Ουκρανία:Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες σε πολλές πόλεις — Ζαχάροβα: Νέα αναφορά στην Ελλάδα και στον βανδαλισμό του μνημείου του Σοβιετικού στρατιώτη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες στους δρόμους του Κιέβου - Εκρήξεις και  πυροβολισμοί στην πρωτεύουσα

Σειρήνες ηχούν σε πολλές πόλεις της Ουκρανία κατά την 27η μέρα της Ρωσικής εισβολής.  Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του το βράδυ..

image

Σειρήνες ηχούν σε πολλές πόλεις της Ουκρανία κατά την 27η μέρα της Ρωσικής εισβολής.  Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του το βράδυ..

Σειρήνες ηχούν σε πολλές πόλεις της Ουκρανία κατά την 27η μέρα της Ρωσικής εισβολής.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι είπε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις και έχουν επιβραδύνει την προέλασή τους. Πρόσθεσε ότι ένα ρωσικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε στην περιοχή Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Η Μαριούπολη, όπου κάποτε ζούσαν περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι, έχει «γίνει στάχτη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς νέες εικόνες δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να σκάβουν γύρω από τη πόλη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το CNN, νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν πυρκαγιές από στρατιωτικές επιθέσεις και αυξανόμενες πλημμύρες από τον ποταμό Irpin. Οι εικόνες, που τραβήχτηκαν τη Δευτέρα, δείχνουν επίσης θέσεις του ρωσικού πυροβολικού δυτικά της αεροπορικής βάσης Antonov που ελέγχεται από τη Ρωσία βορειοδυτικά του Κιέβου.

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν την πόλη Μακάριβ, κοντά στο Κίεβο. Σύμφωνα με την τελευταία του ενημέρωση, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας λέει ότι τα στρατεύματά του απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα έξω από την πόλη, περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται ότι απέλασε βίαια Ουκρανούς στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ είπε ότι η Ρωσία λειτουργεί μόνο σημεία ελέγχου «για να αποφύγει επιχειρήσεις εκτροπής» από τον ουκρανικό στρατό και για να επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να «επιθεωρήσουν προσεκτικά τα μηχανοκίνητα οχήματα που κατευθύνονται σε ασφαλείς περιοχές». «Ο ρωσικός στρατός δεν δημιουργεί κανένα εμπόδιο στον ειρηνικό πληθυσμό, αλλά τον βοηθά να παραμείνει ζωντανός, παρέχοντας τρόφιμα και φάρμακα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου αναμένεται να συζητηθεί σχέδιο απόφασης με το οποίο θα στηλιτεύει τις ανθρωπιστικές συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας

 

Ζαχάροβα: Νέα αναφορά στην Ελλάδα και στον βανδαλισμό του μνημείου του Σοβιετικού στρατιώτη

image

Αναφορά στην Ελλάδα, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας καθώς και στον βανδιαλισμό του μνημείου των Σοβιετικών στρατιωτών στην Καλλιθέα, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η κα Ζαχάροβα έκανε λόγο για «αντιρωσική υστερία που εξαπολύουν» τα ΜΜΕ ενώ τη συνέδεσε με τον βανδαλισμό.

«Η αδιάκοπη μονόπλευρη και εσκεμμένα παραμορφωμένη παρουσίαση πληροφοριών για τα γεγονότα στο Ντονμπάς, η υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου έχει λύσει τα χέρια όσων, για χάρη αμφίβολων στόχων, είναι έτοιμοι να παραδώσουν στη λήθη την κοινή ιστορία και μνήμη που συνδέουν τη Ρωσία με την Ελλάδα» ανέφερε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε «το έγκλημα» με το μνημείο, όπως είπε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της «στους Έλληνες πολίτες και τους Ρώσους συμπατριώτες μας για την άμεση δράση για την επαναφορά του Μνημείου στην αρχική του κατάσταση», ενώ κάλεσε τις ελληνικές Αρχές «να βρουν και να τιμωρήσουν αυστηρά τους βάνδαλους προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων απαράδεκτων περιστατικών. Η αντίστοιχη προφορική σημείωση εστάλη αμέσως από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αναμένουμε πληροφορίες για τα αποτελέσματα της έρευνας».