Οριστικό τέλος στην πολιτική της «περικεφαλαίας» από τον Μητσοτάκη για τη Βόρεια Μακεδονία – Γεννηματά: Θα είμαι το Σάββατο στην Μαρφίν

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, σηματοδοτεί τον οριστικό ενταφιασμό της πολιτικής της περικεφαλαίας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επιβεβαιώνει δε τις εκτιμήσεις εκείνων που θεωρούν ότι ενισχύοντας του σύγχρονους «Μακεδονομάχους», κυνηγούσε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη και ψήφους, διαφορετικά ο κ. Μητσοτάκης θα συμφωνούσε από την αρχή με την Συμφωνία των Πρεσπών,

Στην σημερινή του παρέμβαση, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τόνισε την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Έκανε αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, για να θυμίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία και την στηρίζει. «Το κείμενο της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρο 17 χρόνια μετά», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας».

Αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία, υπογράμμισε ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, ζητώντας από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο Προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», επισήμανε. Ζήτησε τη συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

 

Σπύρος Γκουτζάνης

 

Γεννηματά: «Θα είμαι το Σάββατο στην Μαρφίν – Να εξιχνιασθεί το έγκλημα»

Γεννηματά: «Θα είμαι το Σάββατο στην Μαρφίν - Να εξιχνιασθεί το έγκλημα»
Η Επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού

Θετικά απάντησε η Φώφη Γεννηματά, στην πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και έτσι το πρωί του Σαββάτου θα παραβρεθεί στην εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της Marfin.

«Θα είμαι το Σάββατο στην Μαρφίν. Η πλακέτα μνήμης είναι το ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων. Δεν αρκεί όμως. Εκείνο που μετράει είναι η ειλικρινής στάση όλων μας απέναντι στη βία. Και κυρίως η δέσμευση να εξιχνιαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι δράστες», τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Fofi Gennimata@FofiGennimata
Θα είμαι το Σάββατο στην Μαρφίν. Η πλακέτα μνήμης είναι το ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων. Δεν αρκεί όμως. Εκείνο που μετράει είναι η ειλικρινής στάση όλων μας απέναντι στη βία. Και κυρίως η δέσμευση να εξιχνιαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι δράστες.

Σημειώνεται πως αρνητικά στην πρόταση του πρωθυπουργού απάντησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Μάλιστα αντιπροσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει στεφάνι στον τόπο της τραγωδίας, στις εννέα και μισή το πρωί του Σαββάτου, ενώ το ίδιο θα πράξει μία ώρα αργότερα και αντιπροσωπεία του Περισσού.