Ουκρανία: Δεν ικανοποιούν τη Ρωσία οι απάντησεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας — Ρωσία, ΗΠΑ βάζουν την Κίνα στον διπλωματικό «πυρετό» της ουκρανικής κρίσης — ΗΠΑ: Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Κρίση στην Ουκρανία: Δεν ικανοποιούν τη Ρωσία οι απάντησεις για τις εγγυήσεις ασφαλείαςΟχυρή θέση στο χωριό Σπάρτακ στην ελεγχόμενη από τους ρωσόφωνους περιοχή του Ντόνετσκ

Οι γραπτές απαντήσεις που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στο αίτημα της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας δεν ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της Μόσχας, όσον αφορά στο θέμα της επέκτασης της Συμμαχίας προς Ανατολάς, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, την Πέμπτη, την ώρα που οι φόβοι για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανίαπαραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

«Δεν υπάρχει καμία θετική ανταπόκριση για το κύριο θέμα σε αυτό το έγγραφο», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα. «Το κύριο ζήτημα είναι η ξεκάθαρη θέση μας για το απαράδεκτο της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και την ανάπτυξη επιθετικών όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε, όπως μετέδωσε το CNNi.

Η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με τη ρωσική πλευρά να συγκεντρώνει στρατευμάτων κοντά στα σύνορα των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει εισβολή, αλλά έχει υποστηρίξει ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία -συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης οπλισμού και της παροχής στρατιωτικής εκπαίδευσης- συνιστά απειλή για την ίδια στα δυτικά της σύνορα.

Επίκληση των συμφωνιών στον ΟΑΣΕ

Ο κ. Λαβρόφ εξήγησε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν προηγουμένως συμφωνήσει στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να μην επεκταθεί η Συμμαχία σε βάρος της ασφάλειας της Ρωσίας.

Με το επιχείρημα αυτό η Μόσχα σκοπεύει να απευθυνθεί επισήμως σε όλες τις χώρες, οι ηγέτες των οποίων έχουν υπογράψει τις διακηρύξεις του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη το 1999 και στην Αστανά το 2010 με το ερώτημα γιατί γίνεται από τις ίδιες επιλεκτική εφαρμογή των υποχρεώσεων τους. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι οι δυτικοί εταίροι της Μόσχας «ενσυνείδητα αποσιωπούν την αρχή, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να ενισχύεται η δική σου ασφάλεια εις βάρος της ασφάλειας των άλλων».

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, η δήλωση του οποίου δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ, και τα δύο αυτά διεθνή έγγραφα καταγράφουν την προσήλωση των ηγετών όλων των χωρών της Ευρώπης «στην αρχή της μη διαίρεσης της ασφάλειας, που υποχρεούμαστε με ιερότητα να τηρούμε».

Η αρχή αυτή περιλαμβάνει, κατά τη Μόσχα, δύο θεμελιώδεις αλληλοσυνδεόμενες προσεγγίσεις:

Πρώτον: αναγνωρίζεται το δικαίωμα κάθε κράτους ελεύθερα να επιλέγει στρατιωτικές συμμαχίες.

Δεύτερον: κάθε κράτος υποχρεούται να μην ενισχύει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων.

«Με άλλα λόγια, το δικαίωμα επιλογής συμμαχιών με σαφήνεια τίθεται υπό την προϋπόθεση της ανάγκης να υπολογίζονται τα συμφέροντα ασφάλειας οποιουδήποτε άλλου κράτους του ΟΑΣΕ, επομένως και της Ρωσικής Ομοσπονδίας» κατέληξε.

«Απαράδεκτη ακόμη και η σκέψη ενός πολέμου»

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δηλώνει ότι ακόμη και η σκέψη ενός πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι «απαράδεκτη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη θα άμβλυνε τη στρατιωτική ένταση στην περιοχή

«Έχουμε ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να επιτεθεί σε κανέναν. Θεωρούμε απαράδεκτη ακόμη και τη σκέψη ενός πολέμου μεταξύ των λαών μας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ικανοποίηση στο Κίεβο για τις αμερικανικές απαντήσεις

Η Ουκρανία δεν έχει «καμία αντίρρηση» για την αμερικανική απάντηση στις ρωσικές απαιτήσεις ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Είδαμε τη γραπτή απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών προτού παραδοθεί στη Ρωσία. Καμία αντίρρηση από ουκρανικής πλευράς», ανέφερε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στο «παιχνίδι» και η Κίνα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει στις 3 Φεβρουαρίου επίσκεψη στην Κίνα, όπου θα συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογο του Γουάνγκ Γι, για την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συζητήσουν ζητήματα επικαιρότητας που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, δίνοντας έμφαση στην προετοιμασία της συνάντησης κορυφής των ηγετών της Ρωσίας και της Κίνας κατά την διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τον μεταξύ τους συντονισμό στο διεθνές πεδίο, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξέι Ζάιτσεφ.

Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, καλούσε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την «επιρροή» του στη Ρωσία για να την αποτρέψει από μια επίθεση στην Ουκρανία.

«Καλούμε το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα για να ωθήσει (τους Ρώσους) στη διπλωματία, γιατί αν υπάρξει μια σύγκρουση στην Ουκρανία, αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Κίνα», είπε, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια σύρραξη θα είχε «σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία» και «τον ενεργειακό τομέα».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι.

Η Κίνα έχει δημοσίως εκφράσει τη στήριξή της στις «λογικές» -όπως τις χαρακτηρίζει- ανησυχίες της Μόσχας.

 

Ρωσία και ΗΠΑ βάζουν την Κίνα στον διπλωματικό «πυρετό» της ουκρανικής κρίσηςΡωσία και ΗΠΑ βάζουν την Κίνα στον διπλωματικό «πυρετό» της ουκρανικής κρίσης

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Κίνα ενόψει της συνάντησης Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ

Μετά τη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ τον Δεκέμβριο, οι δύο ηγέτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά την διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν την επόμενη Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα πραγματοποιήσει στις 3 Φεβρουαρίου επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου θα συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογο του Γουάνγκ Γι, για την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφ.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συζητήσουν ζητήματα επικαιρότητας που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, δίνοντας έμφαση στην προετοιμασία της συνάντησης κορυφής των ηγετών της Ρωσίας και της Κίνας κατά την διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τον μεταξύ τους συντονισμό στο διεθνές πεδίο, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάιτσεφ.

Επικοινωνία Μπλίνκεν – Γουάνγκ Γι για την ουκρανική κρίση

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι συζήτησε τηλεφωνικά την κατάσταση στην Ουκρανία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια και τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχει η περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και μετέφερε ότι η αποκλιμάκωση και η διπλωματία είναι ο υπεύθυνος δρόμος προς τα εμπρός», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Ο Γουάνγκ Γι είπε ότι «η ασφάλεια μιας χώρας δεν μπορεί να είναι εις βάρος άλλων χωρών και η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυηθεί με την ενίσχυση ή ακόμη και την επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ», προσθέτοντας ότι «οι εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να επιλυθούν», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας (MOFA).

«Καλούμε όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να σταματήσουν τις ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση και τροφοδοτούν την κρίση», είπε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει «να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» και να επιστρέψουν στη συμφωνία του Μινσκ του 2015, η οποία επεδίωκε τον τερματισμό των μαχών στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Μετά το Πεκίνο, επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα

Παράλληλα το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία και την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των ετήσιων συνομιλιών τους.

«Ο πρόεδρος Πούτιν αποδέχτηκε με ευγνωμοσύνη αυτή την πρόσκληση», είπε ο Πεσκόφ. Για την ώρα, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει σε δημοσιογράφους πως ενημερώθηκε από το Κρεμλίνο ότι η συνάντηση θα γίνει μετά την επιστροφή του Πούτιν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά στο τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι NTV την Τετάρτη, ο Ερντογάν κάλεσε τον Πούτιν σε μια σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο των Μηχανισμών του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου της Τουρκίας, τους οποίους μοιράζεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν προσφέρθηκε επίσης να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενόσω συνεχίζονται οι παγκόσμιες προσπάθειες αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.

«Θέλουμε να επιλυθεί η τρέχουσα ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πριν μετατραπεί σε νέα κρίση» είπε ο Ερντογάν στο NTV, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η η Τουρκία –ως μέλος του ΝΑΤΟ– θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μας οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ σε αυτό το θέμα να είναι επιτυχείς. Η χώρα μας έχει υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας από την πρώτη στιγμή», είπε.

«Είχαμε ξεκάθαρη στάση εναντίον της Ρωσίας όταν στοχεύει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας. Η στάση μας δεν πρόκειται να αλλάξει. Ελπίζω ότι η Ρωσία δεν θα πραγματοποιήσει ένοπλη επίθεση ή κατοχή της Ουκρανίας. Αυτό δεν είναι λογικό για τη Ρωσία και την περιοχή», συνέχισε ο Ερντογάν.

 

ΗΠΑ: Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην ΟυκρανίαΗΠΑ: Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία“Θα εργαστούμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο αγωγός δεν θα προχωρήσει”, τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ξεκάθαρη πως εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ο αμφιλεγόμενος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί, ήταν σήμερα Πέμπτη η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τους Γερμανούς συμμάχους μας και θέλω να είμαι ξεκάθαρη μαζί σας σήμερα: εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει» είπε η Νούλαντ, που είναι αρμόδια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Πολιτικές Υποθέσεις. «Πιστεύω ότι οι δηλώσεις που έχουν γίνει στο Βερολίνο, ακόμη και σήμερα, ήταν πολύ, πολύ δυνατές. Θα εργαστούμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο αγωγός δεν θα προχωρήσει», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει δοθεί ακόμη η αναγκαία πιστοποίηση ώστε να καταστεί λειτουργικός.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η Ρωσία θα μελετήσει τι προσφέρουν οι ΗΠΑ και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού παρέλαβε τη γραπτή απάντηση που ζητούσε. «Είμαστε ενωμένοι σε ό,τι αφορά την προτίμησή μας στη διπλωματία. Αλλά είμαστε επίσης ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας ότι αν η Μόσχα απορρίψει την προσφορά μας για διάλογο, το κόστος πρέπει να έρθει άμεσα και να είναι σοβαρό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην Κίνα, η οποία έχει δημοσίως εκφράσει τη στήριξή της στις «λογικές ανησυχίες» της Μόσχας, είπε ότι το Πεκίνο πρέπει να χρησιμοποιήσει την «επιρροή» του στη Ρωσία για να την αποτρέψει από μια επίθεση στην Ουκρανία.

«Καλούμε το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα για να ωθήσει (τους Ρώσους) στη διπλωματία, γιατί αν υπάρξει μια σύγκρουση στην Ουκρανία, αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Κίνα», είπε, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια σύρραξη θα είχε «σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία» και «τον ενεργειακό τομέα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε νωρίτερα τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του, τον Γουάνγκ Γι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*