Ουκρανία: Πακέτο “μαμούθ” της Ε.Ε από δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια — Ρωσία: Με νέες επιθέσεις απειλεί ο διοικητής του “Σώματος Ρώσων Εθελοντών”. “Σκληρή απάντηση” υπόσχεται η Μόσχα — Επίθεση από ουκρανικά θαλάσσια drones δέχθηκε ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

Ουκρανία: Πακέτο "μαμούθ" της Ε.Ε από δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια -  "Απωθήσαμε μαζική επίθεση από drones", λέει το Κίεβο

“Απωθήσαμε μαζική επίθεση από drones”, λέει το Κίεβο

Η ΕΕ θέλει να στείλει στο Κίεβο τα κέρδη από δεσμευμένα κεφάλαια της Ρωσίας, αξίας σχεδόν 200 δισ. ευρώ. Επίθεση ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ανακοίνωσε πως απέτρεψε το Κίεβο.

Σχέδιο με σκοπό να διατεθούν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας τα κέρδη από κεφάλαια και πόρους της Ρωσίας αξίας 196,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεσμευτεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό ανέφερε χθες Τετάρτη η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες για τη διαδικασία, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Υπενθυμίζεται πως, χθες, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία ότι μόνο χαμένη μπορεί να βγει από αυτόν τον πόλεμο, τόνισε απόψε ο , εκφράζοντας την ελπίδα να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποφάσεις από τους συμμάχους.

«Το πρώτο ουκρανικό F-16 θα είναι ένα από τα ισχυρότερα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας ότι η Ρωσία μπορεί μόνο να χάσει εξαιτίας της επιθετικότητάς της. Θα είναι πιο αδύναμη και περαιτέρω απομονωμένη», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Το μείζον θέμα είναι η επίσπευση της εκπαίδευσης (των πιλότων) και της παράδοσης (των μαχητικών αεροσκαφών) – δηλαδή ο χρόνος που θα μεσολαβήσει από τη λήψη των αποφάσεων μέχρι την ουσιαστική υπεράσπιση των αιθέρων μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο στρατός λέει πως απωθήθηκε νέα επίθεση της Ρωσίας με UAVs στο Κίεβο

Η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε σήμερα πως η αντιαεροπορική άμυνα του Κιέβου απέκρουσε πλήρως νέα «μαζική» επίθεση με ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι εναντίον της πόλης, «τη δωδέκατη» επιδρομή μέσα στον Μάιο.

Η Ρωσία «επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στο Κίεβο από τον αέρα», ανέφερε μέσω Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής και πολιτικής διοίκησης της πρωτεύουσας Σερχίι Πόπκο, προσθέτοντας ότι ο συναγερμός διήρκεσε για πάνω από τρεις ώρες.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες», UAVs τύπου Shahed χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια «μαζικής» επιδρομής.

«Οι φύλακες άγγελοι της Ουκρανία δεν άφησαν ούτε μια πιθανότητα στον επιτιθέμενο. Όλοι οι στόχοι που πέταγαν προς το Κίεβο καταστράφηκαν από την αντιαεροπορική άμυνά μας», διαβεβαίωσε.

Η προηγούμενη αεροπορική επιδρομή εναντίον της πόλης έγινε πριν από τέσσερις ημέρες, κατά τον κ. Πόπκο, ο οποίος καταμετρά δώδεκα επιθέσεις εναντίον του Κιέβου τον τρέχοντα μήνα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας κηρύχθηκαν συναγερμοί για αεροπορικές επιδρομές και σε άλλες κοινότητες της χώρας, ιδίως στο Χαρκίβ (ανατολικά) και στο Τσερνίβκι (δυτικά), πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές στρατιωτικές αρχές.

 

Ρωσία: Με νέες επιθέσεις απειλεί ο διοικητής του “Σώματος Ρώσων Εθελοντών” – “Σκληρή απάντηση” υπόσχεται η ΜόσχαΤο Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας συνεδριάζει μετά την επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ. Στο φόντο παρουσιάζονται φωτογραφίες από την επίθεση,

Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας συνεδριάζει μετά την επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ. Στο φόντο παρουσιάζονται φωτογραφίες από την επίθεση, 

Ο διοικητής του Σώματος Ρώσων Εθελοντών, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, απείλησε με νέες επιδρομές κατά της Ρωσίας. “Τα σχέδιά μας είναι να μπούμε σε νέα εδάφη” δήλωσε.

Ο Ρώσος διοικητής παραστρατιωτικής οργάνωσης, Ντενίς Καπούστιν, που οργάνωσε επιχείρηση σε μια περιοχή στα σύνορα με την Ουκρανία, αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι η ομάδα του σύντομα θα εξαπολύσει και νέες επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους.

Ο Καπούστιν, που αυτοχαρακτηρίστηκε διοικητής του Σώματος Ρώσων Εθελοντών (RVC) μίλησε σε δημοσιογράφους, από το ουκρανικό έδαφος, μία ημέρα αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απέκρουσε την επιδρομή στην ρωσιακή περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Το Κίεβο λέει ότι η επίθεση αυτή έγινε από Ρώσους πολίτες, αποδίδοντάς την σε εσωτερικές έριδες. Δύο οργανώσεις που δρουν στην Ουκρανία, το Σώμα Ρώσων Εθελοντών και η Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας ανέλαβαν την ευθύνη.

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι απέκρουσε τους ενόπλους, οι οποίοι πραγματοποίησαν την επίθεσή τους χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα και απώθησε όσους επέζησαν πίσω στην Ουκρανία.

“Νομίζω ότι θα μας ξαναδείτε σε εκείνη την πλευρά” είπε ο Καπούστιν, ο οποίος συστήθηκε με το “διακριτικό” του, ως “White Rex”. “Δεν μπορώ να αποκαλύψω τις επόμενες κινήσεις, δεν μπορώ ούτε καν να αποκαλύψω τις διαταγές. Τα (…) σύνορα είναι αρκετά μεγάλα σε μήκος. Και πάλι όμως θα υπάρξει ένα σημείο όπου τα πράγματα θα γίνουν καυτά“, είπε.

Ο Καπούστιν ρωτήθηκε επανειλημμένα για τις αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι η ομάδα του χρησιμοποίησε αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό που προοριζόταν για την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή. Απέφυγε όμως να δώσει μια ευθεία απάντηση. “Ξέρω ακριβώς από πού πήρα τα όπλα μου. Δυστυχώς, όχι από τους Δυτικούς εταίρους”, είπε.

Άφησε εξάλλου να εννοηθεί ότι δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός έπεσε στα χέρια των Ρώσων, στη μάχη για την κατάληψη της Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και ότι μπορεί να αγοράσει κανείς τέτοια όπλα στη μαύρη αγορά. “Νομίζω ότι εξήγησα πως η δυτική στρατιωτική βοήθεια δυστυχώς πηγαινοέρχεται. Στην Μπαχμούτ, για παράδειγμα, ξέρω ότι πολλά τεθωρακισμένα οχήματα, αμερικανικά τεθωρακισμένα, κατελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις”.

Ο Καπούστιν είπε ότι η Ουκρανία στήριξε την ομάδα του παρέχοντάς της μόνο πληροφορίες, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα. “Και, φυσικά, ο ουκρανικός στρατός ανέλαβε τους τραυματίες μας. Όμως οτιδήποτε παραπάνω από αυτό θα καθιστούσε δύσκολα τα πράγματα. Κάθε απόφαση που παίρνουμε (…) πέραν των συνόρων μας είναι δική μας απόφαση. Προφανώς μπορούμε να ζητάμε από τους Ουκρανούς συντρόφους και φίλους τη βοήθειά τους για τον σχεδιασμό”, πρόσθεσε.

Το RVC λέει ότι αποτελείται από Ρώσους που πολεμούν στην Ουκρανία κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η οργάνωση Anti-Defamation League που εδρεύει στις ΗΠΑ περιγράφει τον Καπούστιν ως “Ρώσο νεοναζιστή που έζησε για πολλά χρόνια στη Γερμανία”.

Ο Καπούστιν είπε ότι η οργάνωσή του είναι δεξιών τάσεων αλλά όταν ρωτήθηκε αν τον απασχολεί που η Ρωσία τον χαρακτηρίζει ναζιστή απάντησε ότι “δεν τον νοιάζουν οι προσβολές του εχθρού”. “Τα μελλοντικά σχέδιά μας είναι να μπούμε σε νέα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας… Κάντε λίγη υπομονή, περιμένετε μια-δυο ημέρες”, κατέληξε.

“Σκληρή απάντηση” υποσχέθηκε η Μόσχα

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, υποσχέθηκε, από την πλευρά του, “σκληρή απάντηση” στις διασυνοριακές επιδρομές από την Ουκρανία, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι απέκρουσε μια επίθεση στην περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης της περιοχής, Vyacheslav Gladkov, δήλωσε ότι υπήρξε “μεγάλος αριθμός” επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το BBC, οι επιτιθέμενοι εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία, τη Δευτέρα (22/5).

Αναφερόμενος σε αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας σχετικά με την εισβολή, ο κ. Shoigu πρόσθεσε ότι “περισσότεροι από 70 Ουκρανοί εθνικιστές” σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι απωθήθηκαν πίσω στην Ουκρανία.

“Θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε τέτοιες ενέργειες από Ουκρανούς μαχητές, άμεσα και εξαιρετικά σκληρά”, ανέφερε.

Οι ισχυρισμοί για τις απώλειες από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν επαληθευτεί μέχρι στιγμής από ανεξάρτητο φορέα.

 

Επίθεση από ουκρανικά θαλάσσια drones δέχθηκε ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως το πολεμικό πλοίο προστάτευε τους αγωγούς αερίου TurkStream και BlueStream

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως το ρωσικό πολεμικό πλοίο Ivan Hurs δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά μη επανδρωμένα ταχύπλοα στη Μαύρη Θάλασσα, πλησιάζοντας στο Στενό του Βοσπόρου.

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, το υπουργείο ανέφερε πως το πολεμικό πλοίο προστάτευε τους αγωγούς αερίου TurkStream και BlueStream, που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία, εν μέρει μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

“Όλα τα σκάφη του εχθρού καταστράφηκαν από πυρά από τον συνήθη οπλισμό ενός ρωσικού πλοίου 140 χλμ. βορειοανατολικά του Βοσπόρου”, προστίθεται στην ανακοίνωση.