Ουκρανικές απαιτήσεις για στρατιωτικό υλικό: Ο πιεσμένος Σολτς και ο εξυπηρετικός Μητσοτάκης — Μητσοτάκης προς Τουρκία: Δε θα ανεχθούμε φαντασίες χαμένων αυτοκρατοριών

Τα γερμανικά τεθωρακισμένα που θα δώσει το Βερολίνο στην Ελλάδα, είχαν βρεθεί στον κατάλογο των ουκρανικών απαιτήσεων το προηγούμενο διάστημα, όμως ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφευγε συστηματικά να τα προωθήσει.

Η θέση της Γερμανίας

Ο λόγος ήταν απλός και σχετιζόταν με τις θέσεις της γερμανικής διπλωματίας ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα συμφέροντα του Βερολίνου δεν εξυπηρετούνται σε περίπτωση μιας αποφασιστικής ουκρανικής νίκης, ενώ μια ολική απομάκρυνση της Γερμανίας από τη Ρωσία θα ενισχύσει την επιρροή των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη.

Οι Ουκρανοί, λοιπόν, μετά την πρώτη φάση της ρωσικής εισβολής διεκδικούν από τη Δύση την αποστολή αμυντικού υλικού βαρέως τύπου, ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια για μια αποφασιστική αντεπίθεση. Η Γερμανία θέλοντας να αποφύγει το ενδεχόμενο μιας παράτασης του πολέμου και μετά από μια μεγάλη καθυστέρηση απέστειλε κάποια ψυχροπολεμικά αντιαεροπορικά άρματα μάχης τύπου «Gepard» στο Κίεβο. Βέβαια, τα τελευταία έφτασαν στο μέτωπο χωρίς πυρομαχικά.

Οι ουκρανικές διεκδικήσεις

Μάλιστα, δημοσιεύματα της προηγούμενης περιόδου ανέφεραν πως οι Ουκρανοί διεκδικούσαν 100 από τα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Marder που θα λάβει τελικώς η Ελλάδα. Επίσης, στην υπόθεση υπάρχει μεγάλη εμπλοκή του γερμανικού αμυντικού κολοσσού Rheinmetall, ο οποίος καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ζητούσε από τις γερμανικές αρχές άδεια εξαγωγής προς την Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Ακόμη, ζητούσε άδεια για την εξαγωγή ακόμη 88 παλαιών αρμάτων μάχης Leopard 1A5, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ως αποτέλεσμα του πολέμου, των ουκρανικών απαιτήσεων και την συμμετοχή των φιλοαμερικανών Πρασίνων στη κυβέρνηση, ο γερμανός καγκελάριος πιεζόταν σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό του και αναζητούσε εναγωνίως τρόπους ώστε να απεμπλακεί από αυτή τη θέση. Ο ίδιος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους συνέκρινε τον εαυτό του με τον Γουλιέλμο Β’ τον τελευταίο Γερμανό αυτοκράτορα, θεωρώντας πως οποιαδήποτε γερμανική σημαίνουσα βοήθεια προς την Ουκρανία θα οδηγούσε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια

Τη στιγμή που ο Όλαφ Σολτς αναρωτιόταν αν η Ευρώπη θα φτάσει πιο κοντά στο πυρηνικό ολοκαύτωμα εξαιτίας της αποστολής τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανένα πρόβλημα να στείλει ελληνικά τεθωρακισμένα από τα νησιά του Αιγαίου στην Ουκρανία. Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε τη «τιμή» στον Σολτς να ανακοινώσει την ελληνική αποστολή των τεθωρακισμένων BMP-1 στην Ουκρανία και της συνακόλουθης γερμανικής αποστολής στην Ελλάδα ισοδύναμων οχημάτων Marder.

Έτσι ο Σολτς κατάφερε να πετύχει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μία έστειλε τα άρματα που ήθελαν οι Ουκρανοί στην Ελλάδα και από την άλλη ανάγκασε την Ελλάδα να στείλει τα δικά της στους Ουκρανούς.

Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται να μην προβληματίζεται από την ολοένα και πιο βαθιά εμπλοκή στον πόλεμο. Αντιθέτως, φαίνεται να το επιδιώκει ώστε να πετυχαίνει τους πολιτικούς της στόχους, δηλαδή την εξυπηρέτηση των δυτικών συμφερόντων εν είδει πληρεξουσίου.

Για την Αθήνα ο απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση των δεσμών με τη Δύση ως μια μέθοδο για την ανάσχεση της Άγκυρας.

Ωστόσο, το Βερολίνο δεν συναινεί σε μια αλλαγή πορείας ως προς την Τουρκία και συνεχίζει να εμμένει στη πολιτική των ίσων αποστάσεων.

 

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Δε θα ανεχθούμε φαντασίες χαμένων αυτοκρατοριών

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κάποιοι στη Ρωσία θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η Τουρκία “κλόνιζε” το ΝΑΤΟ, σχολίασε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του ΕΛΚ και τόνισε ότι δε θα γίνουν δεκτοί αναθεωρητισμοί.

Το ζήτημα της επιθετικότητας και του αναθεωρητισμού της Τουρκίας έθεσε και στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε, είναι μία νέα μορφή αναθεωρητισμού, φαντασίες χαμένων αυτοκρατοριών και προβολή ισχύος που δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο”, διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι αυτή η θέση διασφαλίζει στην Ελλάδα πολλούς συμμάχους στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

“Το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι μία πηγή αστάθειας στο ΝΑΤΟ”, τόνισε εξάλλου ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας με νόημα: “Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι στη Ρωσία θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν αυτό συνέβαινε”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να ζήσει εν ειρήνη και να λύσει τις διαφορές της με την Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι και η δική του προσέγγιση από τότε που εξελέγη πρωθυπουργός, αλλά δυστυχώς δε βρίσκει πάντα ανταπόκριση από την Άγκυρα.

Υπενθύμισε ότι το Μάρτιο του 2020 η Τουρκία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει πρόσφυγες και μετανάστες και η Ελλάδα με τη στήριξη της ΕΕ έστειλε το μήνυμα ότι τα σύνορα της Ευρώπης θα προστατευθούν.

“Τώρα διανύουμε ξανά μία περίοδο έντασης, αλλά θα κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα: Θα μιλάμε με λογικά επιχειρήματα και θα παρουσιάζουμε τη θέση μας στου εταίρους μας”, είπε ο κ.Μητσοτάκης, δηλώνοντας ευγνώμων για τη στήριξη των εταίρων. Σημείωσε άλλωστε ότι η τακτική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο θα συζητήσει ξανά το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δήλωσε ευγνώμων που η χώρα μας αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αναφέρθηκε επίσης στο ενεργειακό, τονίζοντας ότι απαιτούνται και βραχυπρόθεσμα ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.