Ουκρανικό: Πύραυλοι στα μέτωπα, παζάρια στη Σαουδική Αραβία — Ισραήλ: Χιλιάδες πολίτες ξανά στον δρόμο εναντίον της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης — Έρευνα για την Intellexa και το Predator ξεκινάει η Ιρλανδία

Κίεβο - Ουκρανία

Το άγαλμα της «Μητέρας Πατρίδας» στο Κίεβο. Σήμερα συνεργεία πραγματοποίησαν εργασίες απομακρύνοντας τα σοβιετικά σύμβολα.

Μπαράζ επιθέσεων από Ρωσία και Ουκρανία την ώρα που η Μόσχα κρατά «μικρό καλάθι» για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν χωρίς ρωσική παρουσία στην χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ενώ στα μέτωπα επικρατεί χάος με Ρωσία και Ουκρανία να αλληλοκατηγορούνται για φονικές επιθέσεις σε υποδομές και όχι μόνο, στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιήθηκε συνάντηση που δεν θα μπορούσε να μην κεντρίσει το διπλωματικό ενδιαφέρον.

Οι συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Κίνα και μέλη των BRICKS, αλλά όχι και η Ρωσία, το Σαββατοκύριακο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Πεκίνο εμφανίζεται θετικό σε έναν τρίτο γύρο συνομιλιών.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από 40 περίπου χώρες συμμετείχαν στη διήμερη συνάντηση με την Ουκρανία να στοχεύει στην διεύρυνση της στήριξης πέρα από τις δυτικές χώρες, όμως η Ρωσία δεν ήταν ανάμεσα στους «καλεσμένους».

«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για ειρήνευση, δεν θέλουμε άλλα εδάφη»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις το Κρεμλίνο διαμηνύει, μέσω του Ντιμίτρι Πεσκόφ, ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος αυτή τη στιγμή για συμφωνία, προαναγγέλλοντας συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η Ρωσία θα συζητήσει με τα μέλη των BRICKS τα αποτελέσματα των επαφών στη Σαουδική Αραβία, για να συμπληρώσει ότι «μπορεί να υπήρξαν αποτελέσματα εάν οι φίλοι μας μπόρεσαν να βάλουν λίγη κοινή λογική στους υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου».

Η θέση της Μόσχας, εξάλλου, ήταν εξαρχής ότι οι επαφές αυτές ήταν μια καταδικασμένη δυτική προσπάθεια να επηρεάσει άλλες χώρες υπέρ του Κιέβου.

Εκείνο που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον σε επίπεδο δηλώσεων, όμως, είναι τα λόγια του Ντμίτρι Πεσκόφ στους New York Times, με τον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ

Πούτιν να υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να καταλάβει νέα εδάφη.

«Θέλουμε απλά να ελέγξουμε τα εδάφη που έχουν ενσωματωθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία και στο Σύνταγμά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Οι επιθυμίες Ζελένσκι και ο κινεζικός γρίφος

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πεκίνο εμφανίζεται θετικό προς την οργάνωση ενός τρίτου γύρου συνομιλιών με δυτικούς αναλυτές να εκτιμούν θετικά την στάση αυτή, αλλά να υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν σημάδια ως η Κίνα έχει αλλάξει τη θέση της σχετικά με τη Ρωσία και την ουκρανική σύγκρουση.

Ο στόχος της συνάντησης στη Σαουδική Αραβία είναι να συμφωνηθούν βασικά σημεία για το πώς μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος και η ρωσική εισβολή, με το Κίεβο, πάντως, να επιμένει στο δικό του σχέδιο δέκα σημείων ως βάση της διαπραγμάτευσης.

Βασική προϋπόθεση είναι η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκφράζει την προσδοκία ότι η πρωτοβουλία αυτή «θα οδηγήσει τους παγκόσμιους ηγέτες το φθινόπωρο να αποδεχθούν τις δικές μας αρχές, με βάση το σχέδιο δέκα σημείων».

Drones και αιματοκύλισμα στα μέτωπα

Μόσχα και Κίεβο συνεχίζουν τις σφοδρές επιθέσεις, αλλά και τις αλληλοκατηγορίες για αιματοκύλισμα και βαρβαρότητα.

Η Ουκρανία καταγγέλλει τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων στο Χάρκοβο έπειτα από σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό, την ώρα που ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε κέντρο μετάγγισης αίματος κάνοντας λόγο για έγκλημα πολέμου.

Από την πλευρά της η Μόσχα καταγγέλλει ότι ένα εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε σήμερα ενώ πλησίαζε τη Μόσχα, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι έπληξε κτίριο του πανεπιστημίου του Ντονέτσκ.

Παράλληλα, το Κίεβο φέρεται να έπληξε γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, ενώ στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρέθηκαν τη νύχτα ουκρανικές αεροπορικές βάσεις, αλλά και άλλες υποδομές σε διάφορα σημεία της χώρας.

 

Ισραήλ: Χιλιάδες πολίτες ξανά στον δρόμο εναντίον της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνηςΔιαδήλωση στο Ισραήλ κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου

Διαδήλωση στο Ισραήλ κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου  

Η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης χαρακτηρίζεται η πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας– έχει διχάσει βαθιά τη χώρα και πυροδότησε το μεγαλύτερο κίνημα αμφισβήτησης μέχρι σήμερα στο Ισραήλ.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο σε ισραηλινές πόλεις εναντίον της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η μεταρρύθμιση που θέλει η κυβέρνηση συμμαχίας του Λικούντ του κ. Νετανιάχου, παρατάξεων της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων εβραίων –χαρακτηρίζεται η πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας– έχει διχάσει βαθιά τη χώρα και πυροδότησε το μεγαλύτερο κίνημα αμφισβήτησης μέχρι σήμερα στο Ισραήλ.

Αφότου ανακοινώθηκε το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης, τον Ιανουάριο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα στη χώρα, από τη Χάιφα, στον βορρά, ως την Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, περνώντας από την Ιερουσαλήμ.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε ως είθισται στο Τελ Αβίβ, όπου χιλιάδες διαδηλωτές, τυλιγμένοι με ισραηλινές σημαίες, φώναζαν «Δημοκρατία» και συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης που επιμένει στην προσπάθεια να εφαρμόσει το σχέδιο παρά τη σθεναρή αντίσταση που συναντά.

Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι η μεταρρύθμιση, με σκοπό να αυξηθεί η ισχύς της Κνέσετ (του κοινοβουλίου) έναντι αυτής των δικαστικών, είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ των εξουσιών. Οι επικριτές της βλέπουν απειλή για τη δημοκρατία και φοβούνται πως ανοίγει τον δρόμο προς αυταρχική διακυβέρνηση.

Η πρώτη πτυχή της μεταρρύθμισης ήταν να περιοριστεί η δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις· η Κνέσετ την υιοθέτησε.

Η διαδικασία έχει ανασταλεί το τρέχον διάστημα, λόγω των θερινών διακοπών της ισραηλινής εθνικής αντιπροσωπείας· ο κ. Νετανιάχου έχει δεσμευτεί ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις για τα επόμενα στάδια.

 

Έρευνα για την Intellexa και το Predator ξεκινάει η Ιρλανδία

Έρευνα για την Intellexa και το Predator ξεκινάει η Ιρλανδία

Σύμφωνα με την ιρλανδική εφημερίδα The Journal η Επιτροπή Δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου της Ιρλανδίας αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα για τις δραστηριότητες του ιρλανδικού βραχίονα της Intellexa με αφορμή τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Intellexa και τις θυγατρικές της εταιρείες για την παραγωγή του κακόβουλου λογισμικού Predator.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα επιχειρείται η συγκάλυψη του σκανδάλου σε κάθε επίπεδο.

«Οι ΗΠΑ ενήργησαν πολύ γρήγορα και υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν περιορίζουμε τις αλληλεπιδράσεις με τέτοιες εταιρείες», δήλωσε στην ιρλανδική εφημερίδα The Journal, ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Μπάρι Άντριους.