Οι 4 λόγοι που η κυβέρνηση φοβάται το lockdown – Αυτοπροστατευθείτε, αφού το “επιτελικό” κράτος…

Οι 4 λόγοι που η κυβέρνηση φοβάται το lockdown Δεν προσπάθησε να κρύψει ότι το lockdown περιλαμβάνεται πλέον στις εναλλακτικές με το διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι θα σημαίνει μια άμεση επιβολή περιοριστικών μέτρων για το κυβερνητικό πρόγραμμα των επόμενων δύο χρόνων και τις μεταρρυθμίσεις του επόμενου τριμήνου.

Στις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και την δυνατότητα πολιτικής διαχείρισης των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει για το επόμενο τρίμηνο η κυβέρνηση, εδράζονται οι βασικοί φόβοι της απέναντι στο αναγκαστικό ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown για τον περιορισμό του Covid 19 στην Περιφέρεια Αττικής. Τον στόχο άλλωστε της αποφυγής του εξυπηρέτησε και το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού

Το πρωθυπουργικό διάγγελμα είχε έντονο προειδοποιητικό χαρακτήρα. Με διλληματικο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να εκμαιεύσει κοινωνικά αντανακλαστικά αυτοπειθαρχίας των πολιτών για την τήρηση των μέτρων. Εξού και το δίπολο «αυτοπροστασία η καραντίνα» που χαρακτηριστικά προέβαλε. Σαφές δείγμα ότι ένα lockdown αποτελεί μια τελευταία αλλά υπαρκτή εναλλακτική στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Από την στιγμή που φυσικά που η πανδημία παραμείνει σε ανοδική πορεία και τις επόμενες μέρες.

Ο πιο βασικός λόγος που για την κυβέρνηση ειναι απευκταία η επιβολή ενός lockdown στην Περιφέρεια Αττικής, σχετίζεται βέβαια με την οικονομία. Ένα στοιχείο που κάθε άλλο παρά έκρυψε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός. Όπως χαρακτηριστικά είπε «τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία». Ό όρος «μεσοπρόθεσμα» δεν περιλήφθηκε τυχαία στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι 4 λόγοι που η κυβέρνηση φοβάται το lockdown
Δισταγμοί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην Αττική, με το βλέμμα στο 2021 και 2022 

Το γιατί εξήγησε άλλωστε λίγες ώρες αργότερα ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα δημοσιονομικά Απόστολος Βεσυρόπουλος. Μιλώντας στην Βουλή στην συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως «αν αρχίσουμε να διαθέτουμε αλόγιστα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, αυτό θα αποτελεί ένα λάθος μήνυμα στις αγορές. Η χώρα σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα μπορεί ξανά να δανειστεί, ενώ αυτή τη στιγμή μέσα από τη δυνατότητα μας να αντλούμε κεφάλαια από τις αγορές, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρούμε σε μέτρα στήριξης και φορολογικές ελαφρύνσεις. Και κυρίως, να μην υπονομεύουν την προοπτική της ανάπτυξης την επόμενη μέρα». Μάλιστα παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία με την τακτική του δανεισμού αντλήθηκαν 2,5 δις τον Ιανουάριο, 2 δις τον Απρίλιο, 3 δις τον Ιούνιο και 2,5 δις τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή συνολικά 14 δις από εκδόσεις χρέους.

Είναι προφανές ότι η ανάλυση του Απόστολου Βεσυρόπουλου αποτελεί συμπλήρωμα της προ ημερών δήλωσης του Θεόδωρου Σκυλακάκη, (αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και υπεύθυνου για τον οικονομικό σχεδιασμό των επόμενων 3 ετών), σύμφωνα με την οποία «αυτή την στιγμή ότι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι». Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την επιβολή ενός lockdown το επόμενο διάστημα, αυτόματα θα «βρεθεί στον αέρα» ο σχεδιασμός της τόσο για το 2020 – 2021 και κυρίως για το 2022 που είναι αμφίβολο αν θα συνεχιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το καθεστώς της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Θα υπάρξει δηλαδή «διάρρηξη» των σχέσεων της με το τμήμα εκείνο των πολιτών που την επέλεξε με γνώμονα την μείωση της φορολογίας.

Ένας σημαντικός επίσης λόγος, που η κυβέρνηση καθυστερεί μια απόφαση για lockdown συνίσταται στο ότι αντικειμενικά θα επαναφέρει στο προσκήνιο την συζήτηση περί ευθυνών για την αύξηση των κρουσμάτων. Η βασική επιχειρηματολογία που διαθέτει σήμερα το κυβερνητικό σχήμα είναι η ύπαρξη ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως επισήμανε στην ενημέρωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο κύμα αυτό «η σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες». Στην περίπτωση όμως της επιβολής περιοριστικών μέτρων τα βλέμματα θα στραφούν στο εσωτερικό και κυρίως στις αδυναμίες της κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καθώς και της πολιτικής που ακολούθησε σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Τομείς στους οποίους δεν καταγράφεται κοινωνική αποδοχή των επιλογών της.

Ένα τρίτο στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει το ερχόμενο διάστημα σε σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα δημιουργήσουν κοινωνικές αντιδράσεις. Η κυριότερη από αυτές θα αφορά την αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα που έχει ανατεθεί στον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου. Ιδίως από την στιγμή που μία από τις προθέσεις της μεταρρύθμισης θα είναι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που ο υφυπουργός χαρακτήρισε χθες την «μεγαλύτερη στην Ε.Ε ως ποσοστό του ΑΕΠ». Επίσης από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στα μέσα Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί ο νέος νόμος για τα ζητήματα της εργασίας που θα αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και θέματα που σχετίζονται με τον χρόνο εργασίας και την τηλε-εργασία. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις δύσκολα θα έχουν κοινωνική αποδοχή σε καθεστώς γενικευμένης δυσαρέσκειας από ένα καθεστώς επιβολής περιοριστικών μέτρων.

Τέλος η κυβέρνηση συνυπολογίζει και την έντονη πίεση που ήδη έχει αρχίσει να εισπράττει από βουλευτές και «στελέχη – βάσης» του κόμματος. Τα αιτήματα «εξαιρέσεων» από την πιθανότητα λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, για επαγγελματικούς κλάδους, εμπορικές δραστηριότητες αλλά και γεωγραφικές περιοχές, αποτελεί φαινόμενο που εντείνεται μέρα με την ημέρα.

 

Αυτοπροστατευθείτε, αφού το “επιτελικό” κράτος το μόνο που ξέρει είναι η καραντίνα…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Κικίλιας

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης στην μάχη αντιμετώπισης της επιδημίας, για τις εικόνες σαρδελοποιημένων επιβατών στα ΜΜΜ και την έλλειψη μέτρων στα σχολεία.

Είναι από τις σπάνιες φορές που συμφωνώ απολύτως με τον σημερινό πρωθυπουργό. Όντως, το δίλημμα, όπως ο ίδιος το έθεσε με το χτεσινό μήνυμά του, είναι «αυτοπροστασία ή καραντίνα». Αυτό είναι ένα ειλικρινές δίλημμα. Θα ήταν ειλικρινέστερο αν περιείχε ακόμα οκτώ λέξεις: «…αφού το επιτελικό κράτος αδυνατεί να σας προστατεύσει».

Μήπως είναι άδικη και υπερβολική η διαπίστωση; Μήπως αδικούμε και την κυβέρνηση και το «επιτελικό» (τρομάρα του…) κράτος και την προσπάθεια που έγινε την περασμένη άνοιξη, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας; Έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια, ότι την άνοιξη η κυβέρνηση έκανε μια επιτυχία, τηρουμένων των αναλογιών. Αδιαμφισβήτητο. Τι έμενε να κάνει στη συνέχεια; Να πατήσει πάνω σ’ αυτήν την επιτυχία και να προετοιμασθεί για τη δεύτερη φάση, την τωρινή, την οποία λίγο πολύ οι ειδικοί είχαν προαναγγείλει.

Έγινε αυτό; ΄Η μήπως επαναπαύθηκαν στις δάφνες της άνοιξης και τώρα τους έχουν κυκλώσει οι τσουκνίδες του χειμώνα; Για να δούμε:

1. Μήπως δεν ήξεραν ότι η πιο επικίνδυνη εστία μετάδοσης είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Αδύνατον. Το φώναζαν όλοι οι ειδικοί. Τότε γιατί έχουμε καθημερινά αποκρουστικές εικόνες σαρδελοποιημένων επιβατών; Προφανώς, επειδή-παρά τις εξαγγελίες- δεν έγιναν πιο συχνά τα δρομολόγια ούτε του Μετρό ούτε των λεωφορείων. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Καραμανλής έχει κάποια ευθύνη; Αλήθεια, οι πιτσιρικάδες, που το βράδυ μαζεύονται σε πλατείες και πεζοδρόμους, γιατί να πάρουν στα σοβαρά τις εκκλήσεις να μην συνωστίζονται, όταν ακριβώς το ίδιο βλέπουν να γίνεται το απόγευμα στα μέσα μεταφοράς όταν πάνε, για παράδειγμα, στα φροντιστήριά τους;

2. Η δεύτερη εστία μετάδοσης είναι τα σχολεία. Από το κλείσιμό τους τον περασμένο Ιούνιο μέχρι τώρα που άνοιξαν για τη νέα χρονιά μεσολάβησαν δύο και πλέον μήνες, χρόνος επαρκής για προετοιμασία. Υπήρξε; Ή οι συναρμόδιοι υπουργοί έλεγαν άλλα αντ’ άλλων για τις μάσκες; Εγινε προσπάθεια να βρεθούν επιπλέον χώροι, ώστε να μην έχουμε 25 και 28 παιδιά στην ίδια αίθουσα; Εμείς το μόνο που ακούσαμε ήταν μια δικαιολογία του στιλ «τι 15 τι 25»(παιδιά) και μάλιστα από υπεύθυνα(επιστημονικά) χείλη. Η αρμόδια υπουργός κυρία Κεραμέως, οι Δήμαρχοι ή ο όποιος άλλος υπεύθυνος έχουν καμιά ευθύνη;

3. Πόσο αποτελεσματικές είναι οι εκκλήσεις κατά του συνωστισμού και υπέρ της χρήσης μάσκας, όταν ακόμα και υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι τις γράφουν εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους; Καταλογίστηκε κάποια ευθύνη γι’ αυτά ή όλα ωραία και καλά;

4. Με την άλλη, πιθανή, εστία μετάδοσης, τους μετανάστες, τι έγινε όλους αυτούς τους μήνες μετά τη λήξη της πρώτης καραντίνας; Δύσκολο το πρόβλημα αναμφισβήτητα, αλλά έγινε κάποια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης ειδικά στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, όπου ζουν πολλοί μαζί;

Όλα αυτά είναι απλώς ενδεικτικά υποχρεώσεων του «επιτελικού» (τρομάρα του…) κράτους, τις οποίες δεν τήρησε. Ο πρωθυπουργός το γνωρίζει, αλλά δεν μπορεί να το παραδεχτεί. Γιατί τότε θα έπρεπε να είχε στείλει κάποιους στο σπίτι τους, μαζί με τις δικαιολογίες τους. Και να παραδεχτεί ότι η κυβέρνησή του κινδυνεύει τώρα-και περισσότερο τον χειμώνα που πλησιάζει- να πέσει θύμα της ανοιξιάτικης επιτυχία της.

Ελπίζουμε να μη συμβεί. Γιατί τότε θα έχει επαληθευτεί αυτή η ρήση του Αμερικανού βοτανολόγου Τζορτζ Ουάσιγκτον Κάρβερ: «Το 99% των αποτυχιών οφείλονται σε ανθρώπους που έχουν τη συνήθεια να δικαιολογούνται».