Χάγη για την επίλυση, την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Ας το κατανοήσουμε, χωρίς Τελωνειακή Ένωση δεν θα υπάρξει Χάγη. Και χωρίς Χάγη δεν θα υπάρξει δίκαιη επίλυση των διαφορών και άρα μεσομακροπρόθεσμα ειρήνη στη περιοχή μας. Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ευθύνη».

Περισσότερες φωτογραφίες από τις συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες:

Οι συναντήσεις

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Αλ. Τσίπρας συναντιέται σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni και τους Προέδρους και Συμπροέδρους των προοδευτικών Ευρωπαϊκών κομμάτων –τη Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων Ska Keller, τoν Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Martin Schirdewan  και την Πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Iratxe Garcia Perez

Aπό τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι: Είχαμε εκτεταμένη συζήτηση, σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας, με τον Paolo Gentiloni για τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και πώς η Ελλάδα μπορεί να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, την Πράσινη Συμφωνία στη βάση μιας δίκαιης μετάβασης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάγκη για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στο Βερολίνο την Παρασκευή

Ακολούθως ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να συμμετάσχει, με το καθεστώς του παρατηρητή, για πρώτη φορά σε τακτική Συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών Ηγετών (Παρασκευή 25/06, 19:00), ενώ θα συναντήσει και τους Συμπρόεδρους της Die Linke Susanne Hennig-Wellsow και Janine Wissler (Παρασκευή 25/06).

Τον Αλέξη Τσιπρα θα συνοδεύσουν η Ράνια Σβίγκου, υπεύθυνη για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Γραφείου Προέδρου Δανάη Μπαδογιάννη.