Οι μετεωρολόγοι «αδειάζουν» την κυβέρνηση: Είχε ενημερωθεί, για το χρόνο και για το μέγεθος της κακοκαιρίας — Αρνητικοί να πάρουν τις 2.000 ευρώ αποζημίωση

Η επίσημη «πρώτη» του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου - Παραδέχθηκε λάθη, προανήγγειλε μέτρα για την πανδημία, «κάρφωσε» Τσιτσιπά

Αποστομωτική και ξεκάθαρη είναι η απάντηση των μετεωρολόγων στην κυβέρνηση, η οποία στην προσπάθειά της να ρίξει αλλού τις ευθύνες για το απόλυτο χάος και την τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, έβαλε στο στόχαστρο τους μετεωρολόγους, λέγοντας ότι δεν είχαν προβλέψει έγκαιρα ότι τα χιόνια θα έρχονταν νωρίτερα και με τέτοια σφοδρότητα.Οι μετεωρολόγοι «αδειάζουν» την κυβέρνηση: Είχε ενημερωθεί και για το χρόνο και για το μέγεθος της κακοκαιρίας

«Οι προγνώσεις της ΕΜΥ ήταν ακριβείς… όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε» τονίζει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, ενώ και άλλοι μετεωρολόγοι, όπως ο Γιάννης Καλλιάνος που τοποθετήθηκε αμέσως μετά τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στο MEGA, καταρρίπτουν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε, μιλώντας στο Σκάι και στο Mega: «Η πραγματικότητα είναι ότι ξεπεράστηκαν οι όποιες προβλέψεις υπήρχαν. Η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονο. Ήρθε με σφοδρότητα, πολύ νωρίτερα και δημιούργησε τα προβλήματα με βασικό και καίριο την αδυναμία λειτουργίας ενός μεγάλου δρόμου, της Αττικής Οδού, που παρέλυσε τελείως».

Στο κείμενο που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς επιρρίπτει την ευθύνη στους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την ολιγωρία και την αναποτελεσματικότητα, τονίζοντας ότι η ΕΜΥ είχε προβλέψει εγκαίρως και με ακρίβεια το επερχόμενο, σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, κυρίως όμως, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κολυδάς «όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε».

«Σχετικά με τη χρονική έναρξη της κακοκαιρίας οι προγνώσεις της ΕΜΥ ήταν ακριβείς τόσο στις επίσημες προγνώσεις στην ιστοσελίδα της, όσο και στις σχετικές συσκέψεις στη ΓΓΠΠ, όπου μετείχα και, φυσικά δεν εκπροσωπούσα τον εαυτό μου, αλλά ολόκληρη την ΕΜΥ ως υπηρεσία. Στην προχθεσινή σύσκεψη μελετώντας Online τα δεδομένα, τα οποία προέβαλα και σε όλους τους συμμετέχοντες, τόνισα ότι η κακοκαιρία στην Αττική τελικώς θα ξεκίναγε νωρίτερα, απ’ ό,τι έδειχναν τα πρώτα στοιχεία που αρχικά τους είχα παρουσιάσει από το σχετικό Powerpoint. Συνεπώς όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε» σημείωσε στο άρθρο του.

Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «με την χρήση δεδομένων της ΕΜΥ -ακόμη και μέσα από την προσωπική μου ιστοσελίδα – προέβαλα αυτό το στοιχείο με σαφήνεια ειδικά ως προς τον χρόνο εκδήλωσης του φαινομένου. Κατά τα άλλα όλοι σήμερα αναγνωρίζουμε οτι ο «ευαίσθητος πυρήνας» των έντονων καιρικών φαινομένων, δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα αυτά καθ’ εαυτά, αλλά ο άνθρωπος και η ασφάλειά του. Η αρμοδιότητα μελέτης των φαινομένων ανήκει στους επιστήμονες και η προστασία του πολίτη στο Κράτος. Οι επιστήμονες πολλές φορές καλούνται από τα ΜΜΕ και την Πολιτεία να εκφέρουν τις απόψεις τους σχετικά με την προβλεπόμενη ένταση και την σφοδρότητα των φαινομένων. Οι μεν για να πληροφορήσουν αλλά και κάποιες φορές να εντυπωσιάσουν το κοινό τους, οι δε για να λάβουν μέτρα για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων».

Αναλόγως και ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος του Mega, Γιάννης Καλλιάνος, άδειασε τον Γιάννη Οικονόμου, λέγοντας ότι και στην ώρα και στην ένταση των φαινομένων οι μετεωρολόγοι έπεσαν μέσα.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Ν. Ευαγγελάτου για τα σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, πως «η πρόβλεψη ήταν ότι το φαινόμενο θα έρθει το μεσημέρι», ο κ. Καλλιάνος, τόνισε πως «όλοι οι μετεωρολόγοι είχαμε πει τι έρχεται. Ενημερώναμε καθημερινά. Προσωπικά νιώθω δικαιωμένος» και συνέχισε λέγοντας: «Δεν ευθύνομαι κάπου αλλά ζητώ συγγνώμη ως ένας από τους 157 βουλευτές της κυβέρνησης».

Αρνητικοί να πάρουν τις 2.000 ευρώ αποζημίωση

Πλήθος οδηγών εγκλωβίστηκαν στο οδόστρωμα της Αττικής Οδού για πάρα πολλές ώρες θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους καθώς οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ιδιαίτερα αντίξοες.

Το επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης να δοθούν 2.000€ ως οριζόντια αποζημίωση από την εταιρεία που διαχειρίζεται την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ μοιάζει να μην έχει αντίκρισμα καθώς αρκετοί από τους εγκλωβισμένους οδηγούς προχωρούν σε αγωγές ενώ κάποιοι από αυτούς αρνούνται να λάβουν το «φιλοδώρημα» που τους έταξαν και παραμένει άγνωστο αν απαλλάσσει την εταιρία από διεκδικήσεις που θα προκύψουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr σωρηδόν εντολές φτάνουν ήδη από χθες το βράδυ σε δικηγορικά γραφεία της Αθήνας για προσφυγές πολιτών στη Δικαιοσύνη κατά της Αττικής Οδού.

Όπως αποκάλυψε στην ίδια ειδησεογραφική ιστοσελίδα η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη εγκλωβίστηκαν άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας αλλά και έγκυες που δεν είχαν ούτε καν νερό να πιούν, γεγονός που στοχειοθετεί κατά την νομική της άποψη αστικές και ποινικές ευθύνες.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πολλοί πολίτες φαίνεται ότι δεν περιορίζονται στην παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών, ούτε αποδέχονται τις 2.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Την επισημοποίηση του ποσού της αποζημίωσης που έσπευσε να διαρρεύσει η κυβέρνηση το πρωί έκανε μέσω ανακοίνωσης η Αττική Οδός. Η Εταιρεία ενημερώνει ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εν καιρώ, ενώ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί για τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε εμπλεκόμενο φορέα.