Ομολόγησε ο Κοντοζαμάνης ότι έπεσε “δούλεμα” με τα εμβόλια: Ξέραμε από την αρχή ότι θα είναι μικρές οι πρώτες ποσότητες!

Έφτασαν στο σημείο να αδειάζουν ακόμα και τους εαυτούς τους στην κυβέρνηση και μάλιστα σε ένα θέμα στο οποίο όπως φαίνεται το τελευταίο διάστημα έχουν επενδύσει όλα τα “λεφτά”, το εμβόλιο.

Από τα 3 εκ. δόσεις εμβολίου που διαφήμιζε ότι θα κάνει η Ελλάδα το Δεκέμβριο ο Βασ. Κικίλιας, στα 2.117.440 άτομα που θα εμβολιάζονται το μήνα, όπως διαφήμιζε ο υπουργός Υγείας στις 18 Νοεμβρίου φτάσαμε στο “γνωρίζαμε ότι οι πρώτες ποσότητες που θα διατεθούν θα είναι πολύ μικρές” και στο “όταν είχαμε πει 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε 2 εκατομμύρια εμβόλια στη διάθεσή μας” που παραδέχτηκε σήμερα ο Βασίλης Κοντοζαμάνης!

Κοινώς ο υφυπουργός Υγείας ομολόγησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα στελέχη της κυβέρνησης “πετούσαν” νούμερα στον αέρα ως προς τα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα από το Δεκέμβριο, κάνοντας φτηνό εμπόριο ελπίδας πάνω στο φόβο και την ανησυχία των πολιτών μπροστά στην πανδημία…

Αναλυτικά τα όσα είπε σήμερα στην διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης:

Είναι μία μεγάλη στιγμή για τη χώρα μας και για την Ευρώπη η προμήθεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Μήνες διαπραγματεύσεων, με πάρα πολλές εταιρείες, είχαν ως αποτέλεσμα σε λίγες ημέρες να ξεκινάει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ο εμβολιασμός.

Γνωρίζουμε όλοι, έχουν ακουστεί διάφορα νούμερα. Επιτρέψτε μου να πω ότι τα περισσότερα από αυτά που έχουν ακουστεί σε ό,τι αφορά τις ποσότητες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Γιατί το λέω αυτό; Γνωρίζαμε εξ’ αρχής, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι πρώτες ποσότητες που θα διατεθούν θα είναι πολύ μικρές σε σχέση με το σύνολο των ποσοτήτων.

Οι ποσότητες αυτές μοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση έναν αλγόριθμο, ο οποίος στηρίζεται, βασίζεται στον πληθυσμό της κάθε χώρας. Αυτό διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εμβόλιο και την ίδια στιγμή.

Μάλιστα, πρέπει να τονίσουμε ότι το εμβόλιο αυτό, τα εμβόλια που θα έρθουν στη χώρα μας, χρηματοδοτούνται, μέρος του κόστους χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μία μεγάλη επιτυχία και για τη χώρα μας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε πει εξ’ αρχής ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό προετοιμαζόμαστε για τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Γνωρίζοντας το σύνολο των ποσοτήτων που μέχρι το τέλος της συμφωνίας αυτής θα έρθουν στη χώρα μας σταδιακά, είμαστε σε θέση να κάνουμε έως και 2 εκατομμύρια, το είχαμε πει αυτό, 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε 2 εκατομμύρια εμβόλια στη διάθεσή μας.

Έχουμε σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε όσο περνάνε οι ημέρες, οι μήνες και θα έχουμε και τα υπόλοιπα εμβόλια στη διάθεσή μας, όσο αυξάνονται οι ποσότητες που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμέσως να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό.

Και είμαστε πολύ υπερήφανοι που η Κυβέρνηση, όλα τα Υπουργεία, η Πολιτική Προστασία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όλοι μαζί, όλοι οι επιστήμονες, σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα είμαστε έτοιμοι για να ανταποκριθούμε με επιτυχία.