Ούτε το ποδόσφαιρο — Ο ΕΦΚΑ για «Αελλώ», «Άστορ» και «Ιντεάλ» με πολλά ήξεις αφήξεις

Παγκόσμιο Κύπελλο: Οι πρώτες εικόνες από την τελετή έναρξης - Αποθέωση για τον Εμίρη της χώρας - Sports - Athens magazine

Το παγκόσμιο κύπελλο φέρνει κοντά όλους τους λαούς της γης. Φίλαθλοι από πλούσιες και φτωχές χώρες, από τον αναπτυγμένο και τον υπανάπτυκτο κόσμο, ανεξάρτητα από πολιτισμικές καταβολές και μορφωτικό επίπεδο, πέρα από ταξική καταγωγή και κοινωνικές εμπειρίες, ενώνονται στον ενθουσιασμό για το γκολ, στην απογοήτευση για την ήττα, στην προσδοκία της νίκης, στο πάθος για την ομάδα, στη χαρά του παιχνιδιού.

Η μπάλα υπάρχει για όλους. Σε αμμώδεις παραλίες και στο γήπεδο, σε αλάνες και σε γυμναστήρια, σε πάρκα και σε δάση. Αγόρια και άντρες που δεν έχουν τίποτα άλλο κοινό συναντιούνται στη σέντρα και στο σουτ. Κορίτσια και γυναίκες που δεν γνωρίζονται απολαμβάνουν ένα θέαμα μοναδικό που μπορεί να προσφέρει απίστευτη συγκίνηση, εύκολα και δωρεάν.

Όχι πια. Το Κατάρ και οι μεγαλοπαράγοντες που το επέλεξαν ως χώρο φιλοξενίας του Μουντιάλ κατάφερε να κάνει τη διοργάνωση απωθητική. ΄Οχι μόνο λόγω του κιτς και της απροκάλυπτης κερδοσκοπίας αλλά και επειδή έγιναν εγκλήματα σε βάρος εργατών για να φτιαχτούν οι εγκαταστάσεις.

Ο καπιταλισμός έδειξε το πιο απεχθές πρόσωπό του. Διαφθορά, απληστία, αναλγησία, καταπίεση των “κάτω”, αντιαισθητική, μεγαλομανία στο σκηνικό του Μουντιάλ που αγαπάμε. Πόσο κρίμα…

Θοδωρής Καραγιαννίδης

 

Ο ΕΦΚΑ για «Αελλώ», «Άστορ» και «Ιντεάλ» με πολλά ήξεις αφήξεις

Έπειτα από τη μεγάλη κινητοποίηση φορέων, πολιτών, ακόμη και βουλευτών, εν όψει του κινδύνου να κλείσουν οι ιστορικοί κινηματογράφοι στο κέντρο της Αθήνας, «Αελλώ», «Άστορ» και «Ιντεάλ», καθώς θα αλλάξουν χρήση τα κτίρια που τους στεγάζουν, ο ΕΦΚΑ εξέδωσε μια ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι «δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης», αλλά με πολλά «ήξεις αφήξεις».

Ο ΕΦΚΑ είναι ιδιοκτήτης των ακινήτων όπου στεγάζονται οι τρεις κινηματογράφοι και τα έχει εντάξει στο πρόγραμμα αξιοποίηση της περιουσίας του, αναζητώντας επενδυτές. Για το θέμα έχουν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου έχει απευθύνει έκκληση βοήθειας στην κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζει ότι «δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων», ωστόσο σημειώνει για τον κάθε ένα τα εξής:

«Αελλώ»: «Δεν υφίσταται κανένα θέμα αλλαγής χρήσης του. Στόχος είναι η σύμβαση μίσθωσης να ανανεωθεί και η χρήση του ακινήτου να μην αλλάξει».

«Άστορ»: «Ήδη υλοποιείται ο σχεδιασμός του φορέα, προκειμένου η αίθουσα κινηματογράφου να μην αλλάξει χρήση, το υπόλοιπο κτίριο να αξιοποιηθεί από επενδυτή και να λειτουργήσει και ένα κατάστημα στο ισόγειο. Οι πρώτες μελέτες, που ήδη έχουν υλοποιήσει οι αρμόδιες διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ, δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

«Ιντεάλ»: «Όσοι υποψήφιοι επενδυτές ήρθαν σε επαφή με τον e-ΕΦΚΑ βλέπουν θετικά τη διατήρηση της χρήσης της αίθουσας ως κινηματογράφου με ταυτόχρονη αναβάθμιση αυτής μέσα από την αξιοποίησή της και για θεατρικές παραστάσεις ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, καθώς απαιτούνται επιπλέον οικονομοτεχνικές μελέτες, για να υπολογιστεί το ακριβές κόστος αποκατάστασης, αλλά και απόσβεσης της επένδυσης».

Η απάντηση του υπ. Εργασίας

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Σχετικά με τον κινηματογράφο Αελλώ, δεν υφίσταται κανένα θέμα αλλαγής χρήσης του. Στόχος είναι η σύμβαση μίσθωσης να ανανεωθεί και η χρήση του ακινήτου να μην αλλάξει.

»Αναφορικά με τον κινηματογράφο ‘Αστορ, ήδη υλοποιείται ο σχεδιασμός του φορέα, προκειμένου η αίθουσα κινηματογράφου να μην αλλάξει χρήση, το υπόλοιπο κτίριο να αξιοποιηθεί από επενδυτή και να λειτουργήσει και ένα κατάστημα στο ισόγειο. Οι πρώτες μελέτες, που ήδη έχουν υλοποιήσει οι αρμόδιες διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ, δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

»Τέλος, αναφορικά με τον κινηματογράφο Ιντεάλ, εντοπίστηκαν στατικά προβλήματα σε ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα επί της Οδού Πανεπιστημίου 46. Την κατάσταση του κτιρίου επιδείνωσε η πρόσφατη πτώση τοίχου στην πίσω πλευρά του κινηματογράφου, όπου γειτνιάζει με το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου, επί της Οδού Φειδίου, η οποία ανέδειξε και μία σειρά από κτιριακές επεμβάσεις που έχουν γίνει και οι οποίες χρήζουν αντιμετώπισης. Τόσο για τη συνολική αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος όσο και για την εκμετάλλευσή του, βρίσκεται ανοικτή διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή. Όσοι υποψήφιοι επενδυτές ήρθαν σε επαφή με τον e-ΕΦΚΑ βλέπουν θετικά τη διατήρηση της χρήσης της αίθουσας ως κινηματογράφου με ταυτόχρονη αναβάθμιση αυτής μέσα από την αξιοποίησή της και για θεατρικές παραστάσεις ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, καθώς απαιτούνται επιπλέον οικονομοτεχνικές μελέτες, για να υπολογιστεί το ακριβές κόστος αποκατάστασης, αλλά και απόσβεσης της επένδυσης.

»Βασικό κριτήριο για τη λήψη της όποιας απόφασης από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ παραμένει η άμεση αξιοποίηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται ο φορέας και, παράλληλα, ο σεβασμός στην ιστορικότητα των κτιρίων και των χρήσεων αυτών. Καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί χωρίς να λαμβάνει και τα δύο αυτά στοιχεία υπόψη.

»Προς την κατεύθυνση αυτή, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για όσα κτίρια έχουν αρχιτεκτονικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, συμπεριλαμβανομένων και των κινηματογράφων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του φορέα, όπως εξάλλου συνέβη στην περίπτωση των κτιρίων του Ελληνικού Ωδείου και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης – και τα δύο ιδιοκτησίας e-ΕΦΚΑ, όπου το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρά με την αποκατάσταση και τη συντήρησή τους».