Οι νέες δικτατορίες της Ευρώπης… Κώστας Αρβανίτης

Να το πάλι το δημοκρατικό σας έλλειμμα. Πριν από δύο εβδομάδες το θυμήθηκα, με άλλη αφορμή, τώρα σηκώνει ξανά το κακομούτσουνο κεφάλι του: Ο Ορμπαν λειαίνει το έδαφος για το απολυταρχικό του καθεστώς και καταλαμβάνει με έναν νόμο την απόλυτη εξουσία – η Ε.Ε. δηλώνει ανίκανη να παρέμβει. Και είναι.

Βλέπετε, η αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η διάρθρωση των Οργάνων και των αρμοδιοτήτων τους είναι τέτοια που να απαιτεί ομοφωνία του Συμβουλίου για την επιβολή βαριών κυρώσεων σε μια χώρα, ακόμα κι αν αυτή τσαλαπατάει με περιφρόνηση τις καταστατικές αρχές της Ε.Ε.

Θα μου πείτε: «Το Ευρωκοινοβούλιο είναι εκείνο που στελεχώνουμε με εκλεγμένους αντιπροσώπους των λαών μας. Το πραγματικό, δημοκρατικό όργανο της Ευρώπης». Σύμφωνοι. Ομως, οι εξουσίες του Συμβουλίου είναι τόσο πιο βαθιές ώστε, για περιπτώσεις σαν κι αυτήν, απαιτούν κάτι παραπάνω από τη δημοκρατική πλειοψηφία. Ή έστω την «ισχυρή πλειοψηφία». Απαιτούν ομοφωνία. Και η ομοφωνία είναι αδύνατη, γιατί όλοι γνωρίζουν πως η Πολωνία είναι έτοιμη, με το δάχτυλο πάνω από το κουμπί τού βέτο, να στηρίξει τον συνέταιρό της…

Να το το δημοκρατικό σας έλλειμμα: μια χώρα της Ευρώπης που ολισθαίνει στον ολοκληρωτισμό, που ανακοινώνει μια ξεκάθαρη εκτροπή του πολιτεύματος με αφορμή την πανδημία (την ίδια στιγμή που από την ίδια συμφορά ταλανίζονται δεκάδες άλλες χώρες) και η Ευρώπη δεν μπορεί όχι να την εμποδίσει, αλλά ούτε καν να την εξαιρέσει από τα χρηματοδοτικά προγράμματα!

● Από αύριο, υπό μια έννοια που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χρηματοδοτεί μια δικτατορία.

● Στο μεταξύ, οι ηγέτες των κρατών-μελών δεν κάνουν ούτε δηλώσεις για τις αληθινές τους προθέσεις, βολικά κρυμμένοι πίσω από την έλλειψη ομοφωνίας.

● Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρείται αναρμόδιο, γιατί το ζήτημα είναι «πολιτικό» και όχι «νομικό» και δεν αποφαίνεται καν εάν υπάρχει εδώ παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

● Στο μεταξύ, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να απαγγείλουμε εν χορώ το «η Δημοκρατία έχει και αδιέξοδα». Και να φιλοσοφούμε για τις «υπαρξιακές προκλήσεις της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ενωσης».

Είχαμε άλλωστε τρεις δεκαετίες σχετικής ηρεμίας. Ηρθε η ώρα να υποδεχτούμε ξανά την αναγέννηση των δικτατοριών στην Ευρώπη.

 

Στο Epsilon ο Κώστας Αρβανίτης; | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

* Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ