Οι χώρες της ΕΕ υποδέχτηκαν πάνω από τέσσερα εκατ. πρόσφυγες μέχρι τα τέλη Μαΐου — «Χωριό άνοιας» στην Ολλανδία με 188 κατοίκους

Οι χώρες της ΕΕ υποδέχτηκαν πάνω από τέσσερα εκατ. πρόσφυγες μέχρι τα τέλη Μαΐου

Φωτογραφία Ουκρανών προσφύγων

Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι τα τέλη Μαΐου, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, Ουκρανία, μετά την ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο του 2022, και να μεταφερθούν για να προστατευτούν σε χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Οι κύριες χώρες που φιλοξενούν δικαιούχους προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία είναι η Γερμανία (1,1 εκατομμύρια άτομα, 28% του συνόλου), η Πολωνία (991 χιλιάδες άτομα, 25%) και η Τσεχία (340 χιλιάδες άτομα, 8%).

Η Ελλάδα, ως τα τέλη Μαίου 2023 υποδέχθηκε 23.645 πρόσφυγες από την Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Σε σύγκριση με τον πληθυσμό κάθε μέλους της ΕΕ, οι υψηλότεροι αριθμοί συνολικών δικαιούχων προσωρινής προστασίας ανά χίλια άτομα τον Μάιο του 2023 παρατηρήθηκαν στην Τσεχία (32,3), την Εσθονία (26,4), την Πολωνία (26,3), τη Λιθουανία (24,9), τη Βουλγαρία (23,1) και τη Λετονία (22,5), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο ΕΕ ήταν ίσο με 9 ανά χίλια άτομα.

Μέχρι τον Μάιο του 2023, οι Ουκρανοί πολίτες αντιπροσώπευαν το 98% των δικαιούχων προσωρινής προστασίας. Οι ενήλικες γυναίκες αποτελούσαν σχεδόν το ήμισυ (46,6%· πλειοψηφία 35-64 ετών) των δικαιούχων προσωρινής προστασίας στην ΕΕ. Τα παιδιά αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (34,6%), ενώ οι ενήλικες άνδρες αποτελούσαν λιγότερο από το ένα πέμπτο (18,8%) του συνόλου.

Οι επιχορηγήσεις προσωρινής προστασίας βασίζονται στην απόφαση του Συμβουλίου της 4ης Μαρτίου 2022, που διαπιστώνει την ύπαρξη μαζικής εισροής εκτοπισθέντων από την Ουκρανία λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.

 

«Χωριό άνοιας» στην Ολλανδία με 188 κατοίκους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*