Οι ραδιούργοι έχουν όνομα και διεύθυνση;… Τάσος Παππάς

Σοβαρές καταγγελίες έκανε ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Παπανδρέου. Μίλησε για παρεμβάσεις «από εξωθεσμικά κέντρα και παράγοντες της Δεξιάς στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής». Κατά τον κ. Παπανδρέου, οι παρεμβάσεις είτε στρέφονται εναντίον στελεχών της παράταξης και ιδιαιτέρως εναντίον του ίδιου, καθώς βλέπουν ότι δεν ικανοποιούνται τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα άλλων κομμάτων, είτε έχουν στόχο την παράταξη συνολικά.

Σοφόν το ασαφές; Από τη δήλωση του κ. Παπανδρέου λείπουν ονόματα και διευθύνσεις. Ποιοι είναι οι «παράγοντες της Δεξιάς» στους οποίους αναφέρεται; Λειτουργούν οργανωμένα ή αυτοθέλητα; Καθοδηγούνται από κάποιο κυβερνητικό κέντρο; Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει; Εχει εγκρίνει τις μεθόδους τους; Τι ακριβώς κάνουν οι παράγοντες της Δεξιάς; Διακινούν… πληροφορίες και βιτριολικές φήμες εναντίον του, αλλά και εναντίον της παράταξης; Δουλεύουν υπέρ κάποιου υποψηφίου; Με ποιους τρόπους; Η γενίκευση δεν βοηθάει. Αντιθέτως τροφοδοτεί την παραφιλολογία. Η αοριστία συσκοτίζει. Είναι το καύσιμο για να τεθούν σε κίνηση οι θεωρίες συνωμοσίας που είναι πολύ δημοφιλείς.

Οι πολίτες –και αυτοί που θα πάνε στις κομματικές κάλπες και αυτοί που δεν είναι οπαδοί του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και θα παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως την εκλογική διαδικασία– πρέπει να μάθουν αν υπάρχει σχέδιο χειραγώγησης του εκλογικού ακροατηρίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οφείλει λοιπόν ο κ. Παπανδρέου να θεμελιώσει τις κατηγορίες του. Διαφορετικά θα είναι ευάλωτος στην υποψία ότι διαλέγει τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας για να κερδίσει τους διστακτικούς, τους επαμφοτερίζοντες, ενδεχομένως και για να εμφανιστεί ως θύμα ραδιούργων που, επειδή τον φοβούνται, δεν διστάζουν να μετέλθουν βρόμικα μέσα για να αποτρέψουν την εκλογή του, πριμοδοτώντας κάποιον ή κάποιους από τους ανταγωνιστές του.

Επειτα έχουμε τα διαβόητα «εξωθεσμικά κέντρα» που, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, παρεμβαίνουν. Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Η κατάχρηση έχει υπονομεύσει την εγκυρότητά του. Παλιότερα στα εξωθεσμικά κέντρα εντάσσονταν το παρακράτος (παραφυάδες του είδαμε και πρόσφατα με την παράνομη δράση της ΕΥΠ), εκδότες που ανέτρεπαν κυβερνήσεις και προωθούσαν τους εκλεκτούς τους (π.χ. η Αποστασία το 1965), το Παλάτι (με πλούσια παράδοση στο άθλημα της εκτροπής) και βεβαίως η αμερικανική πρεσβεία, που ήταν ο κυρίαρχος εξωθεσμικός παράγοντας στην Ελλάδα και ενέκρινε ή απέρριπτε επιλογές του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Ολα αυτά έχουν αποδειχθεί. Είναι πια κοινός τόπος για τους ιστορικούς σε όποια σχολή σκέψης κι αν ανήκουν.

Σήμερα ποιοι συμμετέχουν στα εξωθεσμικά κέντρα; Επιχειρηματίες; Εκδότες; Επιχειρηματίες που είναι και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης και στηρίζουν την κυβέρνηση; Προφανώς εννοεί τη διαπλοκή ο κ. Παπανδρέου. Προφανώς έχει στο μυαλό του συγκεκριμένα πρόσωπα. Ας μας τα πει. Η δημοσιοποίηση είναι προϋπόθεση για την εξουδετέρωσή τους.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου έχει και μια μεγάλη εκκρεμότητα. Οταν παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού είχε αφήσει υπαινιγμούς ότι εξαναγκάστηκε να το κάνει γιατί βρέθηκε απέναντι σε μια συνωμοσία στην οποία είχαν πάρει μέρος ξένοι αξιωματούχοι, πολιτικοί αντίπαλοί του, η διαπλοκή και κάποιοι σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ που ήταν υπουργοί στην κυβέρνησή του. Ουδέποτε μπήκε σε λεπτομέρειες. Τώρα κρίνεται η αρχηγία ενός μικρομεσαίου, από την άποψη του μεγέθους, κόμματος. Τότε κρίθηκε η πρωθυπουργία. Και το ένα και το άλλο είναι σοβαρά ζητήματα. Το δεύτερο όμως είναι πολύ πιο σοβαρό, γιατί αφορούσε την πορεία της χώρας. Τώρα, αν ισχύουν οι καταγγελίες του κ. Παπανδρέου, έχουμε απόπειρα επηρεασμού μιας εσωκομματικής μάχης. Τότε, αν συνέβη αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Παπανδρέου, είχαμε ωμή παραβίαση του Συντάγματος.

Ανάγωγα

«Κάν’ το όπως ο Μακρόν». Τη φωνή που του δίνει αυτήν τη συμβουλή ακολουθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός. Καραντίνα αποφασίζει ο Μακρόν; Καραντίνα και ο Μητσοτάκης. Χαλάρωση των μέτρων ο Μακρόν; Χαλάρωση και ο Μητσοτάκης. Διαγγέλματα κάθε τρεις και λίγο ο Μακρόν; Διαγγέλματα και ο δικός μας. Εκλογές το 2022 (υποχρεωτικά) για τον Μακρόν; Το σκέφτεται ο Μητσοτάκης.

Η μάσκα της υποκρισίας… Τάσος Παππάς |