Η στρατηγική της κυβέρνησης στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές: Αντεπίθεση και μετάθεση της συζήτησης
Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι, που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, με την πρόταση μομφής για τις υποκλοπές και μετά… έριξε τη μπάλα στην εξέδρα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν διέκοψε χθες την επίσκεψη του στην Κρήτη, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση δε σύρεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σχολίασε την πρόταση δυσπιστίας και έδειξε ξεκάθαρα τη στρατηγική που θα ακολουθήσει και στη Βουλή.
Δεν αναφέρθηκε στην ουσία της επιστολής του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, που επιβεβαιώνει την παρακολούθηση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από την ΕΥΠ. Αναφέρθηκε δε στον κ.Ράμμο μόνο για να αφήσει αιχμές εναντίον του, σε μία προσπάθεια απαξίωσης του επικεφαλής της Αρχής ως… συριζαίου.
Στις δηλώσεις του από την Κρήτη ο κ. Μητσοτάκης αντίθετα εστίασε στην αντεπίθεση κατα του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλοντας ουσιαστικά ότι κατά την τριήμερη συζήτηση, η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να “ρεφάρει” για τις υποκλοπές με αναφορές στο ειδικό δικαστήριο για το Νίκο Παππά και την υπόθεση Novartis.
Η σύλληψη άλλωστε του γνωστού με το κωδικό όνομα “Μάξιμος Σαράφης”, προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, για συμμετοχή σε απάτη, αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ, που δε χάνει ευκαιρία να επαναφέρει τις καταγγελίες για σκευωρία της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Διακαής πόθος του Μαξίμου άλλωστε είναι να αναστήσει το περίφημο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που θεωρείται ότι έφερε την εκλογική νίκη το 2019 και το οποίο υπέστη ρωγμές στα κεντροαριστερά λόγω υποκλοπών.
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που απάντησε στον κ.Τσίπρα στη Βουλή κάνοντας αποδεκτή εκ μέρους της κυβέρνησης την πρόταση δυσπιστίας, επικαλέστηκε το νομικό θέσφατο “ένοχος, ένοχον ού ποιεί”, για να υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται δια να ομιλεί επειδή έχει “λερωμένη τη φωλιά του” με την υπόθεση Novartis.
Ήδη στο ξεκίνημα της συζήτησης χθες, τα γαλάζια στελέχη που πήραν το λόγο στη Βουλή, φρόντισαν να αναφερθούν στα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, από τη Novartis μέχρι τα capital controls.
Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν επέλεξε να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αλλά θεωρεί βεβαίως ότι ουσιαστικά το απόγευμα της Παρασκευής θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Και φυσικά δεν σκοπεύει να επιταχύνει την προκήρυξη των εκλογών λόγω των τελευταίων εξελίξεων.
Στο κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν μάλιστα να θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας τους έκανε χάρη με την πρόταση δυσπιστίας, καθώς τώρα οι γαλάζοι θα συσπειρωθούν αφού θα έχουν απέναντι το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαφορετικά θα είχαν απέναντι μία ανεξάρτητη Αρχή. Βέβαια και πάλι η αντιπολίτευση με βάση την επιστολή Ράμμου θα “πυροβολεί” την κυβέρνηση, για την οποία η κατάσταση περιπλέκεται.
Βίκυ Σαμαρά
Πρόταση μομφής – Γεραπετρίτης: Τα ονόματα που είπε ο κ. Τσίπρας περιλαμβανόταν στην επιστολή Ράμμου;
Απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το αν ο Χρήστος Ράμμος έγραφε στην επιστολή του τα έξι ονόματα που παρακολουθούνταν ζήτησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης από το βήμα της Βουλής.
«Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα ονόματα έξι πολιτών. Στην επιστολή την οποία κράδαινε χθες, αναφέρονταν τα ονόματα αυτά; “Ακρα του τάφου σιωπή, θα υπάρξει…”», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Αναφέρθηκαν έξι ονόματα. Θέλουμε σαφή απάντηση. Αυτά τα έξι ονόματα αναφέρονται στην επιστολή που του έδωσε ο κ. Ράμμος; Αν όχι, τότε πρέπει να συνομολογήσετε ότι σήμερα υπήρξε παραπλάνηση του κοινοβουλίου».
Σύμφωνα με τον k. Γεραπετρίτη η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι χθες ο κ. Τσίπρας έλαβε επιβεβαίωση στο ερώτημά του. «Αλλά στις 8/12 πως το γνώριζε; Αν χθες μόνον, ο κ. Τσίπρας έλαβε την απάντηση ότι αυτή φέρονται να παρακολουθούνταν, στις 8/12 ο κ. Τσίπρας ήξερε κάτι που δεν ήξερε ούτε η Βουλή, ούτε η ΑΔΑΕ, ούτε η κυβέρνηση, τόνισε. Προς τούτο αναρωτήθηκε αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την άδεια των εμπλεκόμενων προσώπων να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα.
Την ίδια ώρα, κάλεσε τον Κ. Τσίπρα να… βεβαιώσει ότι δεν υπήρξε, επί των ημερών του, άρση απορρήτου κρατικών λειτουργών: «Ήδη η πρώτη αρνητική τοποθέτησή του έχει διαψευσθεί παταγωδώς, αφού προέκυψε το ζήτημα των Σαγιά και Πιτσιόρλα. Μήπως να μας ανανεώσει τη διαβεβαίωση; Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε κάτι άλλο», είπε ο Γεραπετρίτης.
Αλέξανδρος Διαμάντης