Ουκρανία: Νέες εκρήξεις σε Κίεβο και Λβιβ – Συνολικά 3.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους — Βυθίστηκε δεξαμενόπλοιο στην Τυνησία, διασώθηκε το πλήρωμα — Αφγανιστάν: Παλεύοντας μόνο για μία ανάσα κόντρα στη φυματίωση

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καθώς και στη δυτική πόλη Λβιβ, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν νωρίς σήμερα το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση για τις εκρήξεις.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τις πληροφορίες.

Τουλάχιστον 3.000 νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του, 2.500 έως 3.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αποσπάσματα της οποίας είδαν χθες Παρασκευή το φως της δημοσιότητας, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι περίπου 10.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, συμπληρώνοντας ότι «είναι δύσκολο να πούμε πόσοι εξ αυτών θα επιβιώσουν».

Στον αντίποδα, αναφέρθηκε στις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων, κάνοντας λόγο για 19.000 έως 20.000 νεκρούς.

Επισήμως η Μόσχα κάνει λόγο για 1.350 νεκρούς στρατιώτες της.

Ερωτηθείς σχετικά με βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και δείχνουν νεκρούς και καταστροφές στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο εμφανίζεται μια μητέρα να βρίσκει το πτώμα του γιου της μέσα σε πηγάδι, ο Ζελένσκι είπε: «Είναι μεγάλος ο πόνος μου!».

«Ως πατέρας, δεν μπορώ να το δω. Επειδή το μόνο που θέλεις μετά είναι να εκδικηθείς και να σκοτώσεις», συνέχισε. «Είμαι υποχρεωμένος όμως να το δω ως πρόεδρος μιας χώρας όπου πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο και έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι που θέλουν να ζήσουν».

«Όλοι μας θέλουμε να πολεμήσουμε», τόνισε ο Ζελένσκι. «Ωστόσο, όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου αυτός ο πόλεμος να μην είναι δίχως τέλος. Όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο περισσότερους θα χάσουμε. Όλες αυτές οι απώλειες θα είναι όπως εκείνη», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

 

Βυθίστηκε δεξαμενόπλοιο στην Τυνησία, διασώθηκε το πλήρωμα

Ένα δεξαμενόπλοιο, που μετέφερε χίλιους τόνους καυσίμων, βυθίστηκε ανοιχτά του λιμανιού Γκαμπές της Τυνησίας, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της αφρικανικής χώρας..

Το πρακτορείο μεταδίδει το Πολεμικό Ναυτικό της Τυνησίας διέσωσε τα επτά μέλη του πληρώματος. Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρχών, σύμφωνα με τις πηγές.

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ έπλεε περίπου επτά μίλια από την ακτή.  Είχε αποπλεύσει από την Ισημερινή Γουϊνέα με προορισμό τη Μάλτα.

 

Αφγανιστάν: Παλεύοντας μόνο για μία ανάσα κόντρα στη φυματίωση

Αφγανιστάν: Παλεύοντας μόνο για μία ανάσα κόντρα στη φυματίωση ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Ο Felipe Van Braak, νοσηλευτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, επέστρεψε μόλις από το Αφγανιστάν και αφηγείται την εμπειρία του από την αποστολή, αλλά και την ιστορία που του έδωσε ελπίδα για το μέλλον.

Ήταν η ηλικία της που μου έκανε εντύπωση. Κάπου μεταξύ 40 και 50. Ήταν πολύ αδύναμη. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι κανείς σαν κι αυτήν δεν θα έπρεπε να βρίσκεται τόσο κοντά στο θάνατο.

Η πτέρυγα που νοσηλευόταν βρισκόταν στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, μέρος της ειδικής μονάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για άτομα με ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση. Μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται στη χώρα και ήμουν εκεί για να στηρίξω την ομάδα και να καταλάβω τι περισσότερο θα μπορούσαν να κάνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για να βοηθήσουν.

Αφγανιστάν: Παλεύοντας μόνο για μία ανάσα κόντρα στη φυματίωση
Παγκοσμίως, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από φυματίωση παρά από οποιαδήποτε άλλη μολυσματική ασθένεια, εκτός της COVID-19. Η ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Είναι μια μορφή της νόσου που δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα «πρώτης γραμμής» κατά της φυματίωσης που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Για τη θεραπεία της χρειάζεται μια μακρά πορεία πολλαπλών φαρμάκων, συχνά με σοβαρές παρενέργειες. Οι ασθενείς χρειάζονται εξειδικευμένη υποστήριξη και εγγυημένη προμήθεια των φαρμάκων για να έχουν μια ευκαιρία για θεραπεία.

Αφγανιστάν: Παλεύοντας μόνο για μία ανάσα κόντρα στη φυματίωση

Όταν η γυναίκα έφτασε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο ήταν εμφανώς άρρωστη για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο: η σύγκρουση και η αστάθεια στο Αφγανιστάν οδηγούν πολλούς ανθρώπους να καθυστερούν να λάβουν φροντίδα επειδή δεν είναι ασφαλές να κινηθούν προς τις δομές υγείας.

Αλλά η ομάδα μας ανακάλυψε ότι η ασφάλεια δεν είναι το μόνο θέμα. Πολλοί ασθενείς από το Αφγανιστάν δεν έχουν ακούσει για την φυματίωση μέχρι να διαγνωστούν. Στη συνέχεια, τους λένε ότι δεν μπορούν να λάβουν την γνωστή παραδοσιακή θεραπεία στο σπίτι, αλλά θα πρέπει να κάνουν μεγάλα ταξίδια στην πόλη, λαμβάνοντας φάρμακα που είναι πιθανό να τους δημιουργήσουν σοβαρές παρενέργειες. Αν όμως σταματήσουν τη θεραπεία σε οποιοδήποτε φάση οι συνέπειες για την υγεία τους θα είναι σοβαρές.

Αφγανιστάν: Παλεύοντας μόνο για μία ανάσα κόντρα στη φυματίωση

Όλα αυτά οδηγούν τους ανθρώπους να αναβάλουν τη θεραπεία τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εξειδικευμένες υπηρεσίες είναι τόσο σημαντικές. Στην Κανταχάρ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής των μεταφορικών και της παροχής συμβουλών σε συγγενείς, οι οποίοι μπορεί να ασκούν πίεση στους ασθενείς να παραμείνουν στο σπίτι.

Μέχρι τη στιγμή που η γυναίκα συμφώνησε να έρθει στο νοσοκομείο ήταν σοβαρά άρρωστη, παλεύοντας μόνο για μία ανάσα.

Χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες με οξυγόνο, με νοσηλευτική υποστήριξη και ειδικά φάρμακα για να δυναμώσει και να πάρει εξιτήριο. Μπορούσες να δεις την ανακούφιση στο πρόσωπό της. Ένας από τους Αφγανούς συναδέλφους μου μετέφρασε αυτό που είπε η γυναίκα: «Είμαι πολύ χαρούμενη που ήρθα εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενη για όλη τη βοήθεια που έχω πάρει. Είμαι πολύ χαρούμενη που αισθάνομαι καλύτερα, που μπορώ να πάω σπίτι».

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για αυτή τη γυναίκα για να συνεχίσει τη θεραπεία της, και θα χρειαστεί ακόμα την υποστήριξή μας. Αλλά είχαμε ξεπεράσει την αρχική φάση, και ήταν πολύ όμορφο να ακούμε αυτά τα λόγια από την ίδια.

Τελείωσα την αποστολή μου στο Αφγανιστάν πριν μερικούς μήνες. Η ομάδα της φυματίωσης λειτουργούσε καλά και μαζί είχαμε πραγματοποιήσει μια σειρά διερευνητικών ταξιδιών με κινητές κλινικές για να κατανοήσουμε τις άλλες ανάγκες υγείας στην επαρχία.

Τα στοιχεία που είχαμε ήταν λίγα. Ήταν προφανές ότι ο υποσιτισμός αυξανόταν σε ανησυχητικό ρυθμό. Έπρεπε για λίγο να παγώσουμε το πρόγραμμα με τις κινητές κλινικές μας για λόγους ασφαλείας, αλλά εργαστήκαμε πάνω στον σχεδιασμό για ένα θεραπευτικό επισιτιστικό κέντρο με στόχο τη φροντίδα του αυξανόμενου αριθμού υποσιτισμένων παιδιών στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή φροντίδας σε άτομα από αγροτικές περιοχές. Με τα σχέδια να έχουν οριστικοποιηθεί, ήρθε η ώρα να φύγω, παρά την έντονη αίσθηση ότι υπήρχε κι άλλη δουλειά να κάνω.

Η κρίση στο Αφγανιστάν δεν έχει τελειώσει ακόμα, και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη που θα μπορούσε να σώσει ζωές. Η φυματίωση είναι μόνο μια μικρή πτυχή των τεράστιων αναγκών στη χώρα: οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επίσης μαιευτική φροντίδα, χειρουργική τραύματος, παιδιατρικές υπηρεσίες. Το θεραπευτικό κέντρο σίτισης που σχεδιάσαμε είναι πλέον ανοιχτό και φροντίζει τα υποσιτισμένα παιδιά. Αλλά αν δεν θεραπεύσεις τη φυματίωση, αυτοί οι ασθενείς θα πεθάνουν .

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο για μένα, είναι σημαντικό οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να συνεχίσουν να προσφέρουν μια εξειδικευμένη υπηρεσία σε αυτή τη σύνθετη κατάσταση, παρά τις προκλήσεις.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εδώ και 50 χρόνια βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων, σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε χώρες που μαστίζονται από επιδημίες. Με τη δική σας υποστήριξη μπορούν να βρίσκονται σταθερά εκεί. Όπου υπάρχει ανάγκη, όπου υπάρχει κρίση, όπου υπάρχουν άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Βοηθήστε τους να συνεχίσουν να είναι σταθερά στην 1η γραμμή