Ουκρανία: Εξέπνευσε η συμφωνία για τα σιτηρά. Χτύπησε το λιμάνι της Οδησσού η Ρωσία — Γερμανία: Νέο δημοσκοπικό ρεκόρ για την ακροδεξιά AfD

Ουκρανικές λιμενικές υποδομέ» υπέστησαν ζημιές κατά τη ρωσική επιδρομή με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Οδησσό, ώρες αφού εξέπνευσε η ισχύς της συμφωνίας που υπέγραψαν πέρσι η Ουκρανία και τη Ρωσία κι επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Ουκρανικές «λιμενικές υποδομές» υπέστησαν ζημιές κατά τη ρωσική επιδρομή με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Οδησσό, ώρες αφού εξέπνευσε η ισχύς της κρίσιμης συμφωνίας που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2022 η Ουκρανία και τη Ρωσία κι επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο, έκαναν γνωστό οι ένοπλες δυνάμεις.

«Έξι πύραυλοι Καλίμπρ εκτοξεύθηκαν από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας εναντίον της Οδησσού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιχειρησιακή διοίκηση της νότιας Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα αλλά συντρίμμια τους «προκάλεσαν ζημιές σε λιμενικές υποδομές και ιδιωτικές κατοικίες».

Είκοσι ένα UAVs-καμικάζι «τύπου Shahed-136» καταρρίφθηκαν επίσης στην περιφέρεια της Οδησσού και άλλα τέσσερα την περιφέρεια της Μικολάιφ, βορειότερα, όπου επλήγη βιομηχανική υποδομή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Εκδηλώθηκε πυρκαγιά» εκεί, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα χωρίς να προκαλέσει θύματα, διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ μέσω Telegram.

Συνολικά, σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία εξαπέλυσε επιδρομές τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη με 36 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχέντ και έξι πύραυλοι Καλίμπρ, στην πλειονότητά τους σε νότιους τομείς της χώρας. Τα 37 από τα ρωσικά UAVs καταρρίφθηκαν, όπως και άλλο ένα, που εκτελούσε πτήση αναγνώρισης.

Το νέο κύμα επιθέσεων αποτελεί «πρόσθετη απόδειξη» ότι η Ρωσία «θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή 400 εκατομμυρίων ανθρώπων σε διάφορες χώρες που εξαρτώνται από τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων», σχολίασε μέσω Telegram ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ.

Το Κρεμλίνο «προειδοποιεί» επισείοντας κινδύνους ασφαλείας

Η συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπως προτείνει το Κίεβο, θα σήμαινε «ορισμένους κινδύνους» ασφαλείας, προειδοποίησε το Κρεμλίνο μετά την άρνηση της Μόσχας να παρατείνει την ισχύ της σχετικής συμφωνίας.

«Απουσία των κατάλληλων εγγυήσεων ασφαλείας, τίθενται ορισμένοι κίνδυνοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι «αν γίνει κάτι χωρίς την Ρωσία, αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν».

Επιπλέον της συγκαλυμμένης απειλής, το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο ότι χρησιμοποίησε τον θαλάσσιο δίαυλο για την εξαγωγή σιτηρών «για στρατιωτικούς σκοπούς».

«Δεν είναι μυστικό για κανέναν, είναι προφανές ότι η ζώνη αυτή χρησιμοποιήθηκε από το Κίεβο για στρατιωτικούς σκοπούς» είπε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ λίγες ώρες μετά την λήξη τα μεσάνυκτα της ισχύος της διεθνούς συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Κίεβο και Μόσχα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «ξεδιάντροπη» την στάση των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες, κατά την γνώμη του, δεν επέτρεψαν την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας από την ρωσική πλευρά, γεγονός που, κατ’ αυτόν, προκάλεσε την αποχώρηση της Μόσχας.

«Δεν φταίει ο κ. Γκουτέρες», είπε αναφερόμενος στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Η Ρωσία θεωρεί ότι η συμφωνία δεν επέτρεψε την άρση των εμποδίων και των κυρώσεων που βαρύνουν τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, όπως θα έπρεπε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έδωσε επίσης την διαβεβαίωση ότι η Μόσχα είναι «αναμφίβολα» έτοιμη να εξαγάγει δωρεάν σιτηρά προς τις χώρες της Αφρικής που τα έχουν ανάγκη.

Αυτή η πρόταση θα συζητηθεί με τους αφρικανούς εταίρους της Μόσχας κατά την διάρκεια της επόμενης συνάντησης κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στο τέλος του Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

 

Γερμανία: Νέο δημοσκοπικό ρεκόρ για την ακροδεξιά AfD

Δείχνει να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση με 20%

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνεχίζει τη δημοσκοπική της άνοδο, αυτή τη φορά καταγράφοντας νέο ρεκόρ στην έρευνα Trendbarometer. Στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται επίσης η δυσαρέσκεια των πολιτών για το έργο τόσο του καγκελάριου όσο και του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL/n-tv, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χάνει μία μονάδα και περιορίζεται στo 26%, με την AfD να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση με 20% (+1), το υψηλότερο ποσοστό που έχει έως τώρα καταγραφεί για το κόμμα στο Trendbarometer. Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) διατηρώντας το 18%, ενώ οι Πράσινοι ενισχύονται κατά μία μονάδα και φθάνουν στο 15%. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) παραμένει στο 7% και η Αριστερά χάνει μία μονάδα και μένει στο 4%, κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή.

Στην ίδια έρευνα, μόνο το 34% δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, αλλά ακόμη λιγότεροι, 26% εκφράζονται θετικά για τον τρόπο που πολιτεύεται ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς. Ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η ικανοποίηση για τον κ. Μερτς περιορίζεται στο 46%. Επιπλέον, το 23% του συνόλου των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο αρχηγός του CDU ευθύνεται για την αδυναμία του κόμματός του να επωφεληθεί από τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση, όταν την ίδια ώρα ενισχύεται η ακροδεξιά.