Αποδέκτης έντονων επικρίσεων έγινε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας από το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας μετά τα σχόλια που έκανε ο Ορμπάν σε χριστουγεννιάτικη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Magyar Nemzet, στην δεν παρέλειψε να ισχυριστεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει εάν οι ΗΠΑ σταματούσαν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζεται πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Ορμπάν «καταδεικνύουν μια παθολογική έλλειψη σεβασμού προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό που πολεμά τους Ρώσους εισβολείς», με το Κίεβο να κατηγορεί τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας για «πολιτική μυωπία».
«Ο ούγγρος ηγέτης θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν επιθυμεί την ειρήνη», διευκρίνισε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως ο Ορμπάν αναφέρθηκε ουσιαστικά σε ήττα της Ουκρανίας, παρόλο που κάτι τέτοιο θα αύξανε επίσης τον κίνδυνο ενδεχόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουγγαρία.
«Η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να πολεμά μόνον εφόσον οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν να την ενισχύουν με όπλα και χρήματα. Εάν οι Αμερικανοί επιθυμούν την ειρήνη, τότε θα υπάρξει ειρήνη», δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.
Πηγή: Nexta, AFP
Ιράν: Απειλεί ο Ραϊσί – «Κανένα έλεος» για τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας
«Οι υποκριτές, οι μοναρχικοί, οι κοινοί αντεπαναστάτες και όλοι εκείνοι που καταστράφηκαν από την επανάσταση συμμετείχαν στις διαδηλώσεις», δήλωσε ο Εμπραχίμ Ραϊσί
Την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει «κανένα έλεος» απέναντι σε όσους διαδηλώνουν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας και εκφράζουν την εχθρότητά τους απέναντι σε αυτήν, έδωσε ο Εμπραχίμ Ραϊσί, αναφερόμενος στο εξεγερσιακό σκηνικό που επικρατεί στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.
Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις στο Ιράν πλησιάζουν τις 100 μέρες.
«Οι υποκριτές, οι μοναρχικοί, οι κοινοί αντεπαναστάτες και όλοι εκείνοι που καταστράφηκαν από την επανάσταση συμμετείχαν στις διαδηλώσεις», δήλωσε ο Ραϊσί ενώπιον του πλήθους που συγκεντρώθηκε μπροστά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για να αποτίνει φόρο τιμής στα λείψανα 200 στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988).
«Η αγκαλιά του έθνους είναι ανοικτή σε όλους εκείνους που έχουν παρασυρθεί. Οι νέοι είναι παιδιά μας», είπε, αλλά “δεν θα έχουμε κανένα έλεος για τα εχθρικά στοιχεία.”
Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους “εχθρούς” της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες, ότι υποκίνησαν τις διαδηλώσεις.
«Αν σκέπτεστε να επιτύχετε τους σκοπούς σας διαδίδοντας φήμες και διαιρώντας την κοινωνία, απατάσθε», είπε ο Ραϊσί. «Θέλετε να απατάσθε, αλλά εμείς σας ξέρουμε και ξέρουμε επίσης το έθνος μας».
Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων δεκάδες μέλη του προσωπικού ασφαλείας, ενώ χιλιάδες συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις όπου οι γυναίκες και οι νέοι διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο.
Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτός του Ιράν εκτιμούν πως έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 450 διαδηλωτές.
Η δικαιοσύνη ανακοίνωσε μέχρι τώρα ότι καταδίκασε 11 ανθρώπους σε θάνατο για τον ρόλο τους στις διαδηλώσεις: δύο έχουν ήδη εκτελεστεί και δύο θα ξαναπεράσουν από δίκη.
Οι ακτιβιστές λένε πως άλλοι δώδεκα κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.