Ολλανδικό ρεσιτάλ κυνισμού: Τι θα κάνετε για να σωθείτε μόνοι σας την επόμενη φορά; – Τζουζέπε Κόντε: Η γαλλογερμανική πρόταση είναι ένα βήμα, αλλά όχι αρκετό – ΗΠΑ: 1.561 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες – Πρόσφυγες στην Τουρκία: Πωλούν τα όργανά τους για να πληρώσουν το ενοίκιό τους

Επιβεβαιώνοντας τη φήμη τους ως οι αυτόκλητοι τιμητές της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ε.Ε. η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία ετοιμάζουν αντιπρόταση στο γαλλογερμανικό σχέδιο.

Η σθεναρή τους αντίσταση θα μπορούσε να βγάλει εκτός τροχιάς το σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν, παρά το γεγονός ότι αρκετά από τα σημεία του αναμένεται να ενσωματώσει η Κομισιόν και στη δική της πρόταση.

Σε σημερινές του δηλώσεις  ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, υπογράμμισε κι επισήμως ότι δεν συμφωνεί με το 500 δισ. ευρώ σχέδιο, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο ζήτημα των κοινών δανείων.

«Κι εμείς ετοιμαζόμαστε για μία πρόταση. Συνεργαζόμαστε με τη Δανία, την Αυστρία και τη Σουηδία. Θα υπάρξουν πολλές προτάσεις» ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός .

Και για να επιβεβαιώσει τη… φήμη του προχώρησε ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας «εάν θέλει κάποιος βοήθεια, θα πρέπει να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορεί να προσέξει τον εαυτό του την επόμενη φορά».

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον για μια εμπορική χώρα όπως η Ολλανδία στο να ανακάμψει άμεσα η Νότια Ευρώπη, όμως επισήμανε «όταν ζητούν τη βοήθειά μας, πρέπει τουλάχιστον να ρωτήσουμε. Τι θα κάνετε για να εξασφαλίσετε ότι θα σωθείτε μόνοι σας την επόμενη φορά;».

Τζουζέπε Κόντε: Η γαλλογερμανική πρόταση είναι ένα βήμα, αλλά όχι αρκετό

Σε άρθρο του στο Politico, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξηγεί γιατί η πρόταση Βερολίνου – Παρισίων δεν μπορεί από μόνη της να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε στην οικονομία της Ε.Ε. ο Covid-19.

«Η γαλλoγερμανική πρόταση για ένα ταμείο ανάκαμψης, ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι ένα τολμηρό και σημαντικό βήμα προς μια κοινή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία που έχει καταστρέψει την ήπειρο. Αλλά είναι επίσης μόνο αυτό: ένα βήμα.

Αν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση από κοινού, ως ένωση κοινών συμφερόντων και κοινών αξιών, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

Από ατυχία, η Ιταλία ήταν η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο στην Ευρώπη από τον νέο κοροναοϊό. Όταν η πανδημία έφτασε στη Γηραιά Ήπειρο, η χώρα μου χτυπήθηκε πρώτη και πιο σκληρά.

Χωρίς να μπορούμε να απευθυνθούμε για καθοδήγηση σε κανέναν από τους γείτονές μας, έπρεπε να απαντήσουμε σε ένα πρωτοφανές σοκ, στήνοντας τη στρατηγική μας, καθώς μαθαίναμε περισσότερα για τον ιό. Ενεργήσαμε αποφασιστικά, βασίζοντας τις ενέργειές μας σε επιστημονικά στοιχεία και η εμπειρία μας έχει χρησιμεύσει ως παράδειγμα για πολλές άλλες χώρες που επλήγησαν από τον ιό μετά από εμάς.

Ένα από τα πιο σημαντικά διδάγματα της κρίσης είναι ότι αυτό είναι ένα σοκ που συγκλονίζει όχι μόνο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Ανοίγει ρήγματα σε βαθιά ριζωμένες συνήθειες, διαταράσσει ολόκληρες βιομηχανίες και επιβάλλει περιορισμούς στις προσωπικές ελευθερίες που δεν έχουμε βιώσει ποτέ σε μια δημοκρατία, εν καιρώ ειρήνης.

Γρήγορα κατέστη σαφές ότι το οικονομικό κόστος αυτής της πανδημίας θα είναι τόσο άνευ προηγουμένου όσο και ο αντίκτυπός της στη δημόσια υγεία, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στις χώρες μέλη της Ε.Ε., αλλά και απειλώντας τους θεμελιώδεις πυλώνες της Ένωσής μας, ξεκινώντας από την ενιαία αγορά και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Από τη φύση της, η κρίση του νέου κορoνοϊού είναι ένα συμμετρικό σοκ, που πλήττει όλες τις χώρες και περιοχές και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μεμονωμένα από κάθε χώρα. Δε χρειάστηκε πολύ για να το καταλάβω και ευαισθητοποίησα κι άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη οικονομική απάντηση.

Ο κίνδυνος ήταν από καιρό ξεκάθαρος: η Ευρώπη δεν μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, κάνοντας πολύ λίγα ή αντιδρώντας πολύ αργά. Η μη ταχεία δράση θα οδηγήσει σε απότομη διεύρυνση των αποκλίσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

Χωρίς έλεγχο, αυτή η κρίση θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο, καθώς η κοινή μας αγορά δε θα καταφέρει να συμβαδίσει με τις άλλες κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις. Η Ε.Ε. θα υποστεί σοβαρό πλήγμα, περιθωριοποιώντας την οικονομική και πολιτική μας θέση στον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτών των σκέψεων, συντάχθηκε τον Μάρτιο η επιστολή (που υπεγράφη από εννέα κράτη μέλη μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα), που προτρέπει την τολμηρή δράση σε διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των στρατηγικών μας βιομηχανιών, της διατήρησης της ενιαίας αγοράς και της δημιουργίας ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό.

Η Ευρώπη έχει ήδη επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα: την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ένα απίστευτο νομισματικό κίνητρο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μια σημαντική συμφωνία για τρεις νέες χρηματοοικονομικές καινοτομίες, το πρόγραμμα SURE κατά της ανεργίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νέες εγγυήσεις για τις επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ένα νέο πιστωτικό όριο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η πρόταση που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προσθέτει ένα κομμάτι που μέχρι στιγμής λείπει: ένα φιλόδοξο ταμείο ανάκαμψης. Χαιρετίζω αυτήν την πρόταση, η οποία είναι πολύ κοντά στο πνεύμα της επιστολής μας του Μαρτίου.

Η γαλλογερμανική πρόταση αναγνωρίζει τη σημασία της χρηματοδότησης της ανάκαμψης με μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη να αξιοποιηθεί πλήρως η δανειακή ικανότητα της Ε.Ε. για την παροχή επιχορηγήσεων σε χώρες μέλη. Και – τέλος – συνδέει σαφώς τα κεφάλαια με την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η πανδημία στις οικονομίες μας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ενώ αυτό είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα για την ευρωπαϊκή απάντηση που όλοι χρειαζόμαστε, πρέπει να γίνουν περισσότερα σε δύο σημαντικούς τομείς.

Πρώτον, το ποσό των πόρων που συγκεντρώθηκαν από όλα τα ευρωπαϊκά μέσα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του ταμείου ανάκαμψης, υπολείπεται κατά πολύ των εκτιμήσεων από πολλά δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα για το τι χρειάζεται για να διατηρηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή οικονομία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για παράδειγμα, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 7,5 εκατοστιαίες μονάδες φέτος.

Επομένως, ενθαρρύνω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πρόεδρό της, Ursula von der Leyen, να παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες μια φιλόδοξη πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης και το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε τους κύριους πολιτικούς στόχους για τους οποίους όλοι συμφωνήσαμε για μια πιο πράσινη, πιο ανταγωνιστική, πιο ψηφιακή και πιο περιεκτική Ε.Ε. – μια φιλοδοξία που επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 15 Μαΐου.

Η δεύτερη ανησυχία μου είναι ότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις για έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό «ως συνήθως» και για ένα μικρό ταμείο ανάκαμψης, με αμελητέο μερίδιο επιχορηγήσεων. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η στάση τους αντικατοπτρίζει την αδυναμία κατανόησης των ιστορικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Εάν επιτρέψουμε στην κρίση του κορονοϊού να αυξήσει τις οικονομικές και κοινωνικές αποκλίσεις της Ε.Ε., δε θα αποτύχουμε μόνο στους βασικούς στόχους που έχουμε καθορίσει, όπως η Πράσινη Συμφωνία της Κομισιόν και η Στρατηγική Ατζέντα του Συμβουλίου, αλλά θα ενθαρρύνουμε και τις φλόγες του εθνικισμού και θα διευρύνουμε τις μακροχρόνιες διαιρέσεις στην Ένωσή μας.

Δεν ζητάμε γενναιοδωρία, αλλά επίγνωση της ευθύνης που έχουμε για τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. και την ευημερία των πολιτών μας, καθώς και για τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζει η Ε.Ε. και η κοινή αγορά της στην επιτυχία όλων των οικονομιών μας.

Οι διασπάσεις στην Ε.Ε. κατά μήκος των γραμμών Βορρά-Νότου ήταν πάντα λανθασμένες. Οι οικονομίες μας είναι αλληλένδετες. Πολλές χώρες – ειδικά στο Βορρά – εξαρτώνται από αυτήν τη διασύνδεση για μεγάλο μέρος των ΑΕΠ τους. Ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς θα επηρέαζε σοβαρά όλες τις χώρες της Ε.Ε., ακόμη και τις πλουσιότερες.

Σε αυτήν την περίοδο της άνευ προηγουμένου κρίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι καμία ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει από μόνη της».

 

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.561 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας του νέου κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, απολογισμός ουσιαστικά αμετάβλητος σε σύγκριση με την προηγουμένη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 της Τετάρτης τοπική ώρα (ξημερώματα Πέμπτης, 03:30 ώρα Ελλάδας).

Ο απολογισμός της πανδημίας ανήλθε σε πάνω από 93.400 νεκρούς στη χώρα, που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα της COVID-19 σε απόλυτο αριθμό, ενώ έχει επίσης καταγράψει περίπου 1,55 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η Αμερική θρηνεί το ένα στα τέσσερα θύματα της πανδημίας στον πλανήτη, ενώ ο παγκόσμιος απολογισμός ξεπέρασε τους 326.000 νεκρούς, κατά την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημες ανακοινώσεις.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εντοπίζεται σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων στις ΗΠΑ, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, τα οποία ενημερώνονται συνεχώς.

Ενώ ξεπερνούσαν συχνά το όριο των δύο χιλιάδων θανάτων την ημέρα ανάμεσα στις αρχές του Απριλίου και τις αρχές του Μαΐου, οι ΗΠΑ δεν το έχουν υπερβεί εδώ και 10 ημέρες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα θύματα που καταμετρήθηκαν ήταν λιγότερα από χίλια ημερησίως τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Όμως, μολονότι τα νέα κρούσματα μόλυνσης που καταγράφονται σε ημερήσια βάση έχουν μειωθεί από τα μέσα Απριλίου, συνεχίζουν να διαγιγνώσκονται τουλάχιστον 20.000 καθημερινά (+23.600 από προχθές Τρίτη ως χθες Τετάρτη).

Κατά τον μέσο όρο εννέα επιδημιολογικών μοντέλων που συνάγουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του COVID-19 στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέρχεται σε περίπου 113.000 τη 13η Ιουνίου.

Περίπου 295.000 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί στις ΗΠΑ, ενώ έχουν γίνει 12,6 εκατομμύρια τεστ, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Πρόσφυγες στην Τουρκία: Πωλούν τα όργανά τους για να πληρώσουν το ενοίκιό τους

Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν Σύροι πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου (καταφεύγοντας στην Τουρκία) τους οδηγεί να πωλούν τα όργανά τους για να πληρώσουν μέρος των υποχρεώσεών τους.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα και έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία και μπορεί να είναι σωματικά ασφαλείς δεν ισχύει το ίδιο και στο θέμα του βιοπορισμού της. Μερικοί εξ’ αυτών δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους και αναγκάζονται να πουλήσουν τα όργανά τους προκειμένου να πληρώσουν το ενοίκιο στο νέο σπίτι που τους φιλοξενεί.

Στο «Selling Organs to Survive» που αποτελεί μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ «Down to Earth», ο ανταποκριτής του CBS News, Holly Williams και η παραγωγός Haitham Moussa, ταξίδεψαν στα σύνορα της Τουρκίας για να διερευνήσουν αναρτήσεις στο Facebook που προσφέρουν στους απελπισμένους πρόσφυγες χρήματα για τα νεφρά και το συκώτι τους. Χρησιμοποιώντας κρυμμένες κάμερες, ανακάλυψαν μια τραγική ιστορία που εξελίσσεται στη μαύρη αγορά με καταπάτηση δικαιωμάτων και εξαπάτηση του ευάλωτου αυτού πληθυσμού που έφυγε από τη χώρα του προσδοκώντας ένα καλύτερο αύριο.

Ο Abu Abdullah εγκατέλειψε τη Συρία και τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τέσσερα χρόνια. Τώρα, προσπαθεί να επιβιώσει εργαζόμενος σε μεταλλείο της Τουρκίας και κερδίζοντας μόλις 300 δολάρια το μήνα.

Όταν ο Abdullah είδε μια ανάρτηση στο Facebook που προσφέρει χρήματα για ανθρώπινα όργανα, και ευρισκόμενος σε δεινή οικονομική κατάσταση πείστηκε να κάνει μια συμφωνία με έναν μεσίτη οργάνων για να πουλήσει ένα από τα νεφρά του για 10.000 δολάρια.

Στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του CBS News, ο απελπισμένος πρόσφυγας από τη Συρία ανέφερε ότι, στο τέλος, ο μεσίτης οργάνων πλήρωσε μόνο τα μισά λεφτά απ’ όσα είχα συμφωνηθεί και ο άνθρωπος με τον οποίο έκανε τη συμφωνία εξαφανίστηκε και αποσύνδεσε την τηλεφωνική γραμμή στην οποία επικοινωνούσαν. Επιπλέον, καταγγέλλει ότι δε του δόθηκε καμία ιατρική φροντίδα και πως από τότε, συχνά πονάει.

Ο Holly Williams μίλησε επίσης με μια ανύπαντρη μητέρα τριών που ονομάζεται Umm Mohammed, η οποία πούλησε το συκώτι της για 4.000 δολάρια.

«Χρησιμοποιήσατε τα χρήματα για να πληρώσετε το ενοίκιο σας;» ρώτησε ο απεσταλμένος του CBS News την Umm που απάντησε πως με το ποσό αυτό πλήρωσε το τρέχον ενοίκιο του έτους και ενός ακόμα χρόνου που χρωστούσε.

Οι αγοροπωλησίες οργάνων στην Τουρκία είναι παράνομες και οι απελπισμένοι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα που αποδεικνύουν πως είναι στενά μέλη της οικογένειας του παραλήπτη.

Σύμφωνα με το CBS News τα πλαστά έγγραφα που απαιτούνται μπορούν να αγοραστούν με μόλις 200 δολάρια.

Η τουρκική αστυνομία, γνωρίζοντας πλέον τις μεθόδους, εστιάζει στη σύλληψη των μεσαζόντων που κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη με έναν από αυτούς να αποκαλύπτει στη κάμερα του αμερικανικού δικτύου πως έκανε δεκάδες μεταμοσχεύσεις οργάνων και εξακολουθεί να δραστηριοποιείται, εκμεταλλευόμενος την απελπισία των Σύρων προσφύγων.