Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός αποχωρεί από το Τσερνόμπιλ — Οι αυτονομιστές της Νότιας Οσετίας εξετάζουν την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία — ΗΠΑ: Πολεμική προετοιμασία με ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών για το 2023

Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός αποχωρεί από το Τσερνόμπιλ-«Υποχωρούν στη Λευκορωσία», είπε αξιωματούχος

Οι δυνάμεις που βρίσκονταν στο Τσερνόμπιλ υποχωρούν στο έδαφος της Λευκορωσίας

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός είχε τεθεί υπό τον έλεγχο ρωσικών στρατευμάτων από την πρώτη κιόλας ημέρα (24 Φεβρουαρίου) της επίθεσης που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να αποσύρεται από το αεροδρόμιο του Χοστομέλ, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, ενώ οι δυνάμεις που βρίσκονταν στο Τσερνόμπιλ υποχωρούν στο έδαφος της Λευκορωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Τη Δευτέρα οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν και την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή.

Το Σάββατο ο Ολεξάντρ Παβλιούκ κυβερνήτης της περιφέρειας όπου βρίσκεται το Σλάβουτιτς είχε ανακοινώσει ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη, η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Τσερνόμπιλ.

«Ολοκλήρωσαν το έργο τους, οπότε αποχώρησαν», επεσήμανε ο Γιούρι Φομίτσεφ, δήμαρχος της πόλης.

 

Οι αυτονομιστές της Νότιας Οσετίας εξετάζουν την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία

Ο ηγέτης της Νότιας Οσετίας, της δημοκρατίας του Καυκάσου που έχει ντε φάκτο αποσχισθεί από τη Γεωργία, είπε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε δημόσια διαβούλευση την επανένωση της περιοχής αυτής με τη Ρωσία.

«Πρέπει, ασφαλώς, να ζητήσουμε τη γνώμη του λαού και να φροντίσουμε να εκφραστεί ο λαός για την πιθανότητα ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Ανατόλι Μπιμπίλοφ μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν είναι δύσκολο να γίνει χωρίς καθυστέρηση. Όπως λένε, είναι τεχνικό το ζήτημα», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι η επανένωση είναι «παμπάλαιο όνειρο» του λαού της Οσετίας.

Η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία είναι οι δύο περιοχές του Καυκάσου που αποσχίστηκαν από τη Γεωργία. Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους τον Αύγουστο του 2008, μετά τον πόλεμο-αστραπή με τη Γεωργία. Από τότε, ρωσικές δυνάμεις σταθμεύουν μόνιμα και στις δύο αυτές περιοχές.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπιμπίλοφ ανακοίνωσε ότι έστειλε στην Ουκρανία στρατιώτες από τη Νότια Οσετία «για να βοηθήσουν στην προστασία της Ρωσίας».

Την Κυριακή, ο ηγέτης των αυτονομιστών του Λουχάνσκ Λεονίντ Πασέτνικ, είπε ότι «στο εγγύς μέλλον» θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία. Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν συχνά μιλάει για μια ένωση με τη Μόσχα.

 

ΗΠΑ: Πολεμική προετοιμασία με ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών για το 2023image

Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 8,1% σε σχέση με φέτος προβλέπει το σχέδιο δαπανών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για το 2023, σύμφωνα με πρόταση που υπέβαλε προχτές στο Κογκρέσο η κυβέρνηση Μπάιντεν

Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 8,1% σε σχέση με φέτος προβλέπει το σχέδιο δαπανών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για το 2023, σύμφωνα με πρόταση που υπέβαλε προχτές στο Κογκρέσο η κυβέρνηση Μπάιντεν για πακέτο – ρεκόρ, ύψους 813 δισ. δολαρίων.

Το σχέδιο προβλέπει στρατιωτικές δαπάνες ύψους 773 δισ. δολαρίων για το 2023 στο πλαίσιο της νέας «Εθνικής Στρατηγικής Άμυνας», ενώ άλλα 40 δισ. δολάρια προβλέπονται για προγράμματα που σχετίζονται με την Άμυνα στο FBI, στο υπουργείο Ενέργειας και άλλους δημόσιους φορείς.

Σε σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου η υφυπουργός Άμυνας, Κάθλιν Χικς, ανέφερε απροκάλυπτα πως η νέα στρατηγική αναγνωρίζει τη Ρωσία ως πηγή «ανησυχίας» ειδικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία και αντιμετωπίζει την Κίνα ως «αυξανόμενη απειλή».

Μεταξύ άλλων, τα κονδύλια του Πενταγώνου για την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής» αυξάνονται κατά 360 εκατομμύρια δολάρια φτάνοντας σε περίπου 4,2 δισ.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στο Πεντάγωνο για τομείς έρευνας και ανάπτυξης, με 130 δισ. να αφορούν την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων (όπως υπερηχητικοί πύραυλοι) για το ενδεχόμενο πολέμου με την Κίνα και τη Ρωσία. Μέρος της επένδυσης αυτής χρηματοδοτείται από την απόσυρση παλαιότερων μέσων, όπως τα πολεμικά πλοία «Littoral» και τα αεροσκάφη «A-10» και «C-130» που ήταν, από τεχνολογική και επιχειρησιακή άποψη, ευάλωτα.

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων είναι η ναυπήγηση πολεμικών πλοίων, η ανάπτυξη διαστημικών δυνατοτήτων και συστημάτων προειδοποίησης για πυραύλους, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της λεγόμενης πυρηνικής «τριάδας» (των υποβρυχίων με βαλλιστικούς πυραύλους, των στρατηγικών βομβαρδιστικών και των πυραυλικών συστημάτων ξηράς).

Ειδικότερα:

  • Για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας προβλέπονται 56,5 δισ. δολάρια, σημαντικό μέρος των οποίων θα πάει στα μαχητικά νέας γενιάς «F-35», «F-15EX» και σε στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου «B-21 Raider».
  • 40,8 δισ. δολάρια προβλέπονται για τη ναυπήγηση άλλων 9 πολεμικών πλοίων (μεταξύ των οποίων αεροπλανοφόρα κλάσης «Ford» και δύο αντιτορπιλικά υποβρύχια τύπου «Columbia»).
  • 12,6 δισ. δολάρια προβλέπονται για τον εκσυγχρονισμό του Πεζικού και του Σώματος Πεζοναυτών σε εξοπλισμό μάχης. Επιπλέον 34,4 δισ. δολάρια προβλέπονται για πυρηνικά όπλα Nuclear Triad, αλλά και για αναβάθμιση άλλων πυρηνικών όπλων και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
  • 7,2 δισ. δολάρια προβλέπονται για υπερηχητικούς πυραύλους και άλλα υπερηχητικά όπλα με σκοπό να είναι έτοιμα μεταξύ 2025 και 2027.
  • Ειδικά κονδύλια ύψους 11,2 δισ. δολαρίων προβλέπονται για την αντιμετώπιση κυβερνοπολέμου και 27,6 δισ. δολάρια για τον δορυφορικό εντοπισμό πυραύλων και θωράκιση «ευαίσθητων» δορυφορικών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.