Ο Αδωνης καλεί τους εργοδότες να απολύσουν ανεμβολίαστους εργαζόμενους χωρίς καν αποζημίωση! (Video) – Η μάχη του ΚΙΝΑΛ στην Α΄ Αθήνας του… Γερουλάνου – Εστίαση και take away: Διευκρινίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

Ο Αδωνης καλεί τους εργοδότες να απολύσουν ανεμβολίαστους εργαζόμενους χωρίς καν αποζημίωση! (Video)

Στη γραμμή του “τρόμου”, των απειλών και του “κοινωνικού αυτοματισμού” και της εργασιακής ανασφάλειας επενδύει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση στο ζήτημα της δημόσιας υγείας και ειδικότερα των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης κάνει λόγο για δυνατότητα των εργοδοτών να απολύουν εργαζόμενους χωρίς καν να τους δίνουν αποζημίωση, βάσει άρθρου στον εργασιακό νόμο, με το οποίο μπορούν να επικαλεστούν σπουδαίο λόγο για απόλυση!

Απολύσεις

Ειδικότερα, σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε: «Ως ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απόλυση από κάποια επιχείρηση εξ αυτού του λόγου (σ.σ. μη εμβολιασμού για κορονοϊό) το θεωρείτε εφεύρεση του ‘Αδωνη Γεωργιάδη ή κάτι που συμβαίνει; H κείμενη νομοθεσία έχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση. Συζητάμε το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για την λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος. Κατά τη γνώμη μου, υπό συνθήκες, ασφαλώς είναι σπουδαίος λόγος. Είναι πράγματα που θα συμβούν».

Αναφορικά με το αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχουν δύο πεδία, το ηθικό και το νομικοπολιτικό.

«Αν ένας επιχειρηματίας κάνει την επιχείρησή του αμιγώς για εμβολιασμένους, και 1-2 εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι, θα θέλει να βάλει το σηματάκι ότι είναι όλοι εμβολιασμένοι στο μαγαζί και δεν θα μπορεί. Από αυτό το σηματάκι θα εξαρτάται η επιλογή των πελατών αν θα μπουν ή όχι. Η επιλογή αυτών των εργαζομένων θα κοστίζει χρήματα και θέσεις εργασίας στην επιχείρηση» σημείωσε.

«Είναι εξαιρετικά ανήθικο, κάποιος κοιτώντας τον εαυτούλη του να αδιαφορεί για όλους τους άλλους. Βαθιά εγωιστική και ανήθικη πράξη» πρόσθεσε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το ποιοι θα υποχρεωθούν να εμβολιαστούν «το έχουμε πει πολλές φορές».

«Υπάρχει Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και Επιτροπή Βιοηθικής. Εγώ να θεσπίσω υποχρεωτικότητα σε έναν κλάδο χωρίς να το έχουν αποφασίσει αυτές οι επιτροπές, αποκλείεται. Το κοινό, συλλογικό, εθνικό, κοινωνικό συμφέρον είναι η πανδημία να ελεγχθεί. Όσο γρηγορότερα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα».

 

Η μάχη του ΚΙΝΑΛ στην Α΄ Αθήνας του… Γερουλάνου

Η εκλογολογία δεν αφήνει κανέναν πολιτικό ανεπηρέαστο. Ακόμα περισσότερο προβληματίζει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που έχουν να σκεφτούν πολυσύνθετα, με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου οι οποίες θα κορυφωθούν το Φθινόπωρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο… σιωπηλός Παύλος Γερουλάνος, έχει αρχίσει να πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις ποικιλοτρόπως.

Ο επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης που στηρίζει το ΚΙΝΑΛ στο Δήμο Αθηναίων δεν άφησε ποτέ να φανεί ότι δεν έχει ρόλο να διαδραματίσει στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αντιθέτως, επιλέγει το χρόνο της παρέμβασής του. Στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με μεγάλη εμβέλεια επαφών στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας αρχίζει σιγά σιγά να κάνει αισθητική την παρουσία του εσωκομματικά, αυτοδιοικητικά,… βουλευτικά. Δίνει συνεντεύξεις (πρόσφατα στην ΕΦΣΥΝ), κάνει συνεχείς παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, έχει επαφές με στελέχη του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και οργανώνει εκδηλώσεις ενίσχυσης του πολιτικού του προφίλ. Έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή που παραμονή εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, ο Παύλος Γερουλάνος είχε ζητήσει να μπει σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας-άλλωστε μόλις ένα μήνα πριν είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων. Όπως ο ίδιος έλεγε τότε, θα έδινε έτσι κι αλλιώς την πολιτική μάχη για τη νίκη των ιδεών του ΚΙΝΑΛ και για «ένα λυτρωτικό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους που στηρίζουν τα όνειρα στις ιδέες του προοδευτικού χώρου».

Και τώρα διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι όποτε κι αν γίνουν οι εθνικές κάλπες θα δώσει το «παρών» στην πολιτική, ιδεολογική και εκλογική μάχη. Μάλιστα, δεν χάνει την ευκαιρία σε κάτι τέτοιες συζητήσεις να επιστρατεύει τη στατιστική: ως επικεφαλής της “Αθήνα Είσαι Εσύ” είχε λάβει ποσοστό 13,19% (27.504 ψήφους) στις αυτοδιοικητικές κάλπες (Μάιος 2019) ενώ το ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 είχε λάβει στην Α΄Αθήνας 5,16% (12.255 ψήφους) και νωρίτερα στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 4,68% (11.633 ψήφους). θυμίζει κάπου κάπου τα ποσοστά τώρα που φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές , εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, να τοποθετηθεί στην εκλογική περιφέρεια Α΄Αθήνας. Αξίζει να θυμίσουμε ότι στην Α΄Αθήνας εκλέγεται ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Μάλιστα, ο Παύλος Γερουλάνος προχωρά πλέον σε οργανωτικά…μέτρα για την τόνωση της πολιτικής του εικόνας, αφήνοντας μάλιστα τους καχύποπτους να βλέπουν πίσω από τις κινήσεις του τη λογική του με “ένα σμπάρο δυο τριγόνια”-καλό θα του κάνει και στην περίπτωση που αποφασίσει (λέμε τώρα) να διεκδικήσει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση της ΝΔ προσφύγει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η Α΄Αθήνας είναι περιοχή-πασπαρτού… Ο Παύλος Γερουλάνος θεωρεί ότι αυτή είναι η εκλογική περιφέρεια που του ταιριάζει και μπορεί να προσφέρει πιο αποτελεσματικά, μια και ο αυτοδιοικητικός του ρόλος είναι καθοριστικός. Ετσι, αποφάσισε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και οργάνωσε πολιτική εκδήλωση στη «Ριβιέρα», τον θερινό κινηματογράφο στα Εξάρχεια, την Πέμπτη (15.7.2021). Είναι ένας τρόπος για να συσφίξει ξανά τις σχέσεις του με τον κόσμο του ΚΙΝΑΛ, να ανανεώσει παλιούς δεσμούς στην Αθήνα, όπου άλλωστε κατοικεί, και κυρίως να δηλώσει την πρόθεσή του να κατέβει με το Κίνημα Αλλαγής στην Α΄Αθήνας.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι λίγες ημέρες πριν (7.7.2021) η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είχε χαλαρή συνάντηση σε στέκι της Αθήνας με συνδικαλιστικά στελέχη του τραπεζικού χώρου, με παρόντες τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΟΤΟΕ και στελέχη από συλλόγους τραπεζοϋπαλλήλων.

Τον κύκλο των επαφών του ο Παύλος Γερουλάνος τον εγκαινίασε με πολιτικό κάλεσμα σε στελέχη από τον συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό χώρο και ανθρώπους από κινήσεις πολιτών της Αθήνας- περισσότεροι από 90 άτομα παραβρέθηκαν. Έχουν ενδιαφέρον, σημειολογικά και ουσιαστικά, τα πρόσωπα που προλόγισαν στην εκδήλωση: η Αννα Καραμάνου και ο Γιώργος Πεταλωτής.

Η πολιτική σύνδεση με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είναι εμφανής. Ο νομικός από την Κομοτηνή, πρώην βουλευτής Γιώργος Πεταλωτής ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Παράλληλα, η παρουσία της πρώην ευρωβουλευτού παραπέμπει στην προσπάθεια επανασύνδεσης με στελέχη που απομακρύνθηκαν από το ΚΙΝΑΛ. Η Αννα Καραμάνου, συνδικαλίστρια του ΟΤΕ, (1974 -1991), υπήρξε ευρωβουλευτής από το 1997 έως 2004 και Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ενώ ανέπτυξε δράση σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, το 2019 , βρέθηκε να είναι υπόλογη στην επιτροπή Δεοντολογίας γιατί συνέπραξε ως γραμματέας του Τομέα Ισότητας με τη ΝΔ κατά την ψηφοφορία στη βουλή για την Επιτροπή Γυναικών της Βουλής (αποτελείται από γυναίκες βουλευτές κι ευρωβουλευτές). Τον Φεβρουάριο του 2019 διαγράφηκε (είχε λίγο πριν παραστεί σε εκδήλωση του Ποταμιού/”γέφυρας” για τις ευρωεκλογές ). Η ίδια λίγο αργότερα (τον Μάρτιο του 2019/ΕΡΑ) δήλωνε ότι ασφυκτιούσε στο ΚΙΝΑΛ εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούσε τότε και για ταυτίσεις του με τη ΝΔ. Η Δρ Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ Άννα Καραμάνου συνεχίζει τις παρεμβάσεις για γυναικεία θέματα και για ζητήματα ισότητας φύλων ενώ παράλληλα αναπτύσσει συγγραφικό έργο. Παράλληλα, ο Παύλος Γερουλάνος έρχεται σε επαφή με στελέχη που έχουν δεσμούς με τη νεοαλία αλλά και ανοιχτές διόδους με ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο…Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι διευρύνει και γεωγραφικά το ακροατήριό του…

 

Εστίαση και take away: Διευκρινίσεις του υπουργείου ΑνάπτυξηςΕστίαση και take away: Διευκρινίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα στην εστίαση με τους εμβολιασμένους πολίτες να βλέπουν σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή στην κανονικότητα

Μετά την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τα νέα μέτρα στην εστίαση με τους εμβολιασμένους πολίτες να βλέπουν σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή στην κανονικότητα, τη στιγμή που το πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους αυστηροποιείται.

Πλέον έχει τεθεί σε ισχύ ακόμα μία διευκόλυνση για τους εμβολιασμένους πολίτες καθώς μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, καθώς επίσης και σε υπαίθρια κέντρα διασκέδασης με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε διευκρινίσεις για το take away και επεσήμανε πως οι επιχειρηματίες και οι υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν έλεγχο ταυτοπροσωπίας σε όσους θέλουν να εισέλθουν με τα έγγραφα που απαιτούνται σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο δεν θα έχουν πρόσβαση σε:

κέντρα διασκέδασης
υπηρεσίες εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, υπηρεσίες που παρέχονται από καφενεία με τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια, internet cafe κ.λπ.
στους κλειστούς χώρους της εστίασης, θεάτρων, κινηματογράφων, τα escape rooms, κέντρα μπόουλινγκ και αναψυχής
Σημειώνεται ότι για τους πελάτες στα καταστήματα ΟΠΑΠ δεν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Take away

Το υπουργείο Ανάπτυξης, το βράδυ της Παρασκευής έδωσε νέες διευκρινίσεις ως προς τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό που τίθενται εν ισχύ ειδικά για τη μέθοδο του take away. Μετά την έκδοση της ΚΥΑ και ερωτήματα που τέθηκαν, ειδικά ως προς το take away, το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρινίζει ότι πως όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους και το take away, ισχύει ό, τι ίσχυε έως σήμερα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποστάσεων να παραμένουν σε εφαρμογή.

Οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν τον καφέ τους και να τον πιούν καθισμένοι σε σκαμπό εξωτερικού χώρου, αλλά όχι όρθιοι. Παράλληλα, η είσοδος σε κλειστούς χώρους πραγματοποιείται πλέον μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid ή PCR ή πιστοποιητικό νόσησης, που θα έχουν μαζί τους. Οι πολίτες καλούνται, επίσης, να έχουν μαζί τους έγγραφο ταυτοπροσωπίας (διαβατήριο ή ταυτότητα).

Ο επιχειρηματίας ή υπάλληλος της επιχείρησης έχει νομικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα να κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας στους πελάτες που θέλουν να εισέλθουν. Σημειώνεται ότι δεν χρειάζονται έγγραφα ταυτοπροσωπίας για παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς αρκεί η βεβαίωση του γονιού.


Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Ακολουθεί το ΦΕΚ με την ΚΥΑ με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Παρασκευή, 16 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021.

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ

Λειτουργία μόνο ως αμιγείς χώροι ανοικτοί ή κλειστοί για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο 6μηνο
Ως 85% της επιφάνειας
Υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού
πιστοποιητικού νόσησης
Η διασταύρωσή τους θα γίνεται μέσω της εφαρμογής covidfree.gr
Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι μόνο καθήμενοι με τήρηση αποστάσεων
Χρήση μπαρ με τοποθέτηση 2 σκαμπό σε απόσταση 1,5 μέτρου από την επόμενη διάδα σκαμπό

Εστίαση: εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων

Ως 85% της επιφάνειας
Υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού
πιστοποιητικού νόσησης
Η διασταύρωσή τους θα γίνεται μέσω της εφαρμογής covidfree.gr
Οι ανήλικοι με επίδειξη self test έως 24 ώρες πριν
Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι μόνο καθήμενοι με τήρηση αποστάσεων
Χρήση μπαρ με τοποθέτηση 2 σκαμπό σε απόσταση 1,5 μέτρου από την επόμενη διάδα σκαμπό
Όλοι οι κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα) θα λειτουργούν με 85% πληρότητα μόνο για εμβολιασμένους και με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Επίσης, οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθήμενων πλην γηπέδων θα έχουν 85% πληρότητα για τους εμβολιασμένους και σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται έλεγχος στην είσοδο με το Covid Free Gr.

Θα λειτουργούν και μεικτοί χώροι όχι μόνο δηλαδή για εμβολιασμένους και θα ισχύουν τα εξής:

75% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους
70% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους
65% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Ανοικτά και κλειστά γήπεδα:

80% πληρότητα με ανώτατο όριο 25.000 (τα ανοικτά) και 8.000 (τα κλειστά).
Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων (έως 5% επί της πληρότητας).
Λειτουργία γηπέδων με μεικτό τρόπο δεν επιτρέπεται.