Ουκρανία: Συνεχίζεται στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη ο διάλογος ανάμεσα Ρωσίας, Δύσης — ΟΗΕ: Χωρίς δικαίωμα ψήφου 8 χώρες λόγω… χρεών

Μπλίνκεν και Λαβρόφ στη συνάντηση του Δεκεμβρίου στον ΟΑΣΕ

Μετά τη διμερή συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών στη Γενεύη και τις συνομιλίες του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σήμερα έχει σειρά το διαρκές συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διεξάγεται στη Βιέννη και έχει στόχο να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Μόσχας, Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων τους.

Το ΝΑΤΟ και η Μόσχα έκαναν λόγο χθες Τετάρτη για βαθιές “διαφορές” στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη. Παρομοίως, δεν αναμένεται να σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος στην Αυστρία σήμερα.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα. Βασικός μας στόχος είναι να εδραιώσουμε έναν διάλογο», συνόψισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ.

«Ναι, οι θέσεις μας έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτές (της Μόσχας), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε πεδία συνεννόησης», πρόσθεσε μιλώντας στο ρωσικό, ανεξάρτητο τηλεοπτικό δίκτυο Dozhd. Στόχος είναι “να ορίσουμε υπό ποιες μορφές μπορεί να εμβαθύνουμε τις συνομιλίες τους επόμενους μήνες”.

Η σημερινή θα είναι η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς για τον ΟΑΣΕ, παρουσία των πρεσβευτών των 57 χωρών μελών του. Το πρωί ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της χώρας του που έχει φέτος την προεδρία του ΟΑΣΕ. Στη συνέχεια η γενική γραμματέας του οργανισμού Χέλγκα Σμιντ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12:30 (13:30 ώρα Ελλάδας).

ΗΠΑ και Ευρώπη κατηγορούν τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να απαντά ότι η ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στη μεθόριο με τη γειτονική χώρα αποτελούν αντίδραση στην αυξανόμενη και εχθρική παρουσία στην περιοχή του ΝΑΤΟ.

Επί του πεδίου, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί για τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους, αυτονομιστές αντάρτες, όπως κατήγγειλε ο Αμερικανός πρεσβευτής ο οποίος δήλωσε “εξαιρετικά ανήσυχος”.

Από το 2014 ο ΟΑΣΕ έχει αναλάβει να ελέγχει αν γίνονται σεβαστές οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ στην ανατολική Ουκρανία. “Οι αποστολές επιθεώρησης προς το παρόν δεν έχουν εντοπίσει κάτι ασυνήθιστο επί του πεδίου”, αλλά στα σύνορα “μας είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει”, εξήγησε ο Κάρπεντερ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ φάνηκε επίσης ανήσυχος χθες Τετάρτη. «Ο κίνδυνος μιας νέας σύγκρουσης είναι πραγματικός. Η έξοδος από την κρίση βασίζεται στη Ρωσία. Πρέπει να δεσμευθεί υπέρ της αποκλιμάκωσης», τόνισε.

 

ΟΗΕ: Χωρίς δικαίωμα ψήφου 8 χώρες λόγω… χρεώνΟΗΕ: Χωρίς δικαίωμα ψήφου 8 χώρες λόγω... χρεών

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΟΗΕ οι χώρες θα χάσουν το δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση λόγω χρεών προς τον Οργανισμό

Οκτώ χώρες, ανάμεσά τους το Ιράν και η Βενεζουέλα, έχασαν το δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σε επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, διευκρίνισε ότι το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί από το Ιράν για να ανακτήσει το δικαίωμα αυτό είναι 18,4 εκατ. δολάρια, ενώ για τη Βενεζουέλα 39,8 εκατ. δολάρια. Το Σουδάν θα πρέπει να καταβάλει ποσό ύψους περίπου 300.000 δολαρίων.

Το Κονγκό είναι επίσης ανάμεσα στα κράτη που έχασαν το δικαίωμα ψήφου. Σύμφωνα με τους κανόνες του Οργανισμού το δικαίωμα αυτό χάνουν τα κράτη εκείνα οι οφειλές των οποίων είναι ίσες ή υψηλότερες από την ετήσια συμβολή τους στον προϋπολογισμό του για περίοδο δύο ετών.

Συνολικά, «11 κράτη-μέλη επί του παρόντος καθυστερούν την αποπληρωμή των συνεισφορών τους, όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», διευκρίνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στην επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε χθες στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι υπόλοιπες χώρες που απώλεσαν το δικαίωμα ψήφου τους είναι η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, τα νησιά Βανουάτου, η Γουινέα και η Παπούα Νέα Γουινέα.

Την περασμένη χρονιά, το Ιράν είχε επίσης χάσει το δικαίωμα ψήφου εξαιτίας ανεξόφλητων οφειλών του. Η Τεχεράνη είχε διαμαρτυρηθεί έντονα, επιχειρηματολογώντας πως αδυνατεί να καλύψει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό λόγω των οικονομικών κυρώσεων της Ουάσιγκτον. Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, συμφωνήθηκε να εξαιρεθεί.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί να καταβάλλει πλήρως το ποσό που οφείλει αλλά «δυστυχώς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, λόγω των παράνομων αμερικανικών κυρώσεων, η χώρα μας δυσκολεύεται να εκτελέσει πληρωμές», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.