Οριστικό: Νέα μέτρα προανήγγειλε ο Πλεύρης αμέσως μετά τις γιορτές

Τι μέτρα εισηγείται η επιτροπή για την περίοδο των εορτών

Οι ειδικοί ζητούν δέσμη μέτρων για την περίοδο των εορτών, παρά τις ανακοινώσεις Πλεύρη πως οι όποιες απαγορεύσεις θα έλθουν μετά την Πρωτοχρονιά.

Ο κύβος ερρίφθη από την επιτροπή που εισηγείται δέσμη μέτρων για την περίοδο των εορτών, παρά τις ανακοινώσεις Πλεύρη πως οι όποιες απαγορεύσεις θα έλθουν μετά την Πρωτοχρονιά.

Όπως έγινε γνωστό, από τη συνεδρίαση της επιτροπής, το απόγευμα της Τετάρτης, οι επιστήμονες εισηγούνται επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αλλά και αναβολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους.

Ειδικότερα, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά η επιτροπή εισηγείται:

  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας ΚΝ-95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα σε όλες τις πύλες της χώρας, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ την δεύτερη και τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο δεν φαίνεται να υπήρξαν σχετικές προτάσεις, ενώ στα γήπεδα θα συνεχιστεί να ισχύει αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα, δηλαδή να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, τα μέτρα που εξετάζονται για μετά την 3η Ιανουαρίου είναι:

  • Περιορισμοί ωραρίου στη λειτουργία της εστίασης και διασκέδασης
  • Περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ. σε κλειστούς χώρους
  • Επέκταση τηλεργασίας

Μένει, πλέον, να φανεί ποιες από αυτές τις προτάσεις θα κάνει δεκτές η κυβέρνηση, καθώς οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο από το υπουργείο Υγείας.

Η «μισή» προαναγγελία από τον Θ. Πλεύρη

Το κυβερνητικό μπάχαλο, πάντως, συνεχίζεται, καθώς, ακόμη και σήμερα που ο υπουργός Υγείας, ουσιαστικά, προανήγγειλε νέα περιοριστικά μέτρα, εμφανίστηκε… ξεκάθαρος πως αυτά θα ισχύσουν για μετά την περίοδο των εορτών.

Η κυβέρνηση, άλλωστε, είναι προσανατολισμένη εδώ και πολύ καιρό στο να μην λάβει το οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην χριστουγεννιάτικη αγορά, αφήνοντας, όμως τη χώρα σαν «ξέφραγο αμπέλι».

Ο Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: Μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία. Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες.