Οριακή κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. Έκτακτη σύσκεψη με τον Βασίλη Κικίλια στη Θεσσαλονίκη – Απευθείας ανάθεση από τη Σοφία Νικολάου σε…

Κικίλιας Θεσσαλονίκη κορονοϊός νοσοκομεία

Θα παρθούν νέα μέτρα;

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη – και ξανά – ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη για την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, καθώς η Βόρεια Ελλάδα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι πιθανό να παρθούν νέα μέτρα και υπάρξει παράταση του lockdown. Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες έχουν μπει σε καθεστώς lockdown (και στη «γκρι» ζώνη)  από τις 3 του μήνα, όταν είχε πάει ξανά στην πόλη ο υπουργός Υγείας, έχοντας ανακοινώσει και σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία της πόλης.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από την Τρίτη (10/11) στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (10/11) η χώρα έφτασε στα 2.384 νέα κρούσματα. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις περισσότερες διαγνώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, έγιναν 25.217 μοριακά τεστ και 2.598 rapid tests.

Η κατανομή κρουσμάτων είχε ως εξής: Θεσσαλονίκη 652, Αττική 588, Λάρισα 164, Ημαθία 62, Μαγνησία 53, Δράμα 52, Καρδίτσα 49, Έβρος 45, Καβάλα 44, Σέρρες & Πιερία από 43, Λέσβος και Πέλλα από 38, Χαλκιδική 37, Ροδόπη 36, Ξάνθη 32, Ηράκλειο 21, Αχαΐα 20, Ιωάννινα 19, Τρίκαλα & Κέρκυρα από 17, Κιλκίς 16, Βοιωτία 15, Ευρυτανία 14, Αργολίδα, Μεσσηνία, Κορινθία & Χανιά από 13, Αιτωλοακαρνανία 12, Κοζάνη 10, Ηλεία, Καστοριά & Ρόδος από 9, Αρκαδία, Φωκίδα & Φθιώτιδα από 7, Άρτα, Γρεβενά, Εύβοια, & Ρέθυμνο από 6, Θεσπρωτία, Λήμνος & Φλώρινα από 5, Λακωνία 3, Πρέβεζα, Σύρος & Χίος από 2, Ζάκυνθος, Θάσος, Κάρπαθος, Κεφαλονιά, Κως, Λασίθι και Μύκονος από 1.

Τα εισαγόμενα ήταν 50 κρούσματα και άλλα 42 είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στις 60.570. Οι επιστήμονες ανησυχούν, ωστόσο, από τη σταθερή αύξηση των νεκρών, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά μέρα που είχαμε 41 θανάτους και 866 συνολικά από την έναρξη της πανδημίας.

«Η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη»

«Τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε. Η θετικότητα αυτή την στιγμή με βάση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι 32% στην Θεσσαλονίκη. Μίλησα ξανά με την κυρία Παππά σήμερα το πρωί. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά της νόσου. Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας, δεν είναι θέμα περίθαλψης», ανέφερε την Τρίτη (10/11) ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι το σύστημα υγείας της περιοχής έχει φτάσει στο κόκκινο.

«Αυτό εξηγεί και το lockdown. Πρέπει, όμως, να προβληματίσει όλους μας ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος», πρόσθεσε ο υπουργός αναφέροντας τα στοιχεία αναφορικά με την πληρότητα στις ΜΕΘ και συνέχισε: «Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, στο Νομό Θεσσαλονίκης και στις γύρω περιοχές, έχουμε 233 ΜΕΘ COVID και non COVID και με την τελευταία τρίτη φάση, δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτή τη σκληρή μάχη μέρα-μέρα, γιατρών, νοσηλευτών, ανθρώπων της Υγείας, να μείνουν όρθια τα Νοσοκομεία μας, να αντέξουμε την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις».

Πιθανή η παράταση του lockdown;

Την δύσκολη επιδημιολογικά κατάσταση της Θεσσαλονίκης σχολίασε ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα παράτασης στο lockdown στο σύνολο της επικράτειας, ωστόσο, βλέπει ακόμα πιο πιθανό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το lockdown ειδικά στην Θεσσαλονίκη. Σε αυτή του την εκτίμηση επεσήμανε το 32% θετικότητας του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη το οποίο δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, η Θεσσαλονίκη απέχει ακόμη σημαντικά από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, από την επόμενη εβδομάδα θα μπορεί να ειπωθεί αν μπορούμε να βγούμε μετά τις 30/11 και πως το άνοιγμα θα γίνει όπως και την προηγούμενη φορά.

 

Απευθείας ανάθεση από τη Σοφία Νικολάου σε… εταιρεία πώλησης τροφίμων για μάσκες και αντισηπτικά

Νικολάου Δημάκης φυλακές eurokinissi

291.659 ευρώ θα κοστίσουν μάσκες και αντισηπτικά

Την απευθείας ανάθεση προμήθειας μασκών για τις φυλακές σε εταιρεία που ειδικεύεται στην… πώληση τροφίμων, υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, προχωρώντας σε άλλη μια προκλητική συνδιαλλαγή.

Σύμφωνα με το documentonews.gr έπειτα από την ανάθεση της προμήθειας μασκών στις φυλακές σε εταιρεία που εμπορεύεται αναρτήσεις για αυτοκίνητα, έναντι 47.700 ευρώ, έρχονται στο φως δύο νέες αντίστοιχες συμβάσεις συνολικής αξίας 291.659 ευρώ.

Κι αυτό γιατί και οι δύο αποφάσεις ανάληψης προμήθειας έγιναν με την εταιρεία ΑΦΟΙ ΜΑΡΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε., η οποία σαν κύριο αντικείμενο έχει την πώληση τροφίμων.

Η πρώτη απόφαση υπογράφηκε από τη Σοφία Νικολάου στις 30 Οκτωβρίου του 2020 και αφορά την ανάθεση της προμήθειας προστατευτικών μασκών (20.000 κουτιών των 50 τεμαχίων προστατευτικών μασκών μιας χρήσεων (3ply) για την κάλυψη αναγκών όλων των καταστημάτων κράτησης της χώρας και του ΙΑ.Α.Α. Βόλου στην εταιρεία ΑΦΟΙ ΜΑΡΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε., έναντι 147.340 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%.

Η δεύτερη σχετική απόφαση υπογράφηκε από την κ. Νικολάου προ μιας εβδομάδας, στις 3 Νοεμβρίου του 2020, βάσει της οποίας ανατέθηκε στην ίδια εταιρεία, η προμήθεια 35 χιλιάδων τεμαχίων αντισηπτικών χεριών (Αντισηπτικό Gel για τα χέρια σε συσκευασία των1000 ml με αιθυλική αλκοόλη πάνω από 70%) για την κάλυψη των αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας και του Ι.Α.Α.Α. Βόλου, έναντι 144.319 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%.

Η εταιρεία ΑΦΟΙ ΜΑΡΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ ιδρύθηκε μόλις στις 17 Μαρτίου του 2020. Πέραν όμως του ότι η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής επέλεξε μια νεοσύστατη εταιρεία να αναλάβει δυο τόσο σημαντικές και μεγάλες προμήθειες, έντονα ερωτήματα δημιουργούνται και από το καταστατικό της επίμαχης εταιρείας. Κι αυτό γιατί, όχι μόνο επειδή άλλαξε μια μόλις εβδομάδα πριν από την υπογραφή της πρώτης εκ των δυο επίμαχων αποφάσεων, -στις 23 Οκτωβρίου του 2020-, αλλά και γιατί όπως προκύπτει από αυτό, ο σκοπός της εταιρείας είναι σχεδόν αποκλειστικά το εμπόριο τροφίμων και ποτών.

Πιο συγκεκριμένα, στο καταστατικό της εταιρείας –έχει μετοχικό κεφάλαιο μόλις 3.000 ευρώ-, αναφέρεται ότι σκοπός της είναι «το λιανικό εμπόριο ειδών διατροφής, γενικά, χονδρικό εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων, αβγών και βρώσιμων ελαίων και λιπών, χονδρικό εμπόριο ποτών, λιανικό εμπόριο νωπών φρούτων και λαχανικών, λιανικό εμπόριο (πρατήριο) ψωμιού και άλλων ειδών αρτοποιίας, λιανικό εμπόριο φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων, λιανικό εμπόριο παγωτού, χύμα ή τυποποιημένου, λιανικό εμπόριο τυποποιημένων ζαχαρωδών προϊόντων, λιανικό εμπόριο φρούτων, ξηρών καρπών, φλούδας φρούτων και άλλων μερών φυτών διατηρημένων με ζάχαρη, λιανικό εμπόριο αλκοολούχων ποτών, λιανικό εμπόριο αποσταγμάτων, υδήποτων, άλλων οινοπνευματωδών ποτών, λιανικό εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων γενικά, λιανικό εμπόριο αβγών με κέλυφος, λιανικό εμπόριο ψιλικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και συναφών ειδών, λιανικό εμπόριο εφημερίδων και περιοδικών, λιανικό εμπόριο χαρτικών ειδών, χονδρικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών, λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού».

Τα σχετικά έγγραφα:

Πηγή: documentonews.gr