Ο αγράμματος Τσίπρας και η σοφή Μενδώνη

Ο αγράμματος Τσίπρας και η σοφή Μενδώνη

Κοιτάξτε πως στήνεται μία ωραία, πολύ ωραία, ιστορία. Η οποία δεν ξέρουμε αν είναι πραγματική. Αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα: σχολιαστές όπως ο Πρετεντέρης στα ΝΕΑ την λογίζουν για πραγματική οπότε κάνουν σπέκουλα.

Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την Ακρόπολη για να δει τα όργια που έχουν γίνει εκεί. Είχε μαζί του και τρεις επιστήμονες. Να τον ενημερώνουν. Αυτό δεν άρεσε όμως στον Γιώργο Παπαχρήστο στα ΝΕΑ, δεν του άρεσε που δεν το γνωστοποίησε στην κ. Μενδώνη για να τον συνοδεύσει. Και τον αποκαλεί απολίτιστο τον κ. Τσίπρα: «Δεν σχολιάζω καν το γεγονός ότι αφού βρέθηκε όπως βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού στην Ακρόπολη, ούτε από λόγους ευγένειας δεν έκανε το αυτονόητο για οποιονδήποτε άλλον πολιτικό ή πολιτειακό παράγοντα – να ζητήσει από εκείνη να τον συνοδεύσει κατά την επίσκεψή του, και αν είχε, να της κάνει και τις όποιες ερωτήσεις ήθελε. Κανένας πολιτικός πολιτισμός. Κανένας…».

Στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ λοιπόν, την Παρασκευή το απόγευμα, δημοσιεύτηκε ένας υποτιθέμενος διάλογος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Λίνας Μενδώνη που συναντήθηκαν στα Προπύλαια της Ακροπόλεως. Ενας διάλογος που δημοσιεύτηκε ο ίδιος ακριβώς στα συγκεκριμένα ΜΜΕ. Λέξη προς λέξη. Και παρουσιάζει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ άσχετο  και την Υπουργό Πολιτισμού αυθεντική διάνοια.

Τσίπρας: Ηρθα να επιθεωρήσω τα έργα που κάνετε

Μενδώνη: Με χαρά κ. Πρόεδρε. Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

Τσίπρας: Διαφωνούμε σε πολλά μαζί σας και όχι μόνον ιδεολογικά

Μενδώνη: Ασφαλώς, κ. Πρόεδρε, διαφωνούμε σε πολλά. Όμως μέσα από την διαφωνία και τον διάλογο προάγεται η Δημοκρατία

Τσίπρας: Μιας και σας βρίσκω εδώ, θα ήθελα να σας πω για τα γλυπτά στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη…

Μενδώνη: Δεν υπάρχουν γλυπτά στον σταθμό Βενιζέλου…

Τσίπρας: Τα αρχαία… Εστειλαν επιστολή πολλοί επιστήμονες… ο καθ. Μαζάουερ αναφέρουν ότι γίνεται καταστροφή όπως του Μοροζίνι…

Μενδώνη: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την επιστημονική άποψη. Όμως οι επιστήμονες πρέπει να έχουν συνολική ενημέρωση για να εκφράζουν σωστή άποψη. Εμείς, μετά την επιστολή τους, τους ενημερώσαμε για την δική μας άποψη… Εμείς περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω. Κ. Πρόεδρε, ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ανεξαρτήτως κυβερνήσεων –γιατί εκτός από τους πολιτικούς υπάρχουν και οι υπηρεσίες- εφαρμόζουν πάντα τον αρχαιολογικό νόμο. Να είστε σίγουρος…

Τσίπρας: Είναι οριακή η απόφαση. Η Μέση Οδός, ξέρετε, είναι πάρα πολύ σημαντική… Εχω πάει δύο φορές. Τα έχω δει….

Μενδώνη: Βεβαίως, κ. Πρόεδρε, είναι πάρα πολύ σημαντική η Μέση Οδός. Όμως η προέκταση της ίδιας Μέσης Οδού ήταν και στην Αγίας Σοφίας….

Τσίπρας: Ποια Αγία Σοφία;

Μενδώνη: Ο σταθμός Αγίας Σοφίας. Ο διπλανός σταθμός από τον σταθμό Βενιζέλου. Αποκαλύφθηκε η συνέχεια της Μέσης Οδού…

Τσίπρας: Δεν έχω πάει, δεν έχω δει…

Μενδώνη: Η ίδια μέση οδός αποσπάστηκε το 2017 και το 2018, η ίδια σημαντική Μέση Οδός…

Ξέρουμε αν αυτός ο διάλογος είναι πραγματικός; Οχι. Ξέρουμε αν έφυγε ως non paper από το Υπουργείο Πολιτισμού; Τι να σας πω…

Τι σημασία έχει όμως αν είναι πραγματικός ο διάλογος, αρκεί που δημοσιεύτηκε ώστε δημοσιογράφοι όπως ο Γιάννης Πρετεντέρης στα ΝΕΑ να ειρωνεύονται σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα:  «Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την Ακρόπολη, επίσκεψη αναμφισβήτητα επιμορφωτική. Εκεί μίλησε για “τα γλυπτά” του μετρό Θεσσαλονίκης. Δεν είναι σαφές αν το μετρό Θεσσαλονίκης περνάει από την Ακρόπολη. Κι άλλωστε, όπως εξήγησε του Τσίπρα η Μενδώνη, στο μετρό Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν γλυπτά. Υπάρχουν μόνο αρχαία που δεν είναι γλυπτά».

Καταλάβατε πως γίνεται η δουλειά; Καταλάβατε…

Όσο για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, δείτε τη φωτογραφία που τράβηξα προσωπικά το Σάββατο το πρωί που ανέβηκα ο ίδιος στην Ακρόπολη. Ανέβηκα με μία αρχαιολόγο και η οποία φρίκαρε με αυτό που αντίκρισε. Δεν το πίστευε. Δεν πειράζει όμως, το πιστεύει ο -επανέρχομαι- Γιώργος Παπαχρήστος: «Να ανέβει στην Ακρόπολη και με τις… γνώσεις και την… εμπειρία ενός αποφοίτου του Πολυτεχνείου να γνωματεύσει περί της ακαταλληλότητος των διαδρόμων που κατασκευάστηκαν επί του λόφου προς διευκόλυνση των ΑΜΕΑ!» λέει για τον Αλέξη Τσίπρα.

Σας μοιάζει κι εσάς για διάδρομος για ΑΜΕΑ; Με 10 μέτρα πλάτος; Περισσότερο με πασαρέλα μοιάζει…

Όσο για τα αρχαία της Θεσσαλονίκης πάμε στοίχημα πως η κυβέρνηση θα κάνει όπισθεν ολοταχώς; Ελαβε και μία επιστολή την Παρασκευή από μία ομάδα διαπρεπών επιστημόνων -Ελλήνων και ξένων- που την επικρίνουν σφόδρα για την απόφασή της. Για να είμαστε πιο ακριβείς, αντί για το «επικρίνουν» μπορείτε να βάλετε το ρήμα που χρησιμοποίησε ο εφοπλιστής Λασκαρίδης για τον πρωθυπουργό.

Δημήτρης Κανελλόπουλος