Οξεία Ηπατίτιδα σε παιδιά: Εντείνεται η διεθνής ανησυχία — Μόσιαλος: Τι ξέρουμε για τα κρούσματα ηπατίτιδας στα παιδιά — e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον έλεγχο του δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022

Μικρό κορίτσι σε κρεβάτι παιδιατρικής κλινικής.

Σε εγρήγορση οι ελληνικές υγειονομικές αρχές

Πληθαίνουν οι χώρες όπου εντοπίζονται κρούσματα της νέας “αγνώστου αιτίας’ Ηπατίτιδας σε παιδιά. Την προσοχή των γιατρών εφιστούν Υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ.

Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές των χωρών του Δυτικού Κόσμου, σχετικά με την εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, η οποία δεν αποδίδεται στις μέχρι σήμερα γνωστές λοιμώξεις. Αν και στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί κάποιο κρούσμα, τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και ο Υπουργός Υγείας σημειώνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Χθες ο Υπουργός Υγείας, ερωτώμενος σχετικά με τη διεθνή ανησυχία για την αξία ηπατίτιδα η οποία έχει εντοπιστεί σε 5 χώρες της Ευρώπης αλλά και σε Πολιτεία των ΗΠΑ, εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της λοίμωξης, αλλά τόνισε πως στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα. Ωστόσο όπως είπε “βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή, και σύντομα θα έχουμε νεότερα”, επισημαίνοντας ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση της ηπατίτιδας αυτής με τη νόσο Covid -19.

Ειδικότερα ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι “Φαίνεται ότι υπάρχει μια έξαρση και στην Αμερική και στην Αγγλία. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν κάποια σύνδεση με Covid, δηλαδή δεν έχουμε περιστατικά ατόμων που έχουν περάσει Covid. Είμαστε σε μία αυξημένη επιφυλακή διότι χρειάστηκε σε ηλικίες 3-5 ετών στις ΗΠΑ να γίνουν και μεταμοσχεύσεις. Την Κυριακή πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με τον ΕΟΔΥ και έχουμε ενημερώσει όλα τα τμήματα για να παρακολουθούμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε διαπιστώσει τέτοιο κρούσμα στη χώρα, αλλά πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση, ώστε αν και εφόσον έχουμε μία τέτοια εξέλιξη να είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε ταχύτατα”.

Όπως αναφέρει επίσης και ο ΕΟΔΥ “Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ”.

Να αναφέρουμε ότι κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία, ενώ εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Επιδημιολογική Επιτήρηση

Σύμφωνα με το ECDC, στις 5 Απριλίου 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε αύξηση των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών στη Σκωτία.

Στις 12 Απριλίου, η ίδια χώρα ανέφερε ότι εκτός από τις περιπτώσεις στη Σκωτία, υπήρχαν περίπου 61 περαιτέρω υποθέσεις υπό διερεύνηση στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με τις περισσότερες από αυτές να εντοπίζονται σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών.

Τα περιστατικά των ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίαζαν σοβαρή οξεία ηπατίτιδα, με αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων (ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) πάνω από 500 IU/L) και πολλές περιπτώσεις είχαν ίκτερο. Ορισμένες από τις περιπτώσεις ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν πυρετό, ενώ ορισμένα παιδιά χρειάστηκε να νοσηελυτούν σε εξειδικευμένες παιδιατρικές κλινικές με ηπατολογικό τμήμα, ενώ σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσειςεξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση ήπατος σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών.

Οι αρχικές υποθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αιτιολογική προέλευση των κρουσμάτων επικεντρώθηκαν γύρω από έναν μολυσματικό παράγοντα ή μια πιθανή τοξική έκθεση. Δεν εντοπίστηκε σύνδεση με το εμβόλιο για τον COVID-19 και οι λεπτομερείς πληροφορίες που συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου για περιπτώσεις σχετικά με φαγητό, ποτό και προσωπικές συνήθειες δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν κάποια συσχέτιση.

Οι δε εργαστηριακές έρευνες των κρουσμάτων απέκλεισαν την ιογενή ηπατίτιδα τύπου A, B, C, D και E σε όλες τις περιπτώσεις.

 

Μόσιαλος: Τι ξέρουμε για τα κρούσματα ηπατίτιδας στα παιδιά

Μόσιαλος: Τι ξέρουμε για τα κρούσματα ηπατίτιδας στα παιδιά

Αβάσιμοι ειναι οι συσχετισμοί της ηπατίτιδας που εμφανίζεται σε παιδιά με το εμβόλιο για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Ποια θεωρεί πιθανή αιτία και τι συμβουλεύει τους γονείς.

Tην κατάσταση με την εμφάνιση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη περιγράφει ο καθηγητής  του LSE Ηλίας Μόσιαλος. Σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει οτι κανένα από τα επί του παρόντος επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό άρα οι συσχετισμοί με το εμβόλιο είναι αβάσιμοι.

Κατά τον ίδιο, “μία από τις πιθανές αιτίες που βρίσκονται υπό διερεύνηση είναι ότι μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί μπορεί να προκαλεί την ασθένεια”. Ο κ. Μόσιαλος συμβουλεέυει τους γονείς να “είναι προσεκτικοί για ιδιότυπες αντιδράσεις – συμπεριλαμβανομένου του ίκτερου. Εάν διαπιστώσουν περίεργα συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήσουν με το παιδίατρο των παιδιών τους”.

Όλη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Όπως ακούμε τις τελευταίες ημέρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στη Δανία, στην Ιρλανδία και στην Ολλανδία, τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε μια αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας – αδιευκρίνιστης για την ώρα αιτιολογίας- σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 74 περιπτώσεις από τον Ιανουάριο του 2022, εκ των οποίων 49 στην Αγγλία, 13 στη Σκωτία και 12 μεταξύ Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Τα νούμερα είναι προφανώς μικρά, αλλά για να καταλάβουμε την διαφορά, ένας τυπικός αριθμός κρουσμάτων ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε ολόκληρη τη Σκωτία είναι μικρότερος από 4 ετησίως ( https://doi.org/10.1136/archdischild-2016-311916 ).

Καταρχάς, να πούμε πως κανένα από τα επί του παρόντος επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό. (https://www.gov.uk/…/organisa…/uk-health-security-agency, doi.org/10.2807/1560-7917.ES.2022.27.15.2200318)

Άρα οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι αβάσιμοι.

Στις 15 Απριλίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  (ΠΟΥ) εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρεται πως στις 5 Απριλίου, ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για 10 περιπτώσεις σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, στη Σκωτία. Μέχρι τις 8 Απριλίου, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ιοί της ηπατίτιδας (A, B, C, E και D κατά περίπτωση) έχουν αποκλειστεί μετά από εργαστηριακό έλεγχο, ενώ συνεχίζονται περαιτέρω έρευνες για την κατανόηση της αιτιολογίας αυτών των περιπτώσεων (https://www.who.int/…/acute-hepatitis-of-unknown…).

 Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ εξέδωσαν επίσης ανακοίνωση, αναφέροντας εννέα περιπτώσεις ηπατίτιδας που χρονολογούνται από τον Νοέμβριο του 2020. Κανένα από τα παιδιά δεν είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας, ανέφερε η ανακοίνωση, αλλά σε δύο από τα εννέα απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Μία από τις πιθανές αιτίες που βρίσκονται υπό διερεύνηση είναι ότι μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί μπορεί να προκαλεί την ασθένεια. Ωστόσο, διερευνώνται διεξοδικά και άλλα πιθανά αίτια.

Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια κοινών ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά από ήπια συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, έμετο και διάρροια. Συνήθως δεν προσβάλουν το συκώτι (ώστε να προκαλέσουν ηπατίτιδα), αλλά και αυτό έχει καταγραφεί ως γνωστή αλλά σπάνια επιπλοκή του ιού.

Οι αδενοϊοί μεταδίδονται συνήθως από άτομο σε άτομο, από μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού. Για αυτό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση των αδενοϊών είναι τα συνήθη μέτρα υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, και το να προσέχουμε όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ή κάποιος βήχει/φτερνίζεται κοντά μας. Στα μικρότερα παιδιά χρειάζεται και η εκμάθηση και η επίβλεψη κατά τη διάρκεια του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών.

Οι οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας συνιστούν προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας.

Οποιεσδήποτε επιδημιολογικές σχέσεις μεταξύ των περιπτώσεων ενδέχεται να παρέχουν ενδείξεις για την αιτιολογία της ασθένειας. Οι χρονικές και γεωγραφικές πληροφορίες των περιπτώσεων, καθώς και οι επαφές τους θα πρέπει επίσης να εξετάζονται. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν θετικές για SARS-CoV-2 ή/και αδενοϊό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί γενετικός χαρακτηρισμός των ιών για τον προσδιορισμό τυχόν πιθανών συσχετίσεων μεταξύ των περιπτώσεων. Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να εντοπίζουν, να ερευνούν και να αναφέρουν πιθανές περιπτώσεις που τα συμπτώματα ταιριάζουν με την ηπατίτιδα.

Ταυτόχρονα οι γονείς ας είναι προσεκτικοί για ιδιότυπες αντιδράσεις – συμπεριλαμβανομένου του ίκτερου. Εάν διαπιστώσουν περίεργα συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήσουν με το παιδίατρο των παιδιών τους.

 

e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον έλεγχο του δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022

ΕΦΚΑ

Επισημαίνεται ότι η οικονομική ενίσχυση έχει πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει ότι την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 καταβάλλεται στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα 2022 που ανέρχεται στο ποσό των 200€.

Οι συνταξιούχοι (δικαιούχοι και μη) της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έχουν τη δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στο μενού: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες-> Συνταξιούχοι -> Έλεγχος δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022 (https://www.efka.gov.gr/elegxosdikaiomatos.php).

Οι χρήστες εισέρχονται στο σύστημα με χρήση κωδικών taxis και μπορούν να βλέπουν στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο το λόγο απόρριψης ως αποτέλεσμα του ελέγχου που έχει πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ.

Οι έλεγχοι – λόγοι απόρριψης είναι οι εξής:

  1. Το ατομικό εισόδημά σας είναι μεγαλύτερο από 7.200€
  2. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα σας είναι μεγαλύτερο από 14.400€
  3. Είστε κάτοικος Εξωτερικού
  4. Η αξία της ακίνητης περιουσίας σας είναι μεγαλύτερη από 200.000€
  5. Ο ΑΦΜ ίσως ανήκει σε αποβιώσαντα. Επικοινωνήστε με τον ΕΦΚΑ
  6. Δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση μέχρι 31/03/2022 για τον ΑΦΜ

Επισημαίνεται ότι η οικονομική ενίσχυση έχει πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Συγκεκριμένα, καταβάλλεται σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο 2022 λαμβάνουν:

  • οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ηλεκτρονικό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),
  • συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85)