Ολοκληρωμένα και κυρίως κοστολογημένα μέτρα – Περιμένω 158 συγγνώμες 

Το κόστος για καθεμία από τις 11 παρεμβάσεις, που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη για τη διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών της, παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ ● «Αναμένουμε 158 συγγνώμες στην ψηφοφορία για τις νέες συμφωνίες Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας» τονίζουν από την Κουμουνδούρου.

Η συνολική εικόνα του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και τα όσα πρότεινε ως μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας φαίνεται ότι ενόχλησαν αρκετά την κυβέρνηση, η οποία εδώ και λίγο καιρό αντιλαμβάνεται ότι ο δρόμος που θα κληθεί να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο και κυρίως κοστολογημένο σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας και των συνεπειών της, πολλές από τις πτυχές του οποίου δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη.

Η τετράωρη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η αφετηρία της νέας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει ανάμεσα στα άλλα και τον χαρακτήρα της ιδεολογικής αναμέτρησης με την κυβέρνηση της Ν.Δ. το επόμενο διάστημα. Σε μια περίοδο δηλαδή που οι συνέπειες του lockdown αλλά και εκείνες των μέτρων που λαμβάνονται αποσπασματικά και κατά περίπτωση θα είναι εμφανείς στην κοινωνία και στους πολίτες.

Η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιχείρησε χθες να αποδομήσει την παρουσία και τις εξαγγελίες Τσίπρα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείθει ιδιαίτερα και αυτό γιατί η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν μάλλον πρόχειρη και «ξαναζεσταμένη». Ο κ. Πέτσας κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «λαϊκισμό», «ψέματα» και για «εικονική πραγματικότητα».

«Ολοι γνωρίζουν το τι έχει γίνει στο παρελθόν. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να υπόσχεται το Σάββατο, με όλα όσα είπε, μέτρα που κοστολογούνται από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πάνω από 42 δισεκατομμύρια ευρώ και την άλλη μέρα το πρωί να λέει ότι κοστίζουν 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Ολοι ξέρουμε πόσο κοστίζουν, ιδίως τα πολύ μεγάλα προγράμματα τα οποία πρότεινε, σε σχέση με διάφορες πτυχές της οικονομίας, την εργασία ή τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα».

O κ. Πέτσας στη συνέχεια κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «πλειοδοσία», επειδή «η κυβέρνηση κάνει όντως πολλά. Ο κ. Τσίπρας πλειοδοτεί, λέει ακόμα περισσότερα, χωρίς να εννοεί τίποτε απ’ αυτά».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Απέναντι στην κριτική της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με στοιχεία. Χθες έστειλε στα δημοσιογραφικά γραφεία έναν αναλυτικό πίνακα όπου αναφέρεται αναλυτικά το κόστος κάθε μίας από τις 11 παρεμβάσεις που πρότεινε ο πρόεδρός του στη Θεσσαλονίκη.

«Οι ισχυρισμοί του ότι η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήθεν «δεν είναι κοστολογημένη», ότι είναι «λεφτόδεντρα» κ.λπ., είναι παντελώς αβάσιμοι και ψευδείς, έχουν κουράσει την κοινωνία και είναι πρόκληση να ακούγονται από αυτούς που επί 7 μήνες λένε ότι δήθεν έδωσαν 24 δισ. για άμεση στήριξη της οικονομίας, ενώ στην πραγματικότητα έχουν δώσει μόνο 4,6 δισ. Προφανώς, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, αλλά και η αλεπού κάποια στιγμή σοβαρεύεται και σταματάει να αυτογελοιοποιείται, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που παρέθετε αναλυτικά το κόστος των παρεμβάσεων (βλ. σχετικό πίνακα).

Η Κουμουνδούρου άσκησε κριτική και στην αφωνία του κ. Πέτσα σχετικά με ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για τη φράση του Αλέξη Τσίπρα: «Αναμένουμε 158 συγγνώμες στην ψηφοφορία για τις νέες συμφωνίες Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή στην επικείμενη κύρωση των τριών συμφωνιών μεταξύ της χώρας μας και της Βόρειας Μακεδονίας, μια διαδικασία που η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει πώς και πώς ώστε να πάρει το αίμα της πίσω για ολόκληρη την περίοδο που η Ν.Δ. -ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε- είχε επενδύσει στον διχασμό, στα συλλαλητήρια, και στην πολιτική που ευνοούσε τους προπηλακισμούς κυβερνητικών βουλευτών.

«Ο κ. Πέτσας απέφυγε να απαντήσει» τόνισε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας: «Προφανώς θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός θα ξεχάσει τα ψέματα και την απάτη του κ. Μητσοτάκη. Αν κάποιος συνειδητά έκανε ανεύθυνη και χυδαία εκμετάλλευση ενός θέματος εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικούς λόγους, αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης. Κι αυτό πλέον δεν το ξέρουν μόνο όλοι οι Ελληνες, αλλά, δυστυχώς για τη χώρα, και όλοι οι διεθνείς παράγοντες».

Περιμένω 158 συγγνώμες 

Για την Συμφωνία των Πρεσπών όταν κλήθηκε να την υπογράψει ο κ. Τσίπρας, είπε ότι “ήταν από τις λίγες στιγμές που ένας πολιτικός αναμετράται με την ιστορία…Και σε αυτή την περίπτωση ήλθε πολύ σύντομα.

Είπε ότι δεν υπήρξε καμία συναλλαγή για την Συμφωνία των Πρεσπών από την πλευρά του και πρόσθεσε: “Υπήρξε όμως συναλλαγή του κ. Μητσοτάκη, αντάλλαξε την άποψή του για το Μακεδονικό με την πρωθυπουργία”.

Είπε ακόμη ότι για τις συμφωνίες με τα Σκόπια που θα έλθουν στην Βουλή μετά την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και πρόσθεσε: “ότι κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά.

Για τον Νίκο Κοτζιά μίλησε θετικά και πρόσθεσε ότι “δεν είμαστε σε άλλο μήκος κύματος, διαφωνούμε σε πολλά αλλά είμαστε στην ίδια όχθη”.