Ουκρανικό τσουνάμι (και) στην ελληνική οικονομία. Οι τιμές ενέργειας, οι ανατιμήσεις και οι επιπτώσεις στον τουρισμό — Εκτίναξη πληθωρισμού πάνω από το 7% δείχνει η Eurostat — Τέλος οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα. Καταργεί η Μόσχα τα τουριστικά πακέτα

Χρ. Σταϊκούρας: Καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν η μεγάλη εικόνα της  ελληνικής οικονομίας | Moneyreview.gr

Ουκρανικό τσουνάμι (και) στην ελληνική οικονομία- Οι τιμές ενέργειας, οι ανατιμήσεις και οι επιπτώσεις στον τουρισμό-Τι φοβάται ο Σταϊκούρας

Το τσουνάμι των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, έχει αρχίσει να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, σε μία περίοδο, μάλιστα, που η κοινωνία βιώνει ήδη τις επιβαρύνσεις από την ενεργειακή κρίση που προηγήθηκε τους προηγούμενους μήνες.

Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «η εισβολή θα έχει κόστος, σημαντικότατο για τη Ρωσία και βλέπουμε ήδη τις συνέπειες, θα έχει κόστος όμως και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ελληνική. Συγκεκριμένα, στον αριθμό της οικονομικής μεγέθυνσης, προφανώς με απώλεια πλούτου, στον πληθωρισμό, κυρίως μέσα από τα ενεργειακά προϊόντα, τα οποία κάθε μέρα αυξάνονται».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη καταναλωτή που χρησιμοποιεί για τις σταθμίσεις της η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» στο 6,3%, από το 5,5% που ήταν τον Ιανουάριο, με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat.

Πρόκειται για εντυπωσιακή νέα άνοδο των πληθωριστικών τάσεων στην Ελλάδα, που αναμένεται να επιβεβαιωθούν και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στα μέσα του τρέχοντος Μαρτίου. Βάσει του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο έφτασε το 6,2%, σημειώνοντας ρεκόρ 25 ετών. Ως εκ τούτου, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα δείξουν ακόμη και 7%, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.

Αυτό, βεβαίως, σημαίνει πρακτικά, ότι οι ανατιμήσεις σε βασικά και αγαθά και προϊόντα θα συνεχίσουν να σαρώνουν την ελληνική αγορά και τις τσέπες των πολιτών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κόστος σε τουρισμό και δανεισμό

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι «θα έχουμε πιθανό κόστος στον τουρισμό, άμεσο και έμμεσο, και ηπιότερα θα είναι τα χαρακτηριστικά όσον αφορά το ισοζύγιο, δηλαδή τις εισαγωγές, εξαγωγές ή άμεσες ξένες επενδύσεις», για να συμπληρώσει πως «θα υπάρχουν και πρόσθετες δυσμενείς συνέπειες, όπως θα είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας».

Μεγάλο ζήτημα αποτελεί το τι θα αποφασίσει η Κομισιόν και για τα δημοσιονομικά του 2023, αν και μέχρι τότε θα…κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως «η ελληνική οικονομία έχει ένα βιώσιμο χρέος αλλά το υψηλότερο στην Ευρώπη και επιδιώκουμε να το μειώσουμε», για να προσθέσει πως η Ελλάδα εμφάνισε σημαντικό έλλειμμα το 2021, λόγω δαπανών για την πανδημία , σημειώνοντας ότι θα πρέπει σιγά σιγά να οδηγηθούμε στη σταθερότητα, κάτι που «όμως θα εξαρτηθεί από ευρωπαϊκές αποφάσεις».

Χθες, η Κομισιόν εξέδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής το 2023, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσω σταδιακής και υψηλής ποιότητας δημοσιονομικής προσαρμογής και μέσω της οικονομικής ανάπτυξης», αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύει η ρήτρα διαφυγής και το 2023, αν και θα υπάρξει επικαιροποίηση τον Μάιο.

 

Εκτίναξη πληθωρισμού πάνω από το 7% δείχνει η EurostatΠληθωρισμός: Εκτίναξη στο 6.2% τον Ιανουάριο του 2022 | MEGA TV

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι ο εναρμονισμένος με τους κανόνες της ΕΕ πληθωρισμός στην Ελλάδα, θα φτάσει το 6,3%.

Για τον Ιανουάριο η εκτίμηση της ΕΕ ήταν 5,5% για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό και η ΕΛΣΤΑΤ τελικά ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 6,2%, δηλαδή 0,7% περισσότερο.

Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις το αμέσως επόμενο διάστημα κάθε άλλο παρά υποχώρησαν, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Φεβρουάριο φαίνεται πολύ πιθανό να φτάσει ή να ξεπεράσει το 7%.

 

Τέλος οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα – Καταργεί η Μόσχα τα τουριστικά πακέτα προς τις χώρες που της επέβαλλαν κυρώσειςΓια ψυχαγωγικά ταξίδια, η Rostourism συνιστά να επιλέγονται χώρες που είναι ανοιχτές για επισκέψεις για τουριστικούς σκοπούς και δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στη Ρωσία – αυτές είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και μια σειρά από άλλα κράτη.

Ο Ρωσικός οργανισμός Τουρισμού (Rostourism) προτρέπει τους Ρώσους τουρίστες να μην επισκέπτονται χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη χώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass, ως αντίποινα προς τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις για την επίθεση που εξαπολύει προς την Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Rostourism, Ζαρίνα Ντογκούζοβα δήλωσε ότι «η Rostourism συνιστά σθεναρά σε όλους τους Ρώσους πολίτες που πηγαίνουν στο εξωτερικό για τουριστικά και επαγγελματικά ταξίδια, εάν είναι δυνατόν, να αρνούνται να επισκεφθούν χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις και περιορισμούς στη Ρωσία, καθώς η παραμονή σε αυτές τις χώρες μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την έγκαιρη και ασφαλή επιστροφή τους στη Ρωσία».

Η Rostourism προτρέπει επίσης στους ρωσικούς τουριστικούς πράκτορες να αναστείλουν τις πωλήσεις εκδρομών σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Συνιστούμε στους τουριστικούς πράκτορες να αναστείλουν τις πωλήσεις εκδρομών σε χώρες, που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και σε χώρες της Καραϊβικής, καθώς η διαδρομή προς αυτές, περνά μέσα από τον κλειστό εναέριο χώρο της ΕΕ και του Καναδά. Τουρίστες που έχουν κάνει κράτηση εκδρομών σε χώρες που είναι δεν είναι προσβάσιμοι για ταξίδια, συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον ταξιδιωτικό πράκτορα για να επιλέξετε έναν εναλλακτικό προορισμό», τόνισε η Ντογκούζοβα.

Για ψυχαγωγικά ταξίδια, η Rostourism συνιστά να επιλέγονται χώρες που είναι ανοιχτές για επισκέψεις για τουριστικούς σκοπούς και δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στη Ρωσία – αυτές είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και μια σειρά από άλλα κράτη.