Οι τελευταίες πληροφορίες για το lockdown. Μάσκα παντού, νέα μέτρα σε σούπερ μάρκετ, επαν — Πρόταση Καπραβέλου: Να μην μπορούν να μπουν πουθενά οι ανεμβολίαστοι — Απειλές από την κυβέρνηση για επιστράτευση γιατρών, ενώ γίνεται ήδη επιλογή ασθενών

Έρημη πόλη η Θεσσαλονίκη μετά την επιβολή του lockdown (εικόνες)

Τυχόν οριζόντια μέτρα θα έστελναν λάθος μήνυμα σε όσους καθυστερούν τον εμβολιασμό, ενώ θα συνεπαγόταν και πολιτικό κόστος. Αυτή είναι γραμμή στο Μαξίμου με τα νέα μέτρα να αφορούν στους ανεμβολίαστους και θα επηρεάζουν το δυνατόν λιγότερο όσους έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση βλέπει καταρχήν θετικά την εισήγηση για επαναφορά της μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Είναι ένα μέτρο το οποίο ναι μεν «ακουμπά» και τους εμβολιασμένους αλλά κρίνεται πως αυτό γίνεται σε ένα «λογικό βαθμό».
  • Παράλληλα συζητείται αλλαγή όσον αφορά στην είσοδο των πελατών στα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα συζητείται να επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανάλογα των τετραγωνικών μέτρων του χώρου και να δίνονται ξανά κάρτες εισόδου στους πελάτες.

Οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί, ειδικά για τις πολύ επιβαρυμένες περιοχές:

α) να απαγορευτούν ξανά οι όρθιοι σε μπαρ – εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης και να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι σε τραπέζια, όπως παλαιότερα, και

β) να σταματά νωρίτερα το ωράριο λειτουργίας, καθώς οι χώροι διασκέδασης θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης.

Σήμερα ξεκινά η συζήτηση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους συλλόγους των γιατρών, σε συνέχεια της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης με την οποία παράσχει κίνητρα για να «βάλουν πλάτη» στο ΕΣΥ και οι ιδιώτες γιατροί.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει έτοιμα στα συρτάρια του τα σχέδια πρόσκλησης αλλά και τα σχέδια επίταξης, η οποία, εφόσον δεν βρεθεί κοινός τόπος στις συζητήσεις με τους γιατρούς, θα προχωρήσει άμεσα. Ως την Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της εβδομάδας θα έχουν φύγει τα φύλλα πορείας, όπως δηλώνουν στο newsit.gr πηγές που χειρίζονται το θέμα.

Η αρχή αναμένεται να γίνει από τις περιοχές που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση, τη Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία.

Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται να επιταχθούν 100 γιατροί ειδικοτήτων που έχουν άμεση σχέση με την πανδημία (αναισθησιολόγοι, γενικοί παθολόγοι, πνευμολόγοι, εντατικολόγοι κ.α.).

 

Πρόταση Καπραβέλου: Να μην μπορούν να μπουν πουθενά οι ανεμβολίαστοι

Καπραβέλος: Αν μεταλλαχθεί ο ιός θα είναι σαν να ξεκινάμε από την αρχή |  Ελλάδα Ειδήσεις«Δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ίδια φροντίδα εκτός ΜΕΘ. Οι υγειονομικές ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που έχει το σύστημα υγείας. Το φωνάζαμε από τον Αύγουστο, αυξήσαμε τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, βλέπαμε το κακό να έρχεται και είχαμε προειδοποιήσει», σχολίασε ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο MEGA.

Ο Καπραβέλος έκανε μια πρόταση που δεν έχει ακουστεί ξανά και αφορά τους ανεμβολίαστους. «Να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο. Η άλλη περίπτωση είναι να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Είναι σκληρό, αλλά αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο», σημείωσε ο ίδιος κλείνοντας.

«Ήρθαν 4 εντατικολόγοι από την Αθήνα για να βοηθήσουν. Ταυτόχρονα τρέχει και η προκήρυξη δέκα θέσεων για το Παπανικολάου, για εντατικολόγους. Στην προηγούμενη εφημερία έξι ασθενείς ήταν στα χειρουργεία και σε κοινούς θαλάμους διασωληνωμένοι με άμεσο μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Χθες καταφέραμε με μαραθώνιο αγώνα να τους βάλουμε σε ΜΕΘ. Προέχει να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Η πανδημία χάθηκε στην κοινότητα. Όσο και να αυξήσουμε τις δυνατότητες ενός συστήματος υγείας, κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το 50% των πολιτών να είναι ανεμβολίαστο» αποκάλυψε.

«Δεν έχουμε το τείχος ανοσίας, και θέλουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να είναι ανοιχτή, ενώ η πολιτεία δε θέλει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μία είναι η λύση, το να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να έχουμε ελεύθερη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είναι ανήθικο να επεκτείνεις τη διαθεσιμότητα κλινών Covid σε βάρος άλλων νοσημάτων. Τα άλλα νοσήματα δεν επέλεξαν τη νόσο τους, τους βρήκε» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

 

Απειλές από την κυβέρνηση για επιστράτευση γιατρών, ενώ γίνεται ήδη επιλογή ασθενών

Απειλές από την κυβέρνηση για επιστράτευση γιατρών, ενώ γίνεται ήδη επιλογή ασθενών

Για την κυβέρνηση όλα είναι υπό έλεγχο στα νοσοκομεία. Αυτό μαρτυρούν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ο οποίος παρουσιάζει εδώ και μέρες στα φιλοκυβερνητικά κανάλια τη δική του στρεβλή πραγματικότητα λέγοντας πως «δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση αλλά υπάρχουν περιοχές που πιέζονται» και επιμένει ότι υπάρχουν ακόμα 180 κλίνες ΜΕΘ κενές σε όλη την χώρα την στιγμή που κάνουν το γύρο της Ελλάδας εικόνες από γεμάτα με ράντζα νοσοκομεία και με τους γιατρούς να φωνάζουν πως δεν υπάρχουν άλλες ΜΕΘ.

Ωστόσο, ο Θάνος Πλεύρης δε δίστασε να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό στους γιατρούς λέγοντας πως έχει γίνει πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν στη νοσηλεία ασθενών covid-19, ωστόσο σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή την πρόσκληση, η κυβέρνηση όπως είπε θα προχωρήσει σε επιστράτευση. «Ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει επιστράτευση ιδιωτών γιατρών» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Υγείας. 

Η προθεσμία που έχουν τα συνδικαλιστικά όργανα των ιατρών για να βρεθούν περίπου 100 ιδιώτες γιατροί παθολόγοι και πνευμονολόγοι για να καλυφθούν τα κενά ειδικά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος που στενάζουν από κρούσματα και τις ελλείψεις είναι περίπου 3 με 4 ημέρες. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιστράτευση.

Επιλογή ασθενών

Η εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας είναι τραγική με τον εντατικολόγο στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Ευάγγελο Καϊμακάμη να παραδέχεται πως ήδη γίνεται διαλογή ασθενών με κορονοϊό για το ποιος θα διασωληνωθεί. «Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Δεν έχει νόημα να βλέπουμε αν είναι 420 ή 470 οι διασωληνωμένοι, η επιλογή γίνεται ήδη και ο κόσμος πεθαίνει σωρηδόν χωρίς λόγο», ανέφερε χθες μιλώντας στο MEGA τονίζοντας ότι «το κύμα αυτό είναι πολύ χειρότερο από ότι είχαμε δει μέχρι τώρα».

αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «προσπαθούμε να μαντέψουμε ποιος θα έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής».