«Ο αδελφός μου Μπασάρ»

Τον Νοέμβριο του 2015 τουρκικά F-16 κατέρριπταν στη μεθόριο με τη Συρία ρωσικό Σουχόι.

Λίγους μήνες αργότερα ο Ερντογάν αναζητούσε στη Μόσχα τη στήριξη του Κρεμλίνου.

Το καλοκαίρι του 2010 το ζεύγος Ερντογάν φιλοξενούσε το ζεύγος Ασαντ με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας να δηλώνει μαζί με τον αδελφό του, Μπασάρ, ότι αποφάσισαν να καταργήσουν τους μεταξύ των δύο χωρών συνοριακούς ελέγχους.

Σήμερα, με δεδομένο το αδιέξοδο της Τουρκίας στη Συρία, καθώς η εκεί παρουσία της παρενοχλεί και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, εύλογα τίθεται το ερώτημα αν ο Μπασάρ μπορεί να ξαναγίνει αδελφός του Ταγίπ.

Ούτως ή άλλως η Αγκυρα καταβάλλει πυρετώδεις προσπάθειες να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, τα Εμιράτα και το Ισραήλ, ενώ αρχής γενομένης από την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Ασαντ με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας καταγράφεται μια δυναμική άρσης της απομόνωσης της Δαμασκού με επόμενη αναμενόμενη κίνηση την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ριάντ.

Μια εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Συρία, πρώτον, θα έθετε το θέμα της αποχώρησης των αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων και θα οδηγούσε στην υπαγωγή της βορειοανατολικής Κουρδικής Συρίας υπό την εποπτεία της Δαμασκού.

Επιπλέον, η συνολική σταθεροποίηση στη Συρία, με τον Ασαντ να ελέγχει το σύνολο της χώρας, θα διευκόλυνε τη σταδιακή επιστροφή μεγάλου μέρους των 3,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Ηδη το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, η αξιωματική αντιπολίτευση δηλαδή, υποστηρίζει την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δαμασκό με τον ηγέτη του, Κιλιτζντάρογλου, να φέρεται να έχει λάβει πρόσκληση του Ασαντ να επισκεφθεί τη Συρία.

Με τα σημερινά δεδομένα, η ανατροπή της πολιτικής Ερντογάν απέναντι στη Συρία προβάλλει σαν αναπόφευκτο προαπαιτούμενο ώστε το Προσφυγικό και το Κουρδικό να μην τεθούν εκτός ελέγχου.

Τουρκία και Συρία απέφυγαν στο παρά πέντε την πολεμική σύρραξη τον Οκτώβριο του 1998, όταν με τη Συμφωνία των Αδάνων η Αγκυρα κατοχύρωσε δικαίωμα καταδίωξης των δυνάμεων του ΡΚΚ στη συριακή επικράτεια.

Ο Ερντογάν και ο Ασαντ ήλθαν κοντά μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ την άνοιξη του 2003.

Η άρση του αδιεξόδου της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή περνά από μια ακόμη ανατροπή των σχέσεων με τη Συρία.

Γιώργος Καπόπουλος: Το Ισλαμικό Κράτος προέκυψε από τα βρώμικα παιχνίδια  της πολιτικής των ΗΠΑ | Εφημερίδα η Εποχή

Γιώργος Καπόπουλος