Ούτε βήμα πίσω: Αναστολή εργασίας την Τετάρτη για χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων. Τα μέτρα που προτείνει η Λινού – Εντολή εκκένωσης του… θωρακισμένου ΕΣΥ

Σχέδια χαλάρωσης με τις ΜΕΘ στο «κόκκινο» | Η Εφημερίδα των Συντακτών

 “Αδειάζει” το ΕΣΥ εν μέσω 4ου κύματος

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι καταγράφεται μία αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμένων στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με το ethnos.gr ενώ την Τετάρτη ξεκινάει το μέτρο της αναστολής εργασίας σε όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί. Πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς μισθό και εργασία, γι αυτό και φαίνεται πως σπεύδουν να κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Πάντως ότι οι περισσότεροι υγειονομικοί είναι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, θεωρώντας ότι εφαρμόζεται σαν τιμωρητικό μέτρο η στέρηση του μισθού. Όμως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα αδειάσει όπως φαίνεται τα νοσοκομεία λόγω των αναστολών εργασίας. Γι αυτό και το υπουργείο Υγείας είναι υπ’ ατμόν για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν.

Μάλιστα οι συσκέψεις για το θέμα είναι συνεχείς στο υπουργείο Υγείας για να εκτιμηθεί η κατάσταση σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας.

Τα στοιχεία από την άλλη δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιασθεί και αναμένεται να μπουν σε αναστολή την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.

Οι εμβολιασμένοι πάντως στα νοσοκομεία της Αθήνας (1η ΥΠΕ) μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

  • Ιατρικό προσωπικό: 91% +
  • Νοσηλευτικό προσωπικό: 77%
  • Λοιπό προσωπικό: 75-76%

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ προβλέπονται για την κάλυψη των κενών:

  • Mετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από το ένα τμήμα στο άλλο, από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα προκύψουν.
  • Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει επίσης τη συγχώνευση κλινικών όπου αυτό είναι εφικτό ώστε να χρειάζεται λιγότερο προσωπικό.
  • Σε ότι αφορά στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη όπου χρειάζεται αναμένεται να γίνει διαγωνισμός με εξπρές διαδικασίες ώστε να γίνουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες.

Στο μεταξύ όμως και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού από την 1η Σεπτεμβρίου για όλες τις κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τις μονάδες υγείας.

Ήδη πολλές ιδιωτικές κλινικές έχουν προετοιμασθεί για την περίπτωση αντικατάστασης των εργαζομένων που δεν θέλουν να εμβολιασθούν, αφού ο νόμος τους καλύπτει ακόμη και να προχωρήσουν σε απολύσεις και την κάλυψη των θέσεων με νέες προσλήψεις.

Ήδη ανακοινώθηκε η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε φαρμακοποιούς και ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους. Οι προαναφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο έλεγχος για τον εμβολιασμό ιδιωτών γιατρών, φαρμακοποιών και οδοντιάτρων θα γίνεται μέσω του Μητρώου Εμβολίων και με τη χρήση μιας νέας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για τη διασταύρωση των στοιχείων.

Κατά τα άλλα επεκτείνεται και σε άλλους εργαζόμενους ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι πλέον στο τραπέζι είναι και οι εργαζόμενοι στους Δήμους και ειδικά όσοι έρχονται σε επαφή με το κοινό όπως είναι τα ΚΕΠ.

Παράλληλα συνεχίζεται η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε στρατό και σώματα ασφαλείας, ενώ εάν το επόμενο διάστημα δεν αυξηθούν τα ποσοστά και στους εκπαιδευτικούς όλα είναι ανοικτά. Μέχρι στιγμής πάντως σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας περίπου το 85% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιασθεί.

 

Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων – Τα μέτρα που προτείνει η Λινού

Ανησυχία και προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων (video) - Greek Web  TV Live

Tο άνοιγμα των σχολείων είναι το πρώτο κρας τεστ με τον κοροναϊό.

Για το θέμα τοποθετήθηκε η Αθηνά Λινού τονίζοντας πως είναι αναγκαία η λήψη περαιτέρω μέτρων. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας πρότεινε τρία μέτρα, τα οποία αν δεν ληφθούν θα ήταν εγκληματικό.

«Δεν μπορούν ν’ ανοίξουν τα σχολεία και ειδικά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία – που τα παιδιά δεν μπορούν να εμβολιαστούν, καθώς δεν έχει εγκριθεί εμβόλιο – χωρίς να έχει αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών ώστε ν’ αυξηθούν τα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς να έχει γίνει εκπαίδευση στους γονείς πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά να φορούν τη μάσκα, χωρίς να γίνει αναζήτηση από τους δημάρχους ενός χώρου που να είναι μεγαλύτερος για να πάνε τα μεγάλα τμήματα. Αυτό είναι εγκληματικό», είπε η Αθηνά Λινού.

Για το αν θα πρέπει να φορούν τα παιδιά μάσκα στο διάλειμμα ή όχι, η κ. Λινού σχολίασε:

«Εκείνο που δεν συνειδητοποιεί το υπουργείο ότι έχουμε έναν πολύ πιο μεταδοτικό ιό και ότι μπορεί να πήγαν τα πράγματα σχετικά καλά την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά τα σχολεία ήταν κλειστά παραπάνω από τη μισή σχολική χρονιά. Είναι τρομερό το να μην παίρνουμε μέτρα, το ίδιο και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, πρέπει να τεθεί ξανά το θέμα της τηλεργασίας. Είναι δύσκολη η κατάσταση».

«Μέσα στο καλοκαίρι είναι έκπληξη το μέγεθος της πίεσης που δεχόμαστε. Δεν είναι καθόλου καλή η εικόνα στα νοσοκομεία. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η νόσος προχωρά πιο γρήγορα. Βλέπουμε βαριά περιστατικά», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ και συντονιστής των ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος και συνέχισε: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας με την επιστροφή των εκδρομέων και το άνοιγμα των σχολείων. Υπάρχει δυνατότητα αύξησης των κλινών ΜΕΘ, αλλά αυτό θα είναι εις βάρος άλλων περιστατικών που δεν έχουν σχέση με κορονοϊό».

 

Εντολή εκκένωσης του… θωρακισμένου ΕΣΥ

Εντολή εκκένωσης του… θωρακισμένου ΕΣΥ

Την αδυναµία –ακόµη µία φορά– της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά µέτρα ώστε να πείσει τους πολίτες να εµβολιαστούν καταδεικνύει η βεβιασµένη απόφαση να τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεµβρίου οι ανεµβολίαστοι εργαζόµενοι στα νοσοκοµεία και σε δοµές υγείας. Η τελευταία απόφασή της µοιραία, λένε γιατροί οι οποίοι µιλούν στο Documento, θα φέρει περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ αφού θα µειωθεί το ήδη ελάχιστο προσωπικό, ενώ θα αυξηθεί ραγδαία και ο κίνδυνος διασποράς του ιού µες στα νοσοκοµεία.

Οπως αποκαλύπτεται εξάλλου, ήδη διοικητές ζητούν τη νοσηλεία Covid και non-Covid περιστατικών σε κοινές πτέρυγες, µε ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για ενδεχόµενη ενδονοσοκοµειακή διασπορά του ιού. Γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες µιλούν ευθέως για εκδικητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πάλαι ποτέ ήρωες µε τις πράσινες και τις λευκές στολές και επισηµαίνουν ότι διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε επαρκώς το ΕΣΥ, παρά τις συνεχείς ποµφόλυγες περί του αντιθέτου. Παράλληλα διεκδικούν παράταση της απόφασης για αναστολή εργασίας πέραν της 1ης Σεπτεµβρίου, ώστε να πειστούν περισσότεροι συνάδελφοί τους να εµβολιαστούν.

Το πρόβληµα της αναστολής εργασίας του ανεµβολίαστου υγειονοµικού προσωπικού είναι βέβαια διττό, αφού πέρα από τα σηµαντικά κενά που θα δηµιουργηθούν αφορά και την ίδια την επιβίωση των εργαζοµένων. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει ασφαλώς να διορθώσει κατά το δυνατόν το πρόβληµα που η ίδια µε την πολιτική της έχει προκαλέσει, ανοίγοντας την πόρτα των δηµόσιων νοσοκοµείων στους ιδιώτες οι οποίοι θα εκµεταλλευτούν την έλλειψη προσωπικού και θα υπογράψουν συµβάσεις µε το δηµόσιο για την παραχώρηση εργαζοµένων σε κλάδους όπως η καθαριότητα. Παράλληλα, ζητήθηκε ήδη η ανάκληση των αδειών όσων έχουν εµβολιαστεί, γεγονός που προκαλεί έντονες διαµαρτυρίες, αφού υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι δεν έχουν λείψει από το πόστο τους εδώ και ενάµιση χρόνο.

Οι αντιδράσεις απέναντι στην κυβέρνηση κλιµακώνονται µάλιστα τις τελευταίες ηµέρες, µε την πρώτη οµαδική αίτηση για ακύρωση των σχετικών αποφάσεων να έχει ήδη κατατεθεί στο Συµβούλιο της Επικρατείας. Οι προσφεύγοντες υπηρετούν σε νοσοκοµεία και κέντρα υγείας όλης της χώρας και, σύµφωνα µε τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους Νίκο ∆ιαλυνά, µέχρι στιγµής ανέρχονται σε 179, µε τον αριθµό να αυξάνεται συνεχώς. Οι εργαζόµενοι µε την αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργείου Υγείας προσβάλλουν και τη διάταξη περί υποχρεωτικού εµβολιασµού, καλώντας έτσι το ΣτΕ να αποφανθεί επί της συνταγµατικότητάς της. Αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ κατέθεσε µεσοβδόµαδα και η πανελλήνια οµοσπονδία των εργαζόµενων στα δηµόσια νοσοκοµεία (ΠΟΕ∆ΗΝ).

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της κυβέρνησης εν τω µεταξύ, το ποσοστό εµβολιασµού των υγειονοµικών κυµαίνεται στο 85-95% αναλόγως του κλάδου και είναι, όπως επισηµαίνει στο Documento ο γιατρός Πάνος Παπανικολάου, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Ο γενικός γραµµατέας της ΟΕΝΓΕ επισηµαίνει ότι η κυβέρνηση έχει δηµιουργήσει επικοινωνιακό θόρυβο άνευ ουσίας και εκτιµά πως αυτό υποκρύπτει σκοπιµότητα. Εξηγεί συγκεκριµένα ότι ανοίγει η πόρτα για να αντικατασταθούν οι µόνιµα εργαζόµενοι στα νοσοκοµεία µε εργολαβικούς εργαζόµενους. Το γεγονός, σύµφωνα µε τον Π. Παπανικολάου, ότι ανακλήθηκαν ξαφνικά όλες οι άδειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προκειµένου να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές αποδεικνύει ότι η θωράκιση του ΕΣΥ για την οποία περηφανεύεται το κυβερνητικό επιτελείο είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Επιπλέον, όπως σηµειώνει ο ίδιος, µια νοσηλεύτρια η οποία δεν έχει πάρει άδεια και εργάζεται κατά το διάστηµα της πανδηµίας σε σκληρές συνθήκες και θα συνεχίσει να εργάζεται δίχως ξεκούραση «µπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνη για έναν ασθενή, αφού η εξάντληση αυξάνει και τις πιθανότητες λάθους κατά την εργασία».

Covid και non-Covid ασθενείς σε ίδιες πτέρυγες

Εκείνο ωστόσο που προκαλεί ερωτήµατα αλλά και ξεκάθαρο φόβο για το αύριο αναφορικά µε τον τρόπο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται την κατάσταση είναι και κάτι άλλο πολύ σηµαντικό. Σύµφωνα µε καταγγελίες οι οποίες επιβεβαιώνονται από το ρεπορτάζ, διοικητές νοσοκοµείων έχουν ήδη αρχίσει, προφανώς κατόπιν άνωθεν οδηγίας, να δίνουν εντολή ώστε σε ίδιες πτέρυγες να νοσηλεύονται ασθενείς µε κορονοϊό και άλλοι µε διαφορετικές παθήσεις. Καλά πληροφορηµένες πηγές του Documento αναφέρουν µάλιστα ότι γνωστός τηλεοπτικός λοιµωξιολόγος επισκέφτηκε µεσοβδόµαδα κεντρικό νοσοκοµείο της Αττικής και ζήτησε να νοσηλεύονται στην ίδια πτέρυγα Covid και non-Covid περιστατικά.

Το γεγονός και τους κινδύνους που απορρέουν από την αλλοπρόσαλλη αυτή απόφαση επισηµαίνουν σε ανακοίνωσή τους και γιατροί της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκοµείου Νίκαιας. Αναφέρουν επί λέξει ότι «δόθηκε οδηγία να νοσηλεύονται COVID-19 ασθενείς στα µισά κρεβάτια της Α΄ Παθολογικής (θάλαµοι 125-127), ενώ τα άλλα µισά θα συνέχιζαν να νοσηλεύουν τις λοιπές παθήσεις (θάλαµοι 123-124), χωρίζοντας την κλινική στη µέση µε µια νέα πόρτα στον διάδροµο». Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ενδονοσοκοµειακή διασπορά του κορονοϊού, γεγονός που αν συµβεί θα είναι ολέθριο.

Στην περίπτωση της Α΄ Παθολογικής του νοσοκοµείου Νίκαιας µάλιστα, όπως σηµειώνουν, οι θάλαµοι δεν είναι αποµονωµένοι αλλά απέναντι από τα γραφεία ιατρών και νοσηλευτών, κυρίως όµως δεν διαθέτουν σύστηµα επικοινωνίας µεταξύ ασθενών και νοσηλευτών, µε αποτέλεσµα οι πόρτες τους να παραµένουν ανοιχτές και να γίνεται διασπορά του ιού από τα σταγονίδια των παροχών οξυγόνου. Ο Π. Παπανικολάου σχολιάζει σχετικά ότι «ήταν σκανδαλώδες όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κλείσει τα µισά νοσοκοµεία της χώρας· το πρόβληµα όµως τώρα, µε τις εντολές για νοσηλεία ασθενών µε κορονοϊό και άλλων οι οποίοι νοσούν από κάτι άλλο, είναι ακόµη µεγαλύτερο».

Εφιαλτικό σενάριο και για τους εµβολιασµένους

Η Μερόπη Μανταίου, πνευµονολόγος στο νοσοκοµείο «Σωτηρία», το οποίο τον τελευταίο ενάµιση χρόνο έχει σηκώσει πολύ µεγάλο βάρος της πανδηµίας ως νοσοκοµείο αναφοράς εξαρχής για περιστατικά Covid, περιγράφει στο Documento το σενάριο των αναστολών ως εφιαλτικό. «Μας ζητούν», λέει, «να δώσουµε εµείς τα ονόµατα όσων έχουν εµβολιαστεί και όσων όχι, πράγµα που δεν είναι σωστό». Προσθέτει δε ότι «θα έχουµε πολύ µεγάλο πρόβληµα λειτουργίας αν φύγουν όλοι αυτοί οι υγειονοµικοί, αφού τα νοσοκοµεία θα καταρρεύσουν. Θα την πληρώσουµε εµείς που είµαστε εµβολιασµένοι. ∆εν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να πέσει όλο το βάρος πάνω µας και να αντεπεξέλθουµε, είναι πολλά τα περιστατικά και βαριά. Ζούµε ήδη καταστάσεις χειµώνα, µη σας πω και χειρότερα. Τον χειµώνα είχαµε και κάποια πιο ελαφριά περιστατικά, τώρα τα περιστατικά είναι πολύ βαριά» σηµειώνει.

Προβληµατισµένος µε τις αναστολές του ιατρονοσηλευτικού και του λοιπού προσωπικού των νοσοκοµείων εµφανίζεται και ο Γιάννης Καλοµενίδης, καθηγητής Πνευµονολογίας στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας και πνευµονολόγος στο µεγαλύτερο νοσοκοµείο της χώρας, τον Ευαγγελισµό. Εκφράζει ανοικτά φόβους ότι τα κενά που θα δηµιουργηθούν δεν θα µπορέσουν να καλυφθούν. «Η επιλογή» εξηγεί, «να αποµακρύνεις από το σύστηµα υγείας χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι είναι µόνιµοι, µε εµπειρία, την ώρα µάλιστα που βλέπεις ότι έρχεται φόρτος εργασίας, είναι παράλογη».

Μια πρόταση, κατά τον Γ. Καλοµενίδη, θα ήταν να υπάρξει και για το υγειονοµικό προσωπικό µια ρύθµιση ανάλογη µε εκείνη για τους εκπαιδευτικούς. Οι ανεµβολίαστοι δηλαδή να υποχρεούνται να προσκοµίζουν αρνητικό τεστ ώστε να µπαίνουν στο νοσοκοµείο. «Το µέτρο της αναστολής» λέει ο Γιάννης Καλοµενίδης, «έχει τιµωρητικό χαρακτήρα. Τιµωρεί και τους ασθενείς που θα υποδεχτούµε σε νοσοκοµεία µε λιγότερο προσωπικό, τιµωρεί και όσους έχουµε εµβολιαστεί, µας επιµερίζει περισσότερη δουλειά».

Ζητούµενο η ενηµέρωση πριν από τις αναστολές

Η κυβερνητική δέσµευση για έκτακτες προσλήψεις δεν προκαλεί στο µεταξύ την παραµικρή αισιοδοξία. «Θα περάσουν πάλι πέντε έξι µήνες µέχρι οι νεοπροσληφθέντες να µάθουν τι πρέπει να κάνουν, όπως ακριβώς είχε συµβεί και στο πρώτο κύµα της πανδηµίας» επισηµαίνει ο Γ. Καλοµενίδης εµφανώς προβληµατισµένος, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι µη λειτουργικό. Ως προς το ενδεχόµενο να καλυφθούν θέσεις ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού από ιδιώτες, ο πνευµονολόγος είναι σαφής: «Αυτά είναι αστεία» λέει, ενθυµούµενος πώς «το µέτρο της επίταξής τους δεν λειτούργησε την άνοιξη».

Η καθηγήτρια Επιδηµιολογίας Αθηνά Λινού από την πλευρά της τονίζει µιλώντας στο Documento ότι προτού η κυβέρνηση πάρει την απόφαση για αναστολή εργασίας όσων εργαζοµένων στο δηµόσιο και ιδιωτικό σύστηµα υγείας είναι ανεµβολίαστοι «θα χρειαζόταν καλύτερη και εντονότερη ενηµέρωση». Η ίδια εκτιµά ότι θα υπάρξει µεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. «Γιατροί υπάρχουν» σηµειώνει, «αλλά εκεί που µπορεί να αντιµετωπίσουµε πρόβληµα είναι στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπου η έλλειψη είναι τεράστια. Νοµίζω ότι η άρνηση των νοσηλευτών να εµβολιαστούν προκύπτει και από ανεπαρκή επικοινωνία και γνώση. Θα πρότεινα να γίνει ταχύρρυθµη εκπαίδευση στους νοσηλευτές που θα µετράει και σαν µετεκπαίδευση και κατόπιν να ισχύσει το µέτρο. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε» καταλήγει.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκοµείου «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, τέλος, εκτιµά ότι η κατάσταση το επόµενο διάστηµα λόγω των αναστολών θα δυσκολέψει. Πολύπειρος γιατρός και από εκείνους που λόγω της θέσης τους έχουν αντιµετωπίσει χιλιάδες περιστατικά Covid από τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδηµία άρχισε να δείχνει τα δόντια της στην Ελλάδα, δεν µασάει τα λόγια του: «∆εκάδες συνάδελφοι οι οποίοι ασχολούνται µε την πανδηµία, αλλά και επιστηµονικά δεδοµένα επιβεβαιώνουν ότι η πανδηµία άλλαξε µορφή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού µε την επικράτηση του πολύ µεταδοτικού στελέχους ∆έλτα. Από την άλλη µεριά, το τείχος ανοσίας που χρειάζεται πλέον είναι πολύ υψηλότερο. Και τούτο διότι έχουµε και πολύ υψηλό ποσοστό ανεµβολίαστων και οι εµβολιασµένοι χρειάζονται όπως φαίνεται µια τρίτη δόση διότι η µετάλλαξη τους αγγίζει περισσότερο» υπογραµµίζει, για να καταλήξει τονίζοντας ότι «µε τη διαθεσιµότητα ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται στο ΕΣΥ τα πράγµατα θα δυσκολέψουν αρκετά µε την έννοια ότι τα δυσκολότερα είναι µπροστά µας».

Δεν καταθέτουν το πιστοποιητικό οι εμβολιασμένοι διασώστες

Μείζον είναι το πρόβλημα που δημιουργείται και στο ΕΚΑΒ. Μιλώντας στο Documento ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Μαθιόπουλος σημειώνει ότι οι εμβολιασμένοι συνάδελφοί του δεν καταθέτουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, όπως τους έχει ζητηθεί, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους. «Αλλωστε» εξηγεί, «στην Αττική οι ανεμβολίαστοι δεν ξεπερνούν το 15%».

Γιώργος Μαθιόπουλος, Πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ: «Αναστολή εργασίας του 15% των διασωστών του ΕΚΑΒ στην Αττική μπορεί να σημαίνει ότι στους δρόμους του λεκανοπεδίου και των γύρω περιοχών θα κυκλοφορούν έως και δέκα λιγότερα ασθενοφόρα»

«Δεν είμαστε αρνητές του εμβολίου, λέμε σε όλους να εμβολιαστούν γιατί είναι προς το κοινό συμφέρον. Θεωρούμε όμως ακραίο το μέτρο της αναστολής. Η δε κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Δεν μπορεί να λείψει ασθενοφόρο. Ζητάμε να δοθεί μια παράταση ώστε να τους πείσουμε. Διότι το ποσοστό σταδιακά αυξάνεται» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αναστολή εργασίας του 15% των διασωστών του ΕΚΑΒ στην Αττική μπορεί να σημαίνει ότι στους δρόμους του λεκανοπεδίου και των γύρω περιοχών θα κυκλοφορούν έως και δέκα λιγότερα ασθενοφόρα. Ο κ. Μαθιόπουλος σημειώνει, τέλος, αναφορικά με τις διαβεβαιώσεις για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού ότι όποτε έχει υπάρξει σχετική προκήρυξη οι αιτήσεις είναι λιγότερες από τον αριθμό που στην πραγματικότητα απαιτείται. «Είχαμε ζητήσει τον Ιανουάριο του 2021 να γίνουν 150 προσλήψεις και ήρθαν περίπου 50. Ζητάμε κόσμο σε καλύτερες συνθήκες και δεν καλύπτονται οι ανάγκες, κι ενώ μιλάμε για διετείς συμβάσεις» λέει στο Documento. «Ποιος θα έρθει τώρα μόνο για τρεις μήνες;».