Ο Ελ Αραμπί ήταν και πάλι… οn fire και με 2 δικά του γκολ κι ένα του Βαλμπουενά ο Ολυμπιακός έκανε ποδαρικό με νίκη (3-0), έβγαλε την ΑΕΚ… νοκ άουτ κι έκανε μεγάλο άλμα για ένα ακόμη πρωτάθλημα! Δοκάρι ο Μάνταλος.
Ο… killer Ελ Αραμπί με δύο γκολ, ένα σε κάθε ημίχρονο, έβαλε φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του στο ντέρμπι, με τον Ολυμπιακό να παίρνει εμφατική νίκη (3-0) επί της ΑΕΚ και να ξεφεύγει κι άλλο στην κορυφή (το τρίτο γκολ σημειώθηκε με πέναλτι από τον Βαλμπουενά στις καθυστερήσεις). Η Ένωση, στο ντεμπούτο του Μανόλο Χιμένεθ, έπειτα από ένα κάκιστο πρώτο ημίχρονο δεν εκμεταλλεύτηκε τις δύο μεγάλες ευκαιρίες που είχε στη συνέχεια με Σιμόες και Μάνταλο και το πλήρωσε παρουσιάζοντας ξανά τη γνωστή της προβληματική ανασταλτική λειτουργία, η οποία την τιμώρησε για πολλοστή φορά τη φετινή σεζόν. Ο Ολυμπιακός με τη νίκη αυτή συνεχίζει να προελαύνει στην κορυφή, ενώ για την Ένωση πέφτουν και τυπικά οι τίτλοι τέλους μένοντας 11 βαθμούς μακριά από τους ερυθρόλευκους.
Έτσι ξεκίνησαν Μαρτίνς και Χιμένεθ
Τόσο ο Μαρτίνς όσο και ο Χιμένεθ δεν είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους πριν το ντέρμπι. Οι σχηματισμοί πάντως που επέλεξαν να παρατάξουν τις ομάδες τους ήταν οι αναμενόμενες. Ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού ξεκίνησε με 4-3-3 με τους Καμαρά, Εμβιλά και Φορτούνη στον άξονα, τους Βρουσάι και Μπρούμα στα άκρα και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή. Στο τέρμα ο Σα και τετράδα στην άμυνα τους Χολέμπας, Μπα, Σεμέδο και Ραφίνια. Ο Χιμένεθ κατέβασε την ΑΕΚ με το αναμενόμενο 4-2-3-1, επιλέγοντας τον Κρίστιτσιτς δίπλα στον Σιμόες και μπροστά τους τον Μάνταλο, τους Λιβάια και Γκαρσία στα άκρα και τον Ανσαριφάρντ στην κορυφή της επίθεσης. Ο Τσιντώτας ήταν στο τέρμα και τετράδα στην άμυνα οι Λόπες, Νεντελτσιάρου, Τσιγκρίνσκι και Μπακάκης.
Μπροστά στο σκορ ο Ολυμπιακός με τον… συνήθη ύποπτο Ελ Αραμπί
Όλο το πρώτο μέρος είχε ένα συγκεκριμένο στυλ. Την ΑΕΚ σε παθητικό ρόλο να προσπαθεί να κλείσει τους χώρους και να βγάλει κάποια αντεπίθεση και τον Ολυμπιακό να κυκλοφορεί την μπάλα. Αλλά ακόμα και με αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού οι κιτρινόμαυροι δεν μπορούσαν να «χτυπήσουν» στην κόντρα, μη διαθέτοντας ένταση στο παιχνίδι τους. Με τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου ο Ελ Αραμπί έχασε μεγάλη ευκαιρία όταν ο Χολέμπας από τα αριστερά εκμεταλλεύτηκε τον χώρο που του έδωσε ο Μπακάκης, έβγαλε την μπαλιά, αλλά ο Μαροκινός φορ του Ολυμπιακού ανάμεσα σε Τσιγκρίνσκι και Νεντελτσιάρου πλάσαρε πάνω από την εστία. Τρία λεπτά αργότερα, ωστόσο, ο Ελ Αραμπί τιμώρησε την ΑΕΚ…
Ο Εμβιλά έβγαλε εύκολα τη σέντρα, ο επιθετικός των ερυθρόλευκων νίκησε τον Τσιγκρίνσκι στον αέρα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τσιντώτα, ο οποίος δεν βρισκόταν σε σωστή θέση. Ο Ολυμπιακός μπήκε μπροστά στο σκορ με 1-0, απέναντι σε μια ΑΕΚ, η οποία δεν μπορούσε να κρατήσει καθόλου μπάλα, δίνοντας την εντύπωση ότι έψαχνε πως δεν θα χάσει το ντέρμπι και όχι πως θα βρει τρόπους για να διεκδικήσει τη νίκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο μέρος η Ένωση είχε μια καλή στιγμή να θυμάται με την κεφαλιά του Ανσαριφάρντ έπειτα από τη σέντρα του Λόπες, με τον Σα να μπλοκάρει εύκολα. Ο Ολυμπιακός συνέχιζε να έχει το πάνω χέρι ψάχνοντας με επιμονή το δεύτερο γκολ, αλλά μέχρι το σφύριγμα της λήξης του πρώτου μέρους δεν είχε κάποια μεγάλη στιγμή πέρα από το διαγώνιο σουτ του Φορτούνη στο 33′ το οποίο πέρασε δίπλα από το κάθετο του Τσιντώτα.
Η ΑΕΚ δεν έκανε γκολ τις ευκαιρίες και ο Ολυμπιακός έφτασε στο 3-0 με Ελ Αραμπί και Βαλμπουενά
Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Χιμένεθ προχώρησε τρεις αλλαγές! Ο Μπακάκης, ο οποίος ζαλιζόταν από ένα χτύπημα στο πρώτο μέρος αντικαταστάθηκε από τον Σβάρνα, ενώ οι Γαλανόπουλος και Ολιβέιρα πέρασαν στις θέσεις των Γκαρσία και Ανσαριφάρντ αντίστοιχα με τον σχηματισμό να μετατρέπεται σε 4-3-3. Έξι λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους η ΑΕΚ έχασε τη μεγαλύτερη στιγμή της στο ματς να ισοφαρίσει. Ο Ολιβέιρα από τα αριστερά έβγαλε τη συρτή μπαλιά στην περιοχή, ο Χολέμπας απομάκρυνε πάνω στον Σεμέδο, με την μπάλα να στρώνεται στον Σιμόες, ο οποίος από πλεονεκτική θέση δεν βρήκε στόχο.
Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ο Μαρτίνς προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή με τον Βαλμπουενά να επιστρέφει στη δράση μετά από δύο μήνες αντικαθιστώντας τον Μπρούμα. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να δημιουργήσει ωστόσο επικίνδυνες καταστάσεις στην εστία της Ένμωσης για ένα δεύτερο γκολ που θα έβαζε τις βάσεις της νίκης. Και στο 67′ παρότι η ΑΕΚ σε καμία περίπτωση δεν ενθουσίαζε έφτασε μια ανάσα από την ισοφάριση. Ο Λιβάια έβγαλε την κάθετη στον Μάνταλο, ο Σα απέκρουσε και στην επαναφορά ο αρχηγός της ΑΕΚ σούταρε στο κάθετο δοκάρι.
Και από τη στιγμή που δεν ήρθε η ισοφάριση, δύο λεπτά αργότερα (69′) μια μια νέα τρομερή αμυντική αδράνεια της ΑΕΚ, ο Ελ Αραμπί με δεύτερο προσωπικό γκολ έκανε το 2-0. Η άμυνα της Ένωσης δεν μπόρεσε να απομακρύνει τη σέντρα του Βαλμπουενά, ο Τσιντώτας αφού πρώτα πραγματοποίησε μια άστοχη έξοδο, στη συνέχεια έκανε ολέθριο λάθος στην προσπάθειά του να μπλοκάρει την μπάλα, και ο Μαροκινός φορ με σουτ βρήκε δίχτυα.
Η εμφατική επικράτηση του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε στις καθυστερήσεις όταν ο Βαλμπουενά ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Σιμόες, με τον Γάλλο μεσοεπιθετικό να εκτελεί το πέναλτι και να γράφει το τελικό 3-0.
MVP: Ο… killer Ελ Αραμπί με δύο γκολ καθάρισε το ντέρμπι για τους ερυθρόλευκους και δικαιωματικά παίρνει τον τίτλο του πολυτιμότερου της αναμέτρησης.
Στο ύψος τους: Εμβιλά και Καμαρά κυριάρχησαν στον άξονα απέναντι στους μέσους της ΑΕΚ.
Ο αδύναμος κρίκος: Κάτω από τη βάση για ακόμα μια φορά οι παίκτες της ΑΕΚ, που φέρουν τεράστια ευθύνη για την ήττα με 3-0, με αδύναμο κέντρο άμυνας και κακή ανασταλτική λειτουργία. Ο Τσιντώτας φταίει και στα δύο γκολ με σοβαρότατα λάθη, ενώ άφαντοι ήταν Λιβάια και Μάνταλος.
Η γκάφα: Τις έκανε ο Τσιντώτας στα γκολ που δέχεται η ΑΕΚ. Στο πρώτο γκολ είναι εκτός θέσης, ενώ στο δεύτερο τα κάνει όλα λάθος.
Το στραγάλι: Ο Μάκελι είχε μια σωστή διαιτησία στο Καραϊσκάκη, χωρίς να έχει και κάποια δύσκολη φάση μέσα στο ματς.
Το ταμείο του gazzetta.gr: Η ΑΕΚ πήγε στο Καραϊσκάκη όχι με νοοτροπία νικητή, αλλά για να μην χάσει και με έλλειψη αποφασιστικότητας. Και φυσικά… έχασε με τον Ολυμπιακό να εκμεταλλεύεται την κάκιστη ανασταλτική λειτουργία της Ένωσης, η οποία την τιμώρησε για άλλη μια φορά τη φετινή σεζόν. Οι ερυθρόλευκοι είχαν την κυκλοφορία της μπάλας απέναντι σε μια Ένωση που δεν μπορούσε ούτε να κρατήσει την μπάλα στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο η ΑΕΚ δεν έκανε γκολ τις δύο μεγάλες ευκαιρίες που είχε και έφυγε ηττημένη από το Φάληρο. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να προελαύνει στην κορυφή δείχνοντας άτρωτος, ενώ η Ένωση, της οποίας οι παίκτες φάνηκαν για άλλη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων και φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την εμφάνιση και το αποτέλεσμα, έμεινε 11 βαθμούς μακριά από την κορυφή και αποχαιρέτησε και τις λιγοστές ελπίδες που είχε για διεκδίκηση του τίτλου.
Οι συνθέσεις:
Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Χολέμπας, Μπα, Σεμέδο, Ραφίνια, Καμαρά (89′ Τιάγκο Σίλβα), Εμβιλά, Φορτούνης (70′ Ρατζέλοβιτς), Βρουσάι (70′ Μπουχαλάκης), Μπρούμα (61′ Μπρούμα), Ελ Αραμπί
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Λόπες, Νεντελτσιάρου, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης (46′ Σβάρνας), Σιμόες, Κρίστιτσιτς (82′ Αλμπάνης), Μάνταλος, Λιβάια (73′ Τάνκοβιτς), Γκαρσία (46′ Γαλανόπουλος), Ανσαριφάρντ (46′ Ολιβέιρα)
Μαρτίνς: “Είμαστε δίκαιοι νικητές, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη”
Ο Ολυμπιακός επικράτησε 3-0 της ΑΕΚ στο ντέρμπι της 14ης αγωνιστικής της Super League Interwetten. Μετά απ’ το τέλος της αναμέτρησης, ο Πέδρο Μαρτίνς τόνισε στη Nova ότι η ομάδα του ήταν η δίκαιη νικήτρια, όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη στον μαραθώνιο του πρωταθλήματος.
Επιπλέον, ο Πορτογάλος τεχνικός έστειλε τις ευχές του στον Ομάρ Ελαμπντελαουί για γρήγορη επιστροφή του στα γήπεδα.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πέδρο Μαρτίνς:
Για το ματς: “Μου άρεσε πολύ η ωριμότητα, το ματς απαιτούσε εξυπνάδα και τη δείξαμε. Όποτε χρειάστηκε να επιταχύνουμε το κάναμε, είμαστε δίκαιοι νικητές. Η ΑΕΚ έκανε δύο ευκαιρίες, αλλά ξέραμε πώς να συμπεριφερθούμε και πώς να κερδίσουμε ένα ντέρμπι”.
Για τη διαφορά από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ: “Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη. Δεν έχει κριθεί. Δεν κοιτάμε τη βαθμολογία, το πρωτάθλημα είναι μαραθώνιος. Θα πρέπει να μαζεύουμε βαθμούς χωρίς να βλέπουμε ότι είμαστε πρώτοι. Έτσι θα πρέπει να βλέπουμε τα ματς”.
Για τον Ομάρ: “Η σκέψη μας είναι μαζί του. Ευχόμαστε να επιστρέψει γρήγορα. Είναι σπουδαίος άνθρωπος και αρχηγός. Θέλουμε να τον ξαναδούμε να παίζει στο γήπεδο”.
Χιμένεθ: “Το αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα”
Ο Μανόλο Χιμένεθ υποστήριξε πως το 3-0 αδικεί την ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, καθώς στο δεύτερο μέρος οι “κιτρινόμαυροι” παρουσίασαν μία καλύτερη εικόνα, ενώ στάθηκε
Η ΑΕΚ γνώρισε την ήττα με 3-0 από τον Ολυμπιακό στο “Γ. Καραϊσκάκης” για τη 14η αγωνιστική της Super League Interwetten, “πληρώνοντας” ξανά τα λάθη στην άμυνα. Μετά το τέλος του αγώνα, ο Μανόλο Χιμένεθ μίλησε στην κάμερα της NOVA και υποστήριξε πως -βάσει της εικόνας του δεύτερου μέρους- το αποτέλεσμα αδικεί την ομάδα του.
“Όποιος αγαπάει την ΑΕΚ στεναχωριέται για το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα μπορεί να κοροϊδέψει. Δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα. Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος με το 4-2-3-1. Στο δεύτερο όταν αλλάξαμε σε 4-3-3 μπήκαμε πιο δυνατά. Μπορούσαμε να σκοράρουμε και να ισοφαρίσουμε. Στη επόμενη φάση σκόραρε ο Ολυμπιακός και εκεί τελείωσε το ματς. Θα πρέπει να είμαστε περισσότερο φιλόδοξοι και είμαι πεπεισμένος ότι θα το καταφέρουμε. Θα πρέπει να βελτιώσουμε την ψυχολογία κάποιων παικτών”, σχολίασε αρχικά, ενώ για την εικόνα του αγώνα:
“Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά και κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν αισθάνθηκαν άνετα στον αγωνιστικό χώρο. Θα πρέπει να βελτιωθούμε στο ψυχολογικό κομμάτι, καθώς και στη φυσική κατάσταση. Εάν θέλουμε να είμαστε ομάδα δεύτερης γραμμής εντάξει, αλλά εάν θέλουμε να είμαστε πρώτης θα πρέπει να κάνουμε δύο άλματα”.
Για τη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού: “Το κέντρο του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ δυνατό, με την είσοδο του Γαλανόπουλου ισορροπήσαμε. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι το αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα”.
Για το γεγονός ότι η ΑΕΚ είναι στο -11 απ’ την κορυφή: “Δεν πήγαμε σήμερα στους 11 βαθμούς. Πριν ήμασταν στους 8. Μια ομάδα που έχει φιλοδοξίες δεν μπορεί να παίζει τόσο πίσω. Για να κερδίσουμε στο Καραϊσκάκης που το έχουμε κάνει, πρέπει να έχουμε γερά πνευμόνια και συγκέντρωση”.
Για την εμφάνιση των παικτών του: “Είμαι ικανοποιημένος από το δεύτερο ημίχρονο, αλλά δεχτήκαμε δύο γκολ που ήταν παράλογο να τα δεχτούμε”.
Super League Interwetten: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
Ο Ολυμπιακός επικράτησε της ΑΕΚ στο “Γ. Καραϊσκάκης” με 3-0 στο ματς με το οποίο ολοκληρώθηκαν τα παιχνίδια της Κυριακής (3/1) και απομακρύνθηκε και άλλο από τους διώκτες του στο βαθμολογικό πίνακα.
Λίγη ώρα νωρίτερα ΠΑΟΚ υποχρεώθηκε σε ισοπαλία στη Λάρισα κόντρα στην ΑΕΛ και με το τελικό 1-1 άφησε δύο ακόμη πόντους στη μάχη που δίνει για να κρατηθεί κοντά στον Ολυμπιακό και στον Άρη στη βαθμολογία της Super League μετά την 14η αγωνιστική.
Σημαντικές νίκες πήραν ο Απόλλων Σμύρνης που επικράτησε εκτός έδρας του ΠΑΣ Γιάννινα και ο Παναιτωλικός με τη νίκη του εντός έδρας επί του ΟΦΗ ενώ ο Παναθηναϊκός έμεινε πίσω στη βαθμολογία στη μάχη που δίνει για την έξοδο στην Ευρώπη μετά το 0-0 με τον Αστέρα.
Δείτε αναλυτικά την βαθμολογία της Super League Interwetten:
Η βαθμολογία της Super League
Γηπεδούχος | Φιλοξενούμενος | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
ΘΕΣ. | ΒΑΘΜ | Π | Ν | Ι | Η | Ν | Ι | Η | ΔΤεp | Φόρμα | ||
1 |
|
Olympiakos | 35 | 13 | 8 | 0 | 0 | 3 | 2 | 0 | 31 |
ΝΝΝΙΝΝ
|
2 |
|
Aris | 29 | 12 | 4 | 1 | 1 | 5 | 1 | 0 | 13 |
ΝΗΝΙΝΝ
|
3 |
|
PAOK | 28 | 13 | 5 | 1 | 0 | 3 | 3 | 1 | 13 |
ΝΝΝΗΝΙ
|
4 |
|
AEK | 24 | 13 | 3 | 3 | 1 | 4 | 0 | 2 | 7 |
ΝΗΝΙΙΗ
|
5 |
|
Panathinaikos | 19 | 14 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 |
ΗΝΝΝΗΙ
|
6 |
|
Asteras | 18 | 14 | 3 | 2 | 1 | 1 | 4 | 3 | -1 |
ΗΗΙΝΙΙ
|
7 |
|
Volos | 16 | 13 | 1 | 3 | 2 | 2 | 4 | 1 | -3 |
ΗΙΗΙΙΙ
|
8 |
|
Apollon | 15 | 13 | 1 | 1 | 3 | 3 | 2 | 3 | -2 |
ΙΙΝΗΝΝ
|
9 |
|
OFI | 15 | 14 | 1 | 3 | 3 | 3 | 0 | 4 | -7 |
ΝΝΗΝΗΗ
|
10 |
|
Atromitos | 14 | 12 | 2 | 2 | 2 | 1 | 3 | 2 | -6 |
ΗΝΙΙΙΗ
|
11 |
|
PAS Giannina | 13 | 14 | 1 | 3 | 3 | 2 | 1 | 4 | -4 |
ΗΗΝΗΙΗ
|
12 |
|
Panetolikos | 11 | 14 | 2 | 1 | 4 | 0 | 4 | 3 | -9 |
ΗΗΝΙΗΝ
|
13 |
|
AEL | 7 | 13 | 0 | 3 | 3 | 1 | 1 | 5 | -15 |
ΙΗΗΗΗΙ
|
14 |
|
Lamia | 2 | 10 | 0 | 2 | 5 | 0 | 0 | 3 | -19 |
ΙΗΙΗΗΗ
|