Οι ντίλερς περιμένουν την ανταμοιβή τους με το κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ… Γιώργος Πλειός

«Οι ντοπαρισμένοι διακινητές παραποιημένων ειδήσεων δεν ψάχνουν τους έμπορους ναρκωτικών στην Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ αλλά δίπλα, μέσα στο πανεπιστήμιο, στο οποίο θα εγκατασταθούν αστυνομικοί στις 15 Απριλίου αναζητώντας τάχα αυτούς που πουλάνε «πράγμα», την ίδια ώρα που διαθέτουν την πραμάτεια τους 20 μέτρα πιο πέρα, στον πεζόδρομο»

Το δρομάκι ανάμεσα στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκείνο της Ακαδημίας Αθηνών λέγεται Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’. Χειμώνα καλοκαίρι, μόλις αρχίζει να πέφτει το σκοτάδι, μαζεύονται 30, 40, 50 τοξικοξαρτημένοι και  γύρω τους οι ντίλερς. Τους ξεχωρίζεις από τις τσάντες που τις φοράνε χιαστί με το «πράγμα» μέσα να ξεχειλίζει – ηρωίνη, χάπια, σύριγγες και όλα τα σχετικά. Οι  τοξικοεξαρτημένοι, εξαθλιωμένες φιγούρες στο ντύσιμο και στην όψη συζητάνε,  άλλοτε καρφώνουν ο ένας τη βελόνα στον άλλον ή στον εαυτό τους τρεκλίζοντας, αδιάφοροι για το ποιοι περνάνε δίπλα τους στο δρομάκι, και αντίστροφα. Ενίοτε αυτό γίνεται και μεσημέρι, 2-3 μμ. Η Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ μόλις πέφτει το σκοτάδι, ενίοτε και πιο πριν, γίνεται ένα ανοικτό κέντρο χρήσης ναρκωτικών. 

Μια φορά ρώτησα έναν αστυνομικό που ήταν πιο πέρα γιατί δεν κάνουν κάτι. Η απάντηση ήρθε ακαριαία. «Και τι θέλετε, να τους διώξουμε να πάνε πιο πάνω; Βρίσκονται πολυκατοικίες εκεί, οικογένειες, παίζουν μικρά παιδιά».

«Δηλαδή είναι εν γνώσει σας, βάσει σχεδιασμού  σας να βρίσκονται εδώ;». Απάντηση δεν ήρθε αλλά η σιωπή του ήταν πιο εύγλωττη από οποιαδήποτε απάντηση. 

Βεβαίως οι ντοπαρισμένοι διακινητές παραποιημένων ειδήσεων δεν ψάχνουν τους έμπορους ναρκωτικών  στην Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ αλλά δίπλα, μέσα στο πανεπιστήμιο, στο οποίο θα εγκατασταθούν αστυνομικοί στις 15 Απριλίου αναζητώντας τάχα αυτούς που πουλάνε «πράγμα», την ίδια ώρα που διαθέτουν την πραμάτεια τους 20 μέτρα πιο πέρα, στον πεζόδρομο. 

Οι ντίλερς και οι εξαρτημένοι της Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ στάθηκαν βολική δικαιολογία για την αστυνομική κατάληψη του πανεπιστημίου. Τώρα, περιμένοντας το κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ  οι ντίλερς, περιμένουν την ανταμοιβή τους. Περιμένουν την άφιξη πολλών νέων «πελατών» που ίσως κάνουν κι άλλους δρόμους και πλατείες του κέντρου της Αθήνας όπως την Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, κι ίσως δώσουν έτσι κι άλλα προσχήματα για ακόμα περισσότερες καταλήψεις δημόσιων χώρων από δυνάμεις καταστολής.

Ο Γιώργος Πλειός στις Παράπλευρες Απώλειες - ERT Open