Νέα πλήγματα της Ρωσίας κατά στόχων στην Ουκρανία. Σειρήνες σε όλη τη χώρα, εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, χωρίς ηλεκτροδότηση το Χάρκοβο.
Η Ρωσία εξαπέλυσε νέες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας σήμερα, με τις σειρήνες αντιαεροπορικής άμυνας να ηχούν σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένου του Κιέβου, όπως δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επεσήμανε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, ο τοπικός κυβερνήτης σημείωσε ότι από τους βομβαρδισμούς επλήγησαν κρίσιμες υποδομές. Από την πλευρά της η εταιρεία παροχής ενέργειας Oblenegro επεσήμανε ότι έχει διακοπεί εντελώς η ηλεκτροδότηση στο Χάρκοβο.
Στην Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα, από τη ρωσική πυραυλική επίθεση υπέστησαν ζημιές σημαντικές υποδομές, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.
Ο περιφερειακός κυβερνήτης της επαρχίας Σούμι, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκιι, έκανε λόγο για προσωρινές διακοπές ηλεκτροδότησης στην περιοχή, ενώ ο ομόλογός του στην Κρίβι Ριχ, ο Ολεξάντρ Βιλκούλ, δήλωσε ότι η επαρχία έγινε στόχος βομβαρδισμών.
Συναγερμός στην Τουρκία: Βομβιστική επίθεση σε όχημα της αστυνομίας – Αναφορές για τραυματίες
Βομβιστική επίθεση σε όχημα της αστυνομίας στην Τουρκία
Βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο της αστυνομίας σημειώθηκε στο Ντιάρμπακιρ της Τουρκίας. Εξερράγη παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα την ώρα που περνούσε λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς.
Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους οκτώ αστυνομικοί, μετά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου καθώς το λεωφορείο τους περνούσε σε αυτοκινητόδρομο στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, στην Τουρκία, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.
“Υπήρξε μια έκρηξη σε ένα σταθμευμένο όχημα στις 5:10 π.μ. (02:10 GMT) καθώς ένα αστυνομικό όχημα πήγαινε στο Ντιάρμπακιρ”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε πως δύο πρόσωπα, που πιστεύεται ότι ήταν οι δράστες της βομβιστικής ενέργειας, έχουν συλληφθεί.
Η έκρηξη έγινε «στις 05:10» (σ.σ. τοπική ώρα· στις 04:10 ώρα Ελλάδας) καθώς το όχημα πήγαινε αστυνομικούς «στη δουλειά τους στη Ντιγιάρμπακιρ», πρόσθεσε.
Το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ διαβεβαίωσε πως κανένας από τους τραυματίες δεν είναι σοβαρά, καθώς το όχημά τους είχε θωράκιση, αλλά και οι εννέα άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να υποβληθούν προληπτικά σε εξετάσεις.
Η έκρηξη έγινε κοντά σε ζωοπανήγυρη περίπου 10 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο της Ντιγιάρμπακιρ, της πρωτεύουσας και μεγαλύτερης πόλης της ομώνυμης επαρχίας, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ανήκει στην κουρδική μειονότητα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, ενώ τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία θυμίζει καζάνι που βράζει, με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου να εξαπολύει σφοδρότατη επίθεση, σε όσους κυβερνούν την Τουρκία, μία μέρα μετά την ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε.
Τον περασμένο μήνα, έκρηξη βόμβας στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Δεκάδες ύποπτοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα από τη Συρία, συνελήφθησαν.
Η Τουρκία κατηγόρησε κούρδους αυτονομιστές αντάρτες για την ενέργεια, αλλά δεν υπήρξε ούτε σε αυτή την περίπτωση ανάληψη ευθύνης.
Απεναντίας, τόσο το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) όσο και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αρνήθηκαν πως είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη.
Το PKK διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν χαθεί στη σύρραξη αυτή.
Χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα καθώς και από τους συμμάχους της στη Δύση, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.