Οι τροϊκανοί ξανάρχονται με άγριες διαθέσεις για νέα μέτρα λιτότητας – Ασφαλιστικό: Καμία μείωση στις συντάξεις, ποιοι θα δουν αυξήσεις – Νέο δίκτυο µε φυσικό αέριο σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Τα θέματα-αγκάθια που θέτουν οι δανειστές για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Η επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα σηματοδοτεί την έναρξη της πιο κρίσιμης μεταμνημονιακής διαπραγμάτευσης. Η λίστα των θεμάτων που περιλαμβάνει η πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση αποκαλύπτει ότι οι συζητήσεις με τους ελεγκτές δεν θα είναι καθόλου εύκολες, τη στιγμή που η Γερμανία για ακόμη μία φορά δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να ανοίξει τώρα την κουβέντα σχετικά με τη δημοσιονομική χαλάρωση.

Η έλευση των δανειστών θα ξεκινήσει τα επόμενα 24ωρα. Η αποστολή στην Αθήνα δεν θα διαρκέσει

πολλές ημέρες, όπως πλέον έχει καθιερωθεί την εποχή μετά το τέλος των μνημονίων. Στο πλαίσιο της «αποδραματοποίησης» των σχέσεων Αθήνας – δανειστών η σημαντική δουλειά γίνεται πλέον «δι’ αλληλογραφίας», γεγονός το οποίο βολεύει και τεχνικά, προκειμένου να υπάρχει διαρκής επίβλεψη, αλλά και πολιτικά, προκειμένου να μη δημιουργείται η αίσθηση έντασης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Τα μείζονα ζητήματα

Πρακτικά αυτή η επίσκεψη των τεχνοκρατών ανοίγει έναν κύκλο σημαντικών διαπραγματεύσεων με μείζονα θέματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια. Ακολουθεί η συζήτηση για την αλλαγή χρήσης των ANFAs και των SMPs (των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης) ώστε να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακούς σκοπούς και στη συνέχεια θα εξεταστεί εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης της οικονομίας και θα διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η συζήτηση για το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο για τους ιδιώτες, το οποίο από τον Απρίλιο θα αντικαταστήσει το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας. Οι δανειστές είναι ξεκάθαροι ότι η παράταση που έδωσε η κυβέρνηση έως τον Απρίλιο είναι η τελευταία και τον νόμο θα πρέπει να αντικαταστήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να κινηθεί στη λογική της πρόνοιας και όχι της διατήρησης των περιουσιακών στοιχείων όσων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Εντονη αναμένεται να είναι η παρέμβαση των θεσμών και αναφορικά με το μέτωπο των φορολογικών ελαφρύνσεων, οι οποίες είτε έχουν ήδη ψηφιστεί είτε έχουν εξαγγελθεί για το επόμενο διάστημα. Οι δανειστές δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις μειώσεις φόρων και εισφορών. Κοινοτικοί παράγοντες αναφέρουν ότι αυτές οι παρεμβάσεις δεν συνδέονται με αντίστοιχες προβλέψεις προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργούν.

Με λίγα λόγια, οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών έρχονται στην Αθήνα προκειμένου (σε πρώτη φάση) να «χτυπήσουν καμπανάκι κινδύνου» για ενδεχόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Οι εκτιμήσεις από πλευράς Κομισιόν είναι ότι εάν συνεχιστεί η μείωση φόρων και εισφορών, η Αθήνα κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με αρνητικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Οι κίνδυνοι

Οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων τεχνοκρατών έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ένα μέρος της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού το οποίο δημιουργείται από τη μείωση των φόρων έχει προβλεφθεί ότι θα επιτευχθεί από την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης. Το σενάριο αυτό όμως κρύβει κινδύνους, ενώ επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι δεν μπορούν να ελεγχθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Η κρίση με το Ιράν και η ένταση στη Λιβύη είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα σχετικά με εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η ένταση της «γκρίνιας» των δανειστών αναφορικά με τη μείωση φόρων και εισφορών θα έχει να κάνει βέβαια και με το αποτέλεσμα της παράλληλης διαπραγμάτευσης, η οποία θα εξελίσσεται τουλάχιστον έως την άνοιξη. Το θέμα της αλλαγής χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, η λογιστική μεταφορά των υπερπλεονασμάτων σε επόμενες χρονιές αλλά και η κατάληξη της διαπραγμάτευσης για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων θα κρίνουν τα περιθώρια ελιγμών αλλά και δημοσιονομικών παρεμβάσεων που θα έχει η κυβέρνηση.

Δύο στρατόπεδα

Για ακόμη μια φορά οι δανειστές είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Το σκηνικό, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τους «σκληρούς» και τους «φίλους», δεν είναι και πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, έστω κι αν κάποιοι «παίκτες» έχουν μετατοπιστεί από τη σκληρή γραμμή που ακολουθούσαν. Είναι ενδεικτικό ότι η αλλαγή θέσης της Κριστίν Λαγκάρντ από το τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να βοηθά την Ελλάδα στη συζήτηση για την αλλαγή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Περισσότερο διαλλακτικά εμφανίζονται και τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), γεγονός που οφείλεται στην προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις τους με την Κομισιόν μετά την αλλαγή προσώπων στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ESM δεν έχει δώσει ποτέ το πράσινο φως για να αλλάξουν οι στόχοι, ωστόσο ο «τελευταίος των σκληρών» της γενιάς των μνημονίων, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει υπό προϋποθέσεις κάποια διαπραγμάτευση.

Αμετακίνητη στη θέση της παραμένει η Γερμανία, καθώς οι μηχανισμοί οι οποίοι ελέγχουν τις πολιτικές και στην ΕΕ επιμένουν στη λογική της σκληρής λιτότητας, γεγονός το οποίο τουλάχιστον προς το παρόν δεν επιτρέπει να ευοδωθούν οι συζητήσεις για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Κόκκινο πανί για τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων οι μειώσεις φόρων και εισφορών, δεδομένου ότι «δεν συνδέονται με κατ’ αντιστοιχίαν κάλυψη του υφιστάμενου δημοσιονομικού κενού»

 

Ασφαλιστικό: Καμία μείωση στις συντάξεις, ποιοι θα δουν αυξήσεις

«Θα είναι ασφαλές και βιώσιμο έως και το 2070», ξεκαθάρισε ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070 επιβεβαιώνει η αναλογιστική μελέτη, που συνοδεύει το νέο ασφαλιστικόνομοσχέδιο, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Όπως είπε, πρόκειται για μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι αλλάζει το μέλλον στο ασφαλιστικό, καθώς δημιουργείται το πιο απλό για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλιστικό σύστημα, που στηρίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ευελιξίας, της ελκυστικότητας και της ανταποδοτικότητας, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν και αυξήσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι δεν θα γίνει πλέον καμία μείωση των συντάξεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι αυξήσεις, οι οποίες ενσωματώνονται στο νόμο- στη βάση της ανταποδοτικότητας -και στις κύριες και στις επικουρικές, αφορούν τη μεγάλη κατηγορία των μελλοντικών συνταξιούχων, αλλά και όσους συνταξιοδοτήθηκαν, μετά το νόμο Κατρούγκαλου. «Οι συνταξιούχοι οι οποίοι ολοκληρώσουν τον εργασιακό βίο τους με αυτόν το νόμο, θα λάβουν τις αυξήσεις που προβλέπονται, εφόσον έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια και μία ημέρα εργασιακού βίου. Έτσι, δημιουργείται κίνητρο παραμονής στο ασφαλιστικό σύστημα» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, συμπληρώνοντας ότι πάνω από 41 χρόνια ασφαλιστικού βίου, θα εφαρμόζεται συντελεστής αναπλήρωσης προσαυξημένος κατά 0,5%. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι να γίνει η δημόσια κοινωνική ασφάλιση ένα ασφαλές καταφύγιο.

Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Οι συντάξεις με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, είχαν περικοπεί. Πλέον, όλες αυτές επανέρχονται και τα χρήματα θα επιστραφούν στο ακέραιο. Το εύρος αύξησης υπολογίζεται από 5 ευρώ έως 200 ευρώ, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου στα 99,5 ευρώ. Αυτή η διάταξη θα ισχύσει με ημερομηνία αναδρομικότητας την 1η Οκτωβρίου 2019 και η καταβολή θα γίνει ενιαία, αυτόματα και εφάπαξ».

Σχετικά με την κατηγορία των συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, όσοι συνταξιούχοι εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους, αποσαφηνίζοντας, όμως, ότι, στην περίπτωση που εντοπιστούν συνταξιούχοι αδήλωτοι, θα επιβάλλεται πρόστιμο. «Οι συνταξιούχοι αποτελούν για την κυβέρνηση ένα ενεργητικό δυναμικό και ζωτικό κομμάτι με μεγάλη εμπειρία, που μπορεί να προσφέρει πολλά. Με την παρέμβασή μας σε αυτόν το νόμο, αποκαθιστούμε τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου και δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτό το πλούσιο σε ενέργεια, γνώση και εμπειρία, ανθρώπινο δυναμικό να επανέλθει στην παραγωγική διαδικασία και, έτσι, αποκαθιστούμε την τιμωρητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς τους ισότιμα πλέον και ενιαία το 70% της σύνταξής τους. Ειδικά, για τους αγρότες, δίνεται το 100% της σύνταξής του» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

Σχετικά με τις εκκρεμότητες του ασφαλιστικού συστήματος, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το θέμα των εκκρεμών συντάξεων δεν λύνεται μόνο με το ανθρώπινο δυναμικό. «Η λύση θα δοθεί με την ψηφιακή σύνταξη “ΑΤΛΑΣ”. Από την 1η Ιουνίου, το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, στο τέλος του 2021, το ποσοστό θα ανέλθει στο 90%» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός. Τόνισε δε ότι, στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων, θα συμβάλει και η διοικητική και η οργανωτική ενοποίηση όλου του ασφαλιστικού. Όπως είπε, «αλλάζει το Προεδρικό Διάταγμα του οργανογράμματος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και δημιουργείται νέο, το οποίο θα λειτουργήσει από την 1η Μαρτίου 2020. Έτσι, αναδιοργανώνονται όλες οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και πλέον δημιουργούνται διευθύνσεις μέσα από τις οποίες θα ενοποιηθούν και το επικουρικό και το εφάπαξ και η κύρια σύνταξη».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2020 και η υποστήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους του βοηθήματος της μειωμένης συμμετοχής στα φάρμακα. «Στο διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ, δόθηκε οδηγία που εξέδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με την οποία διατηρείται προς το παρόν και εκκρεμεί πολιτική απόφαση γι’ αυτό το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα της 13ης σύνταξης, ο κ. Βρούτσης σχολίασε ότι δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη, «στην ουσία υπήρξε εμπαιγμός». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ήταν ένα προεκλογικό επίδομα στους συνταξιούχους. Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Εργασίας ανέπτυξε το σχεδιασμό του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται μία μόνιμη, συμπληρωματική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού. «Η αναλογιστική μελέτη ενσωματώνει μία αύξηση 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, μέχρι το 2070» συμπλήρωσε.

Ο κ. Βρούτσης είπε επίσης ότι, πλέον, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ασφαλισμένους οι οποίοι δεν έχουν υποχρεωτικότητα να είναι είτε στο εφάπαξ είτε στην επικουρική ασφάλιση, να ενταχθούν. «Για παράδειγμα, οι αγρότες ή οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν επικουρική. Όμως, τώρα, τους παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης και να αποκτήσουν επικουρική σύνταξη» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός.

Τέλος, σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο κ. Βρούτσης σημείωσε: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν την ελευθερία να επιλέξουν μία από τις επτά κατηγορίες, οι οποίες δεν σχετίζονται ούτε με τα χρόνια εργασίας τους ούτε με το εισόδημά τους. Ωστόσο, συμφέρει τους ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν τις υψηλότερες κατηγορίες. Στην περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος παράλληλα είναι και μισθωτός, φτάνουμε στη δεύτερη ελεύθερη κατηγορία στα 252 ευρώ. Αν συμπληρώνονται από τη μισθωτή του απασχόληση, δεν θα αναζητείται καμία εισφορά» διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

 

Νέο δίκτυο µε φυσικό αέριο σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Νέο δίκτυο µε φυσικό αέριο σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Νέο δίκτυο µε φυσικό αέριο σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία
Σύµφωνα µε το πλάνο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, την ερχόµενη πενταετία θα συνδεθούν άλλα 63.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Την έγκρισή της για την ανάπτυξη του νέου δικτύου της εταιρείας φυσικού αερίου ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έδωσε πριν από λίγες ηµέρες η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόµο για περίπου 63.000 νέες συνδέσεις µε κατοικίες και επιχειρήσεις και συνολικές επενδύσεις πάνω από 93 εκατ. ευρώ µέχρι το 2023 στις δύο περιοχές. Σύµφωνα µε τις ανακοινώσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, το νέο πρόγραµµα «συνδυάζει τη ραγδαία επέκταση του δικτύου, των συνδέσεων και των διανεµόµενων όγκων αερίου, µε µείωση των τιµολογίων για τους καταναλωτές. Το αναπτυξιακό πρόγραµµα, πέραν της ανάπτυξης του δικτύου σε νέες και υφιστάµενες περιοχές, προβλέπει επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχµής, σε σύγχρονο εξοπλισµό, σε υποδοµές του δικτύου και στην υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων της αλλά και των τρίτων».

Το σχέδιο

Σύµφωνα µε το πρόγραµµα που εγκρίθηκε, το νέο δίκτυο χαµηλής πίεσης θα φτάσει στα 297,2 χιλιόµετρα το 2023 µε 158 χιλιόµετρα για τον Νοµό Θεσσαλονίκης και 139 χιλιόµετρα για τους νοµούς της Θεσσαλίας. Το νέο δίκτυο της µέσης πίεσης θα φτάσει στα 4,4 χιλιόµετρα. Σε ό,τι έχει να κάνει µε τις νέες συνδέσεις, το σχέδιο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ προβλέπει 62.800 νέες συνδέσεις έως το 2023, µε 41.000 στη Θεσσαλονίκη και 21.800 στη Θεσσαλία. Ο αριθµός των ενεργών καταναλωτών θα φτάσει το 2023 τους 250.436 για τη Θεσσαλονίκη και τους 106.791 για τη Θεσσαλία για ένα σύνολο 357.227.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ εκτιµά ότι µέχρι το 2023 το 65% του πληθυσµού στις δύο περιοχές θα χρησιµοποιεί φυσικό αέριο. Οσον αφορά τις επενδύσεις για να επιτευχθούν τα παραπάνω, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ τις τοποθετεί σε 87,5 εκατ. ευρώ έως το 2023 για νέες συνδέσεις και δίκτυο συν άλλα 5,77 εκατ. για πρόσθετες επενδύσεις. Στον Νοµό Θεσσαλονίκης από το 2020 µέχρι και το 2023 θα αρχίσουν έργα σύνδεσης µε το δίκτυο φυσικού αερίου σε εννέα περιοχές: στην Καρδία του Δήµου Θέρµης (το 2020), στον Σταυρό του Δήµου Βόλβης (το 2021), στα Νέα Μάλγαρα και στα Κύµινα του Δήµου Δέλτα (το 2022), στη Λητή του Δήµου Ωραιοκάστρου (το 2022), στη Χαλκηδόνα του ∆ήµου Χαλκηδόνας (2023), στον Αγιο Αθανάσιο του ∆ήµου Χαλκηδόνας (το 2023) και στον Πεντάλοφο και τη Νεοχωρούδα (το 2023). Στη Θεσσαλία, από το 2020 µέχρι και το 2023 θα αρχίσουν έργα σύνδεσης µε το δίκτυο φυσικού αερίου σε έξι περιοχές: στο Μουζάκι του ∆ήµου Μουζακίου (το 2020), στην Πύλη του ∆ήµου Πύλης (το 2020), στο Συκούριο του ∆ήµου Τεµπών (το 2020), στον Αµπελώνα του ∆ήµου Τυρνάβου (το 2020), στη Φαλάνη του ∆ήµου Λαρισαίων (το 2022) και στη Φαρκαδόνα του Δήµου Φαρκαδόνας (το 2022).

Σε ό,τι αφορά τις νέες συνδέσεις, το 2020 θα φτάσουν τις 14.100, το 2021 τις 12.100, το 2022 τις 10.900, και το 2023 τις 9.600. Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι επενδύσεις για όλες τις χρονιές. Το 2020 θα φτάσουν συνολικά τα 19,9 εκατ. ευρώ, το 2021 τα 18 εκατ. ευρώ, το 2022 τα 13,9 εκατ. ευρώ και το 2023 τα 12,7 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες επενδύσεις που αφορούν σε κτίρια, εξοπλισµό, γραφεία και υπολογιστικά συστήµατα θα φτάσουν τα 5,55 εκατ. ευρώ από το 2019 µέχρι και το 2023. Για να υποστηρίξει το ευρύ επενδυτικό της πρόγραµµα η εταιρεία θα προβεί σε δανεισµό ύψους 61 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραµµα ανάπτυξης που κατέθεσε η Ε∆Α ΘΕΣΣ, «σχετικά µε τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων, συνολικού ύψους 93,3 εκατ. ευρώ, έχει ενσωµατωθεί παραδοχή για λήψη δανεισµού κατά την περίοδο του προγράµµατος ανάπτυξης 2019-2023. Συγκεκριµένα, για την κάλυψη των απαιτούµενων επενδύσεων εκτός από τα ίδια κεφάλαια έχει γίνει πρόβλεψη δανεισµού ύψους 61 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019-2023».

Σύµφωνα µε την Ε∆Α ΘΕΣΣ, η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισµός του δικτύου θα φέρουν και µείωση του κόστους των παρεχόµενων υπηρεσιών. Οπως αναφέρεται στο πρόγραµµα, η µέση χρέωση διανοµής από 12,7 ευρώ ανά MWh που ήταν το 2018 για τον Νοµό Θεσσαλονίκης, την πενταετία 2019-2023 θα υποχωρήσει στα 12,3 ευρώ ανά MWh. Στη Θεσσαλία η µείωση θα είναι µεγαλύτερη και από 12,1 ευρώ ανά MWh που ήταν το 2018 θα υποχωρήσει στα 11,7 ευρώ ανά MWh. Η τελευταία περιοχή για το 2019 που µπήκε στο δίκτυο του φυσικού αερίου από την Ε∆Α ΘΕΣΣ ήταν οι Σοφάδες στην Καρδίτσα. Οπως τόνισε στην τελετή που πραγµατοποιήθηκε πριν από λίγες ηµέρες ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας, η ενεργοποίηση του δικτύου διανοµής των Σοφάδων σηµατοδοτεί την ολοκλήρωση µιας επιτυχηµένης χρονιάς, µε αυστηρή τήρηση του Προγράµµατος Ανάπτυξης για το 2019.

«Η Ε∆Α ΘΕΣΣ από την ίδρυσή της µέχρι σήµερα αποδεικνύει µε πράξεις τη συνέπεια στις δεσµεύσεις της. Χάρη στην υψηλή τεχνογνωσία που µας διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια, τον αυστηρό προγραµµατισµό για την υλοποίηση των εγκεκριµένων έργων, την αφοσίωση στο στόχο και τον επαγγελµατισµό, είµαστε έτοιµοι να υποδεχθούµε τις νέες προκλήσεις για τη συνέχιση του έργου µας» τόνισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*