Ουκρανία: Εκτός νόμου δύο τηλεοπτικοί σταθμοί προσκείμενοι στη φιλορωσική αντιπολίτευση — Σήμερα το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Πούτιν που στρώνει το «χαλί» στις διαπραγματεύσεις της 10ης Ιανουαρίου — Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Γκουτέρες: Να κάνουμε το 2022 ένα έτος ανάκαμψης για όλους

Ουκρανία: Εκτός νόμου δύο τηλεοπτικοί σταθμοί προσκείμενοι στη φιλορωσική αντιπολίτευσηΤο μέτρο που επιβλήθηκε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πενταετή ισχύ.

Ο πρόεδρος της ΟυκρανίαςΒολοντίμιρ Ζελένσκι, επέβαλε με εκτελεστικό διάταγμα το κλείσιμο δύο τηλεοπτικών σταθμών της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση αφορά τον Ukrlive.tv και τον Perviy Nezavisimiy. Η φιλορωσική παράταξη, Συνασπισμός της Αντιπολίτευσης, για τη Ζωή καταδίκασε την απόφαση αυτή του προέδρου, την οποία χαρακτήρισε πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου.

Ο βουλευτής, Νέστορ Σούφριτς, που ανήκει στη συγκεκριμένη παράταξη, φέρεται να είναι συνιδιοκτήτης των τηλεοπτικών σταθμών. Δήλωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης αυτής του αρχηγού του κράτους.

Το μέτρο που επιβλήθηκε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πενταετή ισχύ.

Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου είναι εξαιρετικά χαμηλή το τρέχον διάστημα, απαγόρευσε τη λειτουργία άλλων τριών τηλεοπτικών σταθμών της αντιπολίτευσης, παρά τις έντονες επικρίσεις που προκάλεσε. Και αυτοί θεωρούνταν όργανα προπαγάνδας του Συνασπισμού, που έχει την πολιτική του βάση στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τον Αύγουστο, αποκλείστηκε η πρόσβαση στον ιστότοπο της αντιπολίτευσης strana.ua.

Με άλλο διάταγμα, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανήγγειλε την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των «ψευδών πληροφοριών» που διασπείρει η Ρωσία.

Η σημερινή κυβέρνηση στο Κίεβο θεωρεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τη Μόσχα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία προκάλεσε έντονη ανησυχία στη Δύση.

Οι σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας κατέρρευσαν το 2014, αφού η Ρωσίαπροσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, που το Κίεβο αξιώνει να επιστραφεί.

Στον πόλεμο ο οποίος ξέσπασε λίγο καιρό αργότερα ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία έχουν σκοτωθεί κάπου 14.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

 

Σήμερα το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Πούτιν που στρώνει το «χαλί» στις διαπραγματεύσεις της 10ης ΙανουαρίουΣήμερα το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Πούτιν που στρώνει το «χαλί» στις διαπραγματεύσεις της 10ης Ιανουαρίου

«Καθ’ οδόν» προς την κρίσιμη διαπραγμάτευση που «ανοίγει» τον Ιανουάριο τόσο σε διμερές, όσο και σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο, υπό τη σκιά της ρωσικής απειλής εισβολής στην Ουκρανία, οι πρόεδροι Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας πρόκειται να έχουν σήμερα, Πέμπτη, τηλεφωνική επικοινωνία κατόπιν αιτήματος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τη σχετική πληροφορία μεταδίδει το CNΝi επικαλούμενο δήλωση της

Η ίδια ανέφερε στο αμερικανικό δίκτυο πως οι Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσουν «για σειρά ζητημάτων, περιλαμβανομένων των επικείμενων διπλωματικών διεργασιών με τη Ρωσία».

Η επικοινωνία γίνεται έπειτα από αίτημα του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με δήλωση έτερου αξιωματούχου της διακυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος επισήμανε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε, καθώς «πιστεύει πως σε ό,τι αφορά τη Ρωσία τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον απευθείας διάλογο μεταξύ ηγετών».

Μιλώντας στο CNNi, η εκπρόσωπος ασφάλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Έμιλι Χορν, σημείωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή διαβούλευση και συντονισμό σε διπλωματικό επίπεδο με τους Ευρωπαίους συμμάχους χαράσσοντας κοινή προσέγγιση ενώπιον της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει συνομιλήσει με ηγέτες ανά την Ευρώπη και αξιωματούχοι της διακυβέρνησης έχουν πολυμερείς συνομιλίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΑΣΕ. Έχουν επίσης πολυάριθμες διαβουλεύσεις με ομολόγους τους χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ τόσε σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του σχήματος των Εννέα του Βουκουρεστίου, καθώς και με την Ουκρανία» επισήμανε.

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση, που θα συνιστά και την «ώρα της αλήθειας» στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, «ανοίγει» με την έλευση του 2022, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να δρομολογεί τη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας την 12η Ιανουαρίου.

Θα προηγηθεί στις 10 Ιανουαρίου διμερής διαπραγμάτευση μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας στο ουδέτερο έδαφος της Γενεύης επί των εγγυήσεων ασφαλείας που απαιτεί η Μόσχα και συνολικά για θέματα ασφαλείας, καθώς και για το ζήτημα του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος.

Δίνοντας το «στίγμα» της στάσης των ΗΠΑ στις επικείμενες συνομιλίες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της διακυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι σύμμαχοί της είναι αποφασισμένοι να προσέλθουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία, «είναι επίσης προετοιμασμένοι» να απαντήσουν» με σκληρές, συντονισμένες κυρώσεις εάν τελικώς η Ρωσία κινηθεί στρατιωτικά εναντίον της Ουκρανίας.

Στην τηλεδιάσκεψη 7ης Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε προειδοποιήσει τον Ρώσο ομόλογό του για συνέπειες «άνευ προηγουμένου» εάν εισβάλει στην Ουκρανία, με τον Πούτιν να απαιτεί δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς Ανατολάς.

Ενόσω συντηρεί την απειλή εισβολής στην Ουκρανία, έχοντας συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα, η Ρωσία θέτει προς διαπραγμάτευση δέσμη νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας με τις οποίες ζητά επί της ουσίας από τη Συμμαχία να επιστρέψει στα… σύνορα του 1997.

Στη λίστα των προτάσεων που έχει παρουσιάσει το Κρεμλίνο τίθενται αιτήματα τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι δεν αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης για τη Δύση και σαφώς θα απορριφθούν από τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους και πρωτίστως την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, γεγονός που καθιστά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις «ναρκοπέδιο».

Στο προσχέδιο οκτώ σημείων για τη σύναψη σχετικής συνθήκης με τη Δύση, η Ρωσία ζητά νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι θα αποκλειστεί μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, καθώς και την απομάκρυνση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων από τις χώρες που εντάχθηκαν στη Συμμαχία μετά το 1997 -στις οποίες περιλαμβάνονται η Πολωνία, οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας και βαλκανικά κράτη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με την προειδοποίηση ότι, εάν οι ρωσικές θέσεις δεν γίνουν σεβαστές, θα δοθεί «απάντηση με κατάλληλα στρατιωτικά-τεχνικά» μέτρα.

Διαμηνύει σταθερά ότι ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα και δεν θα επιτρέψει στη Δύση να την διασχίσει, έχοντας φθάσει σε σημείο να προειδοποιήσει πως ενδεχόμενη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση παρόμοια με αυτήν της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962 που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.

Στις πρώτες δηλώσεις που έρχονται, εν τω μεταξύ, από ευρωπαϊκής πλευράς σχετικά με τις απαιτήσεις που προβάλλει η Μόσχα, ο επικεφαλής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι εντελώς απαράδεκτες οι αξιώσεις περί διακοπής της επέκτασης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

«Οι απαιτήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας και για να σταματήσει η επέκταση της ΕΕ και του NATO προς τα ανατολικά είναι αποκλειστικά και μόνο στη ρωσική ημερησία διάταξη και είναι εντελώς απαράδεκτες, ειδικά όσον αφορά την Ουκρανία» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

 

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Γκουτέρες: Να κάνουμε το 2022 ένα έτος ανάκαμψης για όλους

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε μήνυμα για ανάκαμψη, για να ξεπεράσει η ανθρωπότητα τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζει.

Ειδικότερα, υπογραμμίζει την ανάγκη ανάκαμψης από την πανδημία «με ένα τολμηρό σχέδιο για να εμβολιάσουμε όλον τον κόσμο παντού» και των οικονομιών «με τις πιο πλούσιες χώρες να υποστηρίζουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο με χρηματοδότηση, επενδύσεις και ανακούφιση χρέους».

«Ανάκαμψη από την έλλειψη εμπιστοσύνης και τη διαίρεση με μια νέα έμφαση στην επιστήμη, τα δεδομένα και τη λογική. Ανάκαμψη από τις συγκρούσεις με ένα ανανεωμένο πνεύμα διαλόγου, συμβιβασμού και ανάκαμψης για τον πλανήτη, με δεσμεύσεις για το κλίμα ανάλογες του μεγέθους και του επείγοντος της κρίσης» προκρίνει επιπροσθέτως.

Εστιάζοντας στις δοκιμασίας που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, «δοκιμασίες ηθικής και της πραγματικής ζωής», όπως σημειώνει, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρεται στη φτώχεια, στην άνιση διανομή των εμβολίων για τον COVID 19, στις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις για το κλίμα, στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, στη διαίρεση και στην παραπληροφόρηση.

«Ο κόσμος υποδέχεται το 2022 με τις ελπίδες μας για το μέλλον να δοκιμάζονται: Από τη φτώχεια που αυξάνεται και τις ανισότητες που μεγαλώνουν. Από την άνιση διανομή των εμβολίων για τον COVID 19. Από τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις για το κλίμα. Από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, τη διαίρεση και την παραπληροφόρηση» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει πως η εποχή της μεγάλης δυσκολίας αποτελεί επίσης την εποχή της μεγάλης ευκαιρίας, για να ενωθούμε με αλληλεγγύη.

«Για να ενωθούμε πίσω από λύσεις που υπάρχουν για όλους. Για να προχωρήσουμε μπροστά – μαζί – με ελπίδα γι’ αυτό που η οικογένεια μας μπορεί να καταφέρει» επεξηγεί.

Καταληκτικά στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εύχεται σε όλους ένα ευτυχισμένο και ειρηνικό Νέο Έτος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*