Οργή Άγκυρας κατά Ακιντζί: Ανέντιμος πολιτικός, εργαλειοποιεί την Τουρκία – Άγκυρα: Νεκροί πέντε Τούρκοι στρατιώτες μετά από

Η Τουρκία επέκρινε δριμύτατα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζίεπειδή δήλωσε ότι φοβάται μήπως η αυξανόμενη εξάρτηση από την Άγκυρα οδηγήσει σε μια «φρικτή» προσάρτηση της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Ακιντζί δήλωσε πως η επανένωση του νησιού σ’ ένα ομοσπονδιακό κράτος είναι η «μοναδική βιώσιμη λύση», προσθέτοντας πως το σενάριο μιας προσάρτησης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους από την Άγκυρα είναι «φρικτό».

«Δεν θα γίνω ένας δεύτερος Ταϊφούρ Σοκμέν», πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και μοναδικό πρόεδρο της εφήμερης Δημοκρατίας του Χατάι που ενώθηκε με την Τουρκία το 1939 μετά την απόσχισή της από την υπό γαλλική εντολή Συρία.

Τα σχόλια του Ακιντζί προκάλεσαν την οργή της τουρκικής κυβέρνησης.

«Ουδέποτε εργάσθηκα με έναν πολιτικό αξιωματούχο τόσο ανέντιμο όσο ο κ. Ακιντζί», δήλωσε ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εργαλειοποιεί την Τουρκία για εκλογικούς σκοπούς», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Το Σάββατο η τουρκική προεδρία είχε ήδη καταγγείλει τις δηλώσεις του Ακιντζί λέγοντας πως «ο τουρκικός λαός θα του δώσει ένα μάθημα» στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου για την προεδρία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

Τον Οκτώβριο ο Ακιντζί είχε ήδη προσελκύσει την οργή της Άγκυρας επειδή είχε επικρίνει την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.

«Ξεπέρασε τα όρια», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

 

Για επίθεση σε τουρκικό σημείο παρατήρησης στο Ιντλίμπ της Συρίας κατηγόρησε σήμερα τον συριακό κυβερνητικό στρατό η Άγκυρα, σύμφωνα με αναφορές Τούρκων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, από την επίθεση στην περιοχή Ταφτανάζ στη βοριοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ σκοτώθηκαν πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί, αναφέρει το Reuters.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι τουρκικές δυνάμεις αντεπιτίθενται σε αντίποινα για την επίθεση.

«Η Τουρκία προχώρησε σε αντίποινα μετά την επίθεση να καταστρέψει όλους τους στόχους του εχθρού και να εκδικηθεί για τα πληγέντα στρατεύματά μας. Ο εγκληματίας πολέμου, ο οποίος διέταξε τη σημερινή αποτρόπαια επίθεση, στοχεύει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και όχι μόνο την Τουρκία. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που ακούραστα υπηρετούν τον σκοπό της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να συντρίβουν όποιον τολμά να στοχεύσει τη σημαία μας», ανέφερε ο Φαρετίν Αλτούν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας στο Twitter.

Την περασμένη Πέμπτη, μαχητικά αεροσκάφη των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, βομβάρδισαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της ίδιας πόλης, λίγες μόνο ώρες μετά την δημιουργία πρόχειρης στρατιωτικής βάσης από τον τουρκικό στρατό.

To Σάββατο, η Τουρκία έστειλε εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, αφού οι καθεστωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια πόλη στρατηγικής σημασίας κοντά στην επαρχιακή πρωτεύουσα.