Οι υψηλοί προσκεκλημένοι στο πάρτι του Βασίλη Σπανούλη στον Αστέρα Βουλιαγμένης * Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μιλά τη γλώσσα της αλήθειας * MundoBasket 2023, Εθνική Μπάσκετ: Κορυφαίος της Ελλάδας ο Γουόκαπ σύμφωνα με τη FIBA

Λάμψη αστέρων στο πάρτι του Βασίλη Σπανούλη στον Αστέρα Βουλιαγμένης με αφορμή την μεγάλη βραδιά του για την απόσυρση της φανέλας του από τον Ολυμπιακό, με μεγάλα ονόματα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ να αναμένεται να δώσουν το παρών. Διαβάστε τις λεπτομέρειες.

Η μεγάλη βραδιά του Βασίλη Σπανούλη πλησιάζει. Η αντίστροφη μέτρηση έχει πλέον ξεκινήσει για την 17η Σεπτεμβρίου (20:00), όταν ο Ολυμπιακός θα αποσύρει την φανέλα του θρύλου της ομάδας. Κάθε μεγάλη βραδιά όμως πρέπει να έχει και ένα πάρτι αντίστοιχης εμβέλειας. Αυτό θα γίνει και στην περίπτωση του Βασίλη Σπανούλη.

Στο πάρτι που θα γίνει στον Αστέρα Βουλιαγμένης με αφορμή την ιστορική βραδιά, αναμένεται στο πλευρό του Βασίλη Σπανούλη να βρεθούν υψηλοί προσκεκλημένοι. Σταρ του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, θρύλοι, προσωπικότητες.

Μεταξύ άλλων, στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στο μαγαζί Matsuhisa Athens έχουν κληθεί ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Νίκος Ζήσης, ο Δημήτρης Ιτούδης, ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς, όλο το μπασκετικό τμήμα του Ολυμπιακού και της Αρμάνι Μιλάνο – την οποία θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στο φιλικό προς τιμήν του Σπανούλη – καθώς και μέλη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, της Φενέρμπαχτσε και της Μπαρτσελόνα. Επίσης ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος, άλλα μέλη της Ομοσπονδίας (Ντικούδης, Τσαρτσαρής).

Η βραδιά αναμένεται φαντασμαγορική και ιδιαιτέρως μπασκετική, κάτι απολύτως φυσιολογικό αν συνειδητοποιήσει κανείς ποιοι θα είναι εκεί.

 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μιλά τη γλώσσα της αλήθειας

Χρειάζεται να αποδείξει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο την αγάπη του για την Ελλάδα; Περνάει από καθημερινές εξετάσεις και δεν το ξέρει; Ή πρέπει να λέει ψέματα σε όλο τον κόσμο, μόνο και μόνο για να μην παρεξηγούνται κάποιοι; Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν μπορεί ούτε να κρύψει, ούτε να ντρέπεται για την καταγωγή του.

Από το 2013 έως το 2023, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει φορέσει σε έξι διοργανώσεις το εθνόσημο. Στην πραγματικότητα έχει απουσιάσει μόνο το 2017 και το 2023 λόγω τραυματισμού. Την αγάπη του για την Ελλάδα λοιπόν την έχει αποδείξει. Και θα είναι εδώ και στο μέλλον, τιμώντας την χώρα που τον μεγάλωσε. Ο Γιάννης είναι και αισθάνεται Έλληνας.

Χρειάζεται να αποδείξει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο την αγάπη του για την Ελλάδα; Περνάει από καθημερινές εξετάσεις και δεν το ξέρει; Ή πρέπει να λέει ψέματα σ’ όλο τον κόσμο, μόνο και μόνο για να μην παρεξηγούνται κάποιοι που μάλλον ξεχνούν την ιστορία του και την πορεία του, η οποία αρχίζει από τις φτωχές γειτονιές των Σεπολίων πριν από 28 χρόνια.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν μπορεί ούτε να κρύψει, ούτε να ντρέπεται για την καταγωγή του. Από τη Νιγηρία ήρθαν οι γονείς του, Νιγηριανοί είναι, το αίμα του έχει συγκεκριμένη προέλευση. Υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί αυτό; Ποιος ο λόγος λοιπόν να γίνεται συζήτηση για κάτι τόσο αυτονόητο.

Αν έλεγε ότι δεν τον συνδέει πλέον τίποτα με την Ελλάδα, δεν αγαπάει την Ελλάδα, δεν θέλει να παίζει μπάσκετ για την Εθνική μας, ναι, έπρεπε να σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων και όλοι μαζί να τον κατηγορήσουμε για όσα είπε. Αλλά όχι για το προφανές και το αυτονόητο.

Είναι άνθρωπος με δύο πατρίδες όπως χιλιάδες Έλληνες

Ο Γιάννης είναι άνθρωπος με δύο πατρίδες, όπως χιλιάδες Ελληνες που έχουν αίμα ελληνικό και έχουν μεγαλώσει σε άλλη χώρα. Δεν απαρνήθηκε πουθενά την Ελλάδα, δεν είπε κάτι κακό για την χώρα που τον μεγάλωσε, έχει τους φίλους του και την αγαπάει.

Φαντάζεστε να έλεγε δεν έχω καμία σχέση με τη Νιγηρία; Να έλεγε δεν είναι οι γονείς μου από εκεί, το αίμα μου είναι μόνο ελληνικό; Αλήθεια δεν θα ήταν ένας ψεύτης;

Ας μάθουμε, λοιπόν, ότι η γλώσσα της αλήθειας είναι πάντα η προτιμότερη και όποιος την χρησιμοποιεί πρέπει να κερδίζει τα εύσημα και όχι να κατηγορείται. Εκτός βέβαια κι αν δεν αρέσει η αλήθεια, παρά μόνο η ικανοποίηση ενός συγκεκριμένου μέρους της κοινής γνώμης, που έχει μάθει απλά να σχολιάζει, να κατηγορεί και να περιμένει στη γωνία για να βγάλει το θυμό του.

Όχι γιατί ο Γιάννης είπε ότι είναι (και) Νιγηριανός, αλλά γιατί τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι πολλά και υπάρχει εκνευρισμός για όλους και για όλα.

Ο Γιάννης και ο Θανάσης δεν θα απαρνηθούν ποτέ την Ελλάδα

Εννοείται πως όλη η οικογένεια Αντετοκούνμπο χρωστάει πολλά στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με όσους λένε ότι οι Ελληνες έκαναν δύσκολη τη ζωή της οικογένειας, η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν δίπλα τους ακόμα κι όταν δεν ήταν διάσημοι.

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στο μπάσκετ και στην κοινωνία των Σεπολίων και του Ζωγράφου που στάθηκαν δίπλα τους όταν πραγματικά δεν είχαν φαγητό ή λεφτά για τα βασικά έξοδα. Η ΕΟΚ ήταν δίπλα του στα πρώτα βήματα, η κινητοποίηση του μπάσκετ για να πάρει διαβατήριο – όταν πλέον φαινόταν από μακριά το ταλέντο του Γιάννη και του Θανάση – ήταν τεράστια.

Γι’ αυτό ακριβώς ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δεν θα απαρνηθούν ποτέ την Ελλάδα, όσο μακριά κι αν είναι πλέον η καθημερινότητά τους. Την αγαπάνε την Ελλάδα, είναι η χώρα που τους μεγάλωσε, είναι το διαβατήριο που τους άνοιξε όλες τις πόρτες.

Μην ζητάμε όμως και να διαγράψουν οτιδήποτε άλλο στη ζωή τους, γιατί θα ήταν λάθος να το κάνει και οποιοσδήποτε Ελληνας που μεγάλωσε σε άλλη χώρα. Νιώθουν περήφανοι που έχουν ελληνικό αίμα και το λένε σε κάθε ευκαιρία, δίχως αυτό να μειώνει την πατρίδα που τους μεγάλωσε.

Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, μπροστά και να μην ψάχνουμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αγαπάει την Ελλάδα, θα συνεχίσει να παίζει για την Εθνική Ελλάδας, όσο το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του.

Και θέλει και πάντα θα προσπαθεί να είναι εδώ

Δυστυχώς ή ευτυχώς το status του Γιάννη έχει ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα. Δεν είναι απλά ένας σπουδαίος μπασκετμπολίστας, είναι ένας super star του Παγκόσμιου αθλητισμού. Εχει συμβόλαιο εκατομμυρίων, ομάδες του ΝΒΑ θα σφαχτούν στα πόδια του αν αποφασίσει να φύγει από τους Μπακς και η ζωή του θα κυλά με βάση την τεράστια αξία του.

Φέτος, ήταν αδύνατο να παίξει στην Εθνική, έκανε επέμβαση στο γόνατο. Το 2017 δεν μπορούσε να παίξει, ήταν πάλι τραυματίας. Αλλά για όσους το ξεχνούν, άρχισε προετοιμασία και έπαιξε και σε φιλικά. Μέχρι να τεθεί νοκ άουτ.

Εχει φορέσει τα γαλανόλευκα το 2013, το 2014, το 2015, το 2016, το 2019, το 2022. Ελειψε φέτος, το 2021 που είχε υποχρεώσεις στα play offs του ΝΒΑ, αλλά εκεί ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να χρησιμοποιηθεί. Μέχρι και σε δύο ματς προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023 έπαιξε το περασμένο καλοκαίρι. Και θα κάνει τα πάντα για να είναι και το 2024 στο Προολυμπιακό και το 2025 στο Eurobasket και με το καλό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2027.

Αν είχε απαρνηθεί την Ελλάδα με τις δηλώσεις του δεν θα τον ένοιαζε τίποτα. Και πιστέψτε το, ο Γιάννης έχει πλέον τέτοιο status, που παίξει-δεν παίξει στην Εθνική μας, επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα στην καριέρα του. Η δύναμή του έχει ξεφύγει από την αγορά της Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, κόντρες και βάσανα μπορεί να του προσφέρει λόγω των εκατομμυρίων που διακυβεύονται. Αλλά και θέλει και πάντα θα προσπαθεί να είναι εδώ. Ισως γιατί νιώθει πως μέχρι να τελειώσει την καριέρα, πρέπει να πετύχει μεγάλο και για την Ελλάδα. Τη μία από τις δύο πατρίδες του…

 

MundoBasket 2023, Εθνική Μπάσκετ: Κορυφαίος της Ελλάδας ο Γουόκαπ σύμφωνα με τη FIBA

.
Ο Τόμας Γουόκαπ ήταν ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής στο MundoBasket 2023, με βάση τα όσα αναφέρει η FIBA στη σχετική της λίστα.

Το MundoBasket 2023 βρίσκεται πίσω για την Εθνική ομάδα, που έφτασε ως εκεί που μπορούσε, δηλαδή στη φάση των «16». Με τον Τόμας Γουόκαπ να είναι ο μπροστάρης της!

Όπως άλλωστε παραδέχτηκε και η FIBA, ο νατουραλιζέ γκαρντ που είχε στα χέρια του ο Δημήτρης Ιτούδης ήταν αυτός που ανέλαβε ηγετικές δράσεις, σε μία ομάδα που είχε τις γνωστές και μεγάλες απουσίες της, με σημαντικότερη όλων αυτήν του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Η προσθήκη του Τόμας Ουόκαπ ήταν μία καλή απόφαση. Ο πόιντ γκαρντ ένιωσε σαν στο σπίτι του στο σύστημα του Δημήτρη Ιτούδη, έχοντας 12.8 πόντους, 7.2 ασίστ ανά ματς, ενώ σούταρε με ποσοστό 42.3% από το τρίποντο. Αλλά χωρίς τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Κώστα Σλούκα και Νικ Καλάθη, ήταν μία ανηφόρα για την Ελλάδα» αναφέρει η FIBA, που έβγαλε τους κορυφαίους από κάθε Εθνική.

Φυσικά στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία ξεχωρίζει ο Σρέντερ, στη Σερβία ο Μπογκντάνοβιτς ενώ στις ΗΠΑ ο Άντονι Έντουαρντς.

Οι κορυφαίοι κάθε ομάδας στο MundoBasket σύμφωνα με τη FIBA

 • Ιορδανία: Ρόντα-Χόλις Τζέφερσον
 • Ιράν: Χάμεντ Χαντάντι
 • Βενεζουέλα: Νέστορ Κολμενάρες
 • Κίνα: Κάιλ Άντερσον
 • Πράσινο Ακρωτήρι: Έντι Ταβάρες
 • Ακτή Ελεφαντοστού: Σόλο Ντιαμπάτε
 • Ανγκόλα: Τσίλντε Ντουντάο
 • Μεξικό: Πάκο Κρουζ
 • Φιλιππίνες:Τζόρνταν Κλάρκσον
 • Λίβανος: Ουάελ Ακάκτζι
 • Νέα Ζηλανδία: Σέι Ίλι
 • Φινλανδία: Λάουρι Μάρκανεν
 • Αίγυπτος: Εχάμπ Αμίν
 • Ιαπωνία: Γιούκι Καβαμούρα
 • Γαλλία: Ρούντι Γκομπέρ
 • Νότιο Σουδάν: Καρλίκ Τζόουνς
 • Γεωργία: Τορνίκε Σενγκέλια
 • Ελλάδα: Τόμας Γουόκαπ
 • Δομινικανή Δημοκρατία: Καρλ-Άντονι Τάουνς
 • Βραζιλία: Γιάγκο ντος Σάντος
 • Πουέρτο Ρίκο: Τρέμοντ Γουότερς
 • Μαυροβούνιο: Νίκολα Βούτσεβιτς
 • Αυστραλία: Τζος Γκίντι
 • Ισπανία: Γουίλι Ερνανγκόμεθ
 • Ιταλία: Σιμόνε Φοντέκιο
 • Σλοβενία: Λούκα Ντόντσιτς
 • Λιθουανία: Γιόνας Βαλαντσιούνας
 • Λετονία: Άρτουρς Ζάγκαρς
 • ΗΠΑ: Άντονι Έντουαρντς
 • Καναδάς: Σάι Γκίλτζεους-Αλεξάντερ
 • Σερβία: Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς
 • Γερμανία: Ντένις Σρούντερ

 

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι στο πάρτι του Βασίλη Σπανούλη στον Αστέρα Βουλιαγμένης * Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μιλά τη γλώσσα της αλήθειας * MundoBasket 2023, Εθνική Μπάσκετ: Κορυφαίος της Ελλάδας ο Γουόκαπ σύμφωνα με τη FIBA