Ουκρανοί στους δρόμους του Κιέβου με στολές Κου Κλουξ Κλαν: «Ναι, είμαστε ρατσιστές» — «Ο πατέρας μου με πούλησε επειδή δεν είχαμε ψωμί, ρύζι και αλεύρι. Με πούλησε σε έναν μεγάλο άντρα»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιλογή ομάδας νεαρών Ουκρανών εθνικιστών να ντυθούν με κοστούμια της Κου Κλουξ Κλαν για το Halloween και να παρελάσουν στους δρόμους στο Κίεβο σε ένα «ρατσιστικό συλλαλητήριο» κρατώντας πλακάτ που έγραφαν “Ναι, είμαστε ρατσιστές”, “KKK επέστρεψε ” και “Λευκή Δύναμη” και χαιρετώντας ναζιστικά.

Τέτοιες ομάδες δραστηριοποιούνται και δρουν ανενόχλητες τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία, εκμεταλλευόμενες εθνικές και ιστορικές επετείους για να χύσουν το ναζιστικό τους δηλητήριο. Πρόσφατα, μάλιστα, διοργάνωσαν πορεία κρατώντας πανό με σύνθημα “White Lives Matter” ( Οι ζωές των λευκών μετράνε) σε ένα κρεσέντο ναζιστικής νοσταλγίας της λευκής άριας φυλής.

Η Κου Κλουξ Κλαν ήταν μια αμερικανική οργάνωση που ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Η δημοτικότητά του κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1920. Έδρασαν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και υποστήριξαν το ιδεολόγημα της υπεροχής των λευκών έναντι των άλλων φυλών, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία. Θεωρείται η κατά παράδοση μεγαλύτερη ακροδεξιά οργάνωση στις ΗΠΑ και η δεξαμενή για μικρότερες ακροδεξιές οργανώσεις. Αυτές οι οργανώσεις χρησιμοποίησαν συχνά την τρομοκρατία, τη βία και πράξεις εκφοβισμού, για να καταπιέσουν τους Αφροαμερικανούς και άλλες φυλετικές ομάδες.

 

«Ο πατέρας μου με πούλησε επειδή δεν είχαμε ψωμί, ρύζι και αλεύρι. Με πούλησε σε έναν μεγάλο άντρα»

Πατέρας στο Αφγανιστάν πούλησε την 9χρονη κόρη του για νύφη σε 55χρονο παρακαλώντας τον «να μην την χτυπάει».

Τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση φαίνεται πως βιώνει το Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Πολλές οικογένειες δεν έχουν να φάνε και ως “λύση” καταφεύγουν στο να πουλούν τις κόρες τους ως… νύφες για να μην πεθάνουν από την πείνα, όπως λένε.

Η Parwana Malik, είναι ένα 9χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν που ενώ θα έπρεπε να παίζει με τις φίλες της και να πηγαίνει σχολείο, η ζωή της επιφύλασσε μια τραγική καθημερινότητα. Ο πατέρας της την πούλησε ως νύφη σε έναν 55χρονο άγνωστο άνδρα για να εξασφαλίσει τροφή για την οικογένειά του, η οποία κατοικεί σε μια μικρή καλύβα με χωμάτινους τοίχους.

Ο άντρας που θέλησε να αγοράσει την 9χρονη υποστηρίζει ότι είναι 55 ετών, αλλά για εκείνη είναι «ένας γέρος» με λευκά φρύδια και πυκνή λευκή γενειάδα, όπως ανέφερε στο CNN στις 22 Οκτωβρίου. Ανησυχεί ότι θα την χτυπήσει και θα την αναγκάσει να δουλέψει στο δικό του σπίτι.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή»

Οι γονείς της υποστηρίζουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Για τέσσερα χρόνια, η οικογένειά της ζούσε σε έναν καταυλισμό Αφγανών εκτοπισμένων στη βορειοδυτική επαρχία Μπαντγκίς, επιζώντας με ανθρωπιστική βοήθεια και εργασία, κερδίζοντας λίγα δολάρια την ημέρα. Αλλά η ζωή έγινε πιο δύσκολη από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου.

Καθώς η οικονομία της χώρας καταρρέει, δεν είναι σε θέση να προμηθευθεί ακόμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα. Ο πατέρας της πούλησε ήδη τη 12χρονη αδερφή της πριν από αρκετούς μήνες.

Ο Abdul Malik, ο πατέρας της Parwana, δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα. Πριν από την πώληση, είπε στο CNN ότι είναι συντετριμμένος από ενοχές, ντροπή και ανησυχία.

Προσπάθησε να αποφύγει να την πουλήσει – ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της επαρχίας Κάλα-ε-Ναου για να ψάξει ανεπιτυχώς για δουλειά, δανειζόμενος ακόμη και «πολλά χρήματα» από συγγενείς και η σύζυγός του εκπλιπαρούσε άλλους κατοίκους του καταυλισμού για φαγητό.