Ουκρανία: Συναγερμός και στην Αθήνα μετά το διάγγελμα Πούτιν — Ελληνικό ΥΠΕΞ κατά Μόσχας: “Κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου”

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Σκρέκας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Σκρέκας

Η κλιμάκωση στην Ουκρανία δημιουργεί ανησυχία για νέα άνοδο του φυσικού αερίου. Ο Μητσοτάκης ακύρωσε το πρόγραμμα του και συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ, με τη συμμετοχή και του Κ. Σκρέκα.

Το διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, ανάβοντας τις φλόγες του πολέμου με την Ουκρανία, σήμανε συναγερμό και στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε το πρόγραμμα του και συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ σήμερα το πρωί. Στο ΚΥΣΕΑ θα συμμετάσχει εκτάκτως, εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας, Κλιματικής Κρίσης και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Και αυτό καθώς η υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία της κυβέρνησης αφορά στον κίνδυνο νέων ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, που θα φέρουν και νέο κύμα ακρίβειας.

Τη στιγμή μάλιστα που η ακρίβεια και ιδίως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο κ.Σκρέκας δέχθηκε στη Βουλή φίλια πυρά και από γαλάζιους βουλευτές για το θέμα.

Η Ελλάδα προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από τη Gazprom. Η χώρα μας δεν αγοράζει φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, οπότε δεν ανησυχεί τόσο για διακοπή ροής, αλλά ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα εκτινάξει φυσικά τις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στις 14 Φεβρουαρίου, όταν είχαν αρχίσει να ηχούν για τα καλά τα τύμπανα του πολέμου, ο πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ελλάδα.

Ένα από τα σενάρια που είχαν συζητηθεί τότε αφορούσε στην αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Αίγυπτο στη Ρεβυθούσα. Ελλάδα και Αίγυπτος ταυτόχρονα πατάνε γκάζι για την ηλεκτρική τους διασύνδεση. Και τα δύο σενάρια αυτά έχουν σημειωτέον τις ευλογίες των ΗΠΑ, που δεν βλέπουν έτσι κι αλλιώς με καλό μάτι την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Επίσης η Ελλάδα έχει δύο λιγνιτικές μονάδες σε εφεδρεία για να κρατήσει όσο χαμηλότερα μπορεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όλα αυτά σημαίνουν βέβαια ότι η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει αρκετά ακόμη και άρα θα χρειαστεί να παραταθούν αντίστοιχα τα μέτρα στήριξης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αφήσει έτσι νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εξυπακούεται ότι στο ΚΥΣΕΑ θα συζητηθεί και το θέμα της ελληνικής ομογένειας, η τύχη της εάν ο πόλεμος φτάσει στη Μαριούπολη και το ενδεχόμενο μεταφοράς όσων επιθυμούν στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Φεβρουαρίου είχαν χάσει τη ζωή τους δύο ομογενείς από πυρά Ουκρανών στρατιωτών και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πολλοί γαλάζιοι φοβούνται επίσης ότι η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους του Πούτιν δίνει το…. κακό παράδειγμα στον άσπονδο φίλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ορισμένοι έλεγαν πως οι χειρισμοί της Ρωσίας θυμίζουν τις δικαιολογίες της Τουρκίας για την εισβολή στην Κύπρο.

Βίκυ Σαμαρά

 

Ελληνικό ΥΠΕΞ κατά Μόσχας: “Κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου”Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς από τον Πούτιν, κίνηση που “αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου”.

Για παράνομη και μονομερή κίνηση της Μόσχας που αποτελεί παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου καταδικάζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά την πρωτοβουλία του Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονμπάς αναγνωρίζοντας τις “λαϊκές δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως ξεχωριστές οντότητες.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει πως τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και ξεκαθαρίζει πως θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή”.