Οι μεγάλοι νικητές των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2019

Οι μεγάλοι νικητές των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2019

Η τελετή απονομής και οι φετινοί βραβευμένοι από το Αθηνόραμα

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2019 από το περιοδικό Αθηνόραμα απονεμήθηκαν την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια λαμπερή και ιδιαίτερα ατμοσφαιρική βραδιά, αφιερωμένη στη μαγεία του θεάτρου.

Πιστοί στο ετήσιο του ραντεβού τους, ο κόσμος του θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό συναντήθηκαν και φέτος στη δική τους γιορτή, χειροκροτώντας τους καλύτερους της περσινής σεζόν, απολαμβάνοντας ένα γοητευτικό θέαμα και χαλαρώνοντας στο πάρτι που έκλεισε την 21η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού.

Καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2018-2019 αναδείχθηκε -σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του Αθηνοράματος και του athinorama.gr– το «Άνθρωποι και ποντίκια» της ομάδας Cartel, η οποία απέσπασε και το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Βασίλη Μπισμπίκη. Δεύτερη καλύτερη παράσταση αναδείχθηκε το «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (η οποία απέσπασε επίσης το τρίτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και το πρώτο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Γιάννη Νιάρρο).

Τα βραβεία Σκηνοθεσίας απένειμε η Θάλεια Ματίκα στους Βασίλη Μπισμπίκη (1ο βραβείο για την παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια»), Άρη Μπινιάρη (2ο βραβείο για την παράσταση «Ξύπνα Βασίλη») και Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο (3ο βραβείο για την παράσταση «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχα»). Το βραβείο του Άρη Μπινιάρη, που την ώρα της απονομής είχε παράσταση, παρέλαβε ο πρωταγωνιστής της παράστασης, Γιώργος Γάλλος και του το παρέδωσε λίγο αργότερα.

Για την τρίτη θέση, οι αναγνώστες του Αθηνοράματος έδειξαν «Ξύπνα Βασίλη» στο Εθνικό Θέατρο καθώς και Άρη Μπινιάρη (δεύτερο βραβείο σκηνοθεσίας). Ψηλά στην προτίμηση των θεατών βρέθηκε και ο «Γιούγκερμαν» του θεάτρου Πορεία συγκεντρώνοντας πέντε βραβεία. Με το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας τιμήθηκε η Μαρία Ναυπλιώτου για την ενσάρκωση της Μαρίας Κάλλας στο «Master Class».

Βραβεία Γυναικείου ρόλου, η Μαρία Ναυπλιώτου (1ο βραβείο για την παράσταση «Master Class»), η Μαρία Κίτσου (2ο βραβείο για την παράσταση «Τερέζ Ρακέν») και η Ελένη Ράντου (3ο βραβείο για την παράσταση «Τζάσμιν»), ανάμεσα στην Ιωάννα Παππά και στον Χρήστο Λούλη που απένειμαν τα βραβεία.

Την τελετή απονομής σκηνοθέτησε και παρουσίασε ο Γιώργος Νανούρης, ο οποίος υπέγραψε και τα κείμενα, συνοψίζοντας με λιτό αλλά θεαματικό τρόπο τη μαγεία του θεάτρου, αυτή δηλαδή την ξεχωριστή και μοναδική χημική αντίδραση που δημιουργείται στη σκηνή και μεταδίδεται στην πλατεία κάθε φορά που ανοίγει η αυλαία.

Μαζί με μια ομάδα νέων ηθοποιών, τον πιανίστα Χρήστο Θεοδώρου και την Bodyterranean Orchestra του Simone Mangelli, μετέφεραν την ιδιαίτερη αύρα κάθε κατηγορίας βραβείου μετουσιώνοντάς τη σε σκηνική εικόνα, χορογραφία, μουσική και λόγο κερδίζοντας θερμό χειροκρότημα από το αυστηρό κοινό των ανθρώπων του θεάτρου και των θεατρόφιλων αναγνωστών του Αθηνοράματος που γέμισαν την αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη».

Η Ιωάννα Παππά και ο Χρήστος Λούλης απένειμαν τα βραβεία Ανδρικού ρόλου στους Γιάννη Νιάρρο (1ο Βραβείο για την παράσταση «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα»), Γρηγόρη Βαλτινό (2ο βραβείο για την παράσταση «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι»), Γιάννη Στάνκογλου (3ο βραβείο για την παράσταση «Γιούγκερμαν»).

Ο θεσμός των Θεατρικών Βραβείων Κοινού μπήκε πλέον στην τρίτη του δεκαετία. Τα πρώτα Θεατρικά Βραβεία δόθηκαν το 1999 και στη φετινή γιορτή του θεάτρου τιμήθηκε αυτή η «τάξη του ’99», οι ηθοποιοί δηλαδή (κάποιοι είναι και σκηνοθέτες πλέον) οι οποίοι αποφοίτησαν από τις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης λίγο πριν από το περίφημο μιλένιουμ. Πέντε από αυτούς, η Θάλεια Ματίκα, η Φαίη Ξυλά, η Ιωάννα Παππά, ο Παντελής Δεντάκης και ο Χρήστος Λούλης, ανέβηκαν στη σκηνή για να παραδώσουν τα αγαλματίδια στους φετινούς βραβευμένους.

Τα βραβεία Σκηνογραφίας απένειμε ο Παντελής Δεντάκης στους Μανόλη Παντελιδάκη (1ο βραβείο για την παράσταση «Ερωτευμένος Σαίξπηρ»), Γιώργο Γαβαλά και Μαίρη Τσαγκάρη (2ο βραβείο για την παράσταση «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές»), Μαγιού Τρικεριώτη (3ο Βραβείο για την παράσταση «Τζάσμιν») Το βραβείο της Μαγιού Τρικεριώτη, η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο παρέλαβε η Ελένη Ράντου.

Η τελετή απονομής των 21ων Θεατρικών Βραβείων διεξήχθη με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής που εκπροσωπήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο οποίος ανέλαβε και τις βραβεύσεις των τριών καλύτερων παραστάσεων. Στη σκηνή ανέβηκαν επίσης για να παραδώσουν βραβεία στους φετινούς νικητές και οι εκπρόσωποι των χορηγών της βραδιάς: Ο κύριος Βαγγέλης Μήτσης, director of Viva Services και ο κύριος Χάρης Ψαρούδας, διευθυντής Reserve Brands Diageo Hellas (για το single malt whiskey Cardhu). Βραβείο παρέδωσε, τέλος, ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Ο Βαγγέλης Μήτσης, Director of Viva Services, χορηγού της τελετής απονομής, απένειμε τα βραβεία Φωτισμού στους Μελίνα Μάσχα (1ο βραβείο για την παράσταση «Τερέζ Ρακέν»), Αλέκο Αναστασίου (2ο βραβείο για την παράσταση «Γιούγκερμαν»), Λευτέρη Παυλόπουλο (3ο βραβείο για την παράσταση «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές»). Το βραβείο του Λευτέρη Παυλόπουλου παρέλαβε ο σκηνοθέτης της παράστασης Αντώνης Καλογρίδης.

Αναλυτικά τα βραβεία

Καλύτερη παράσταση

1ο Βραβείο:     Άνθρωποι και ποντίκια

2ο Βραβείο:     Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα

3ο Βραβείο:     Ξύπνα Βασίλη

Σκηνοθεσία

1ο Βραβείο:     Βασίλης Μπισμπίκης («Άνθρωποι και ποντίκια»)

2ο Βραβείο:     Άρης Μπινιάρης («Ξύπνα Βασίλη»)

3ο Βραβείο:     Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος («Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»)

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης απένειμε τα βραβεία καλύτερης παράστασης στον Βασίλη Μπισμπίκη και την ομάδα Cartel (1ο βραβείο για την παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια»), στον Μίλτο Σωτηριάδη Διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (2ο βραβείο για την παράσταση «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα») και στον Δημήτρη Λιγνάδη Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου (3ο βραβείο για την παράσταση «Ξύπνα Βασίλη»)

Ανδρικός ρόλος

1ο Βραβείο:     Γιάννης Νιάρρος («Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»)

2ο Βραβείο:     Γρηγόρης Βαλτινός («Κάθε Τρίτη με τον Μόρι»)

3ο Βραβείο:     Γιάννης Στάνκογλου («Γιούγκερμαν»)

Γυναικείος ρόλος

1ο Βραβείο:     Μαρία Ναυπλιώτου («Master Class»)

2ο Βραβείο:     Μαρία Κίτσου («Τερέζ Ρακέν»)

3ο Βραβείο:     Ελένη Ράντου («Τζάσμιν»)

Σκηνογραφία

1ο Βραβείο:     Μανόλης Παντελιδάκης («Ερωτευμένος Σαίξπηρ»)

2ο Βραβείο:     Γιώργος Γαβαλάς – Μαίρη Τσαγκάρη («Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές»)

3ο Βραβείο:     Μαγιού Τρικεριώτη («Τζάσμιν»)

Τα βραβεία Ενδυματολογίας, απένειμε η Φαίη Ξυλά στους Άγγελο Μέντη (1ο βραβείο για την παράσταση «Γιούγκερμαν»), Ηλένια Δουλαδίρη (2ο βραβείο, για την παράσταση «Ερωτευμένος Σαίξπηρ»), Κλερ Μπρέισγουελ (3ο βραβείο για την παράσταση «Ο Κύκλος του Έρωτα»). Το βραβείο του Άγγελου Μέντη παρέλαβαν οι συνεργάτες του Αλέξανδρος Γαρναβός και Λίνα Σταυροπούλου.

Ενδυματολογία

1ο Βραβείο:     Άγγελος Μέντης («Γιούγκερμαν»)

2ο Βραβείο:     Ηλένια Δουλαδίρη («Ερωτευμένος Σαίξπηρ»)

3ο Βραβείο:     Κλερ Μπρέισγουελ («Ο κύκλος του έρωτα»)

Ο Χάρης Ψαρούδας, Διευθυντής Reserve Brands Diageo Hellas, χορηγού της τελετής απονομής, απένειμε τα βραβεία Μουσικής Σύνθεσης στους Θέμη Καραμουρατίδη (1ο βραβείο για την παράσταση «Απλή Μετάβαση»), Κατερίνα Πολέμη (2ο βραβείο για την παράσταση «Γιούγκερμαν»), Μίνωα Μάτσα (3ο βραβείο για την παράσταση «Τερέζ Ρακέν»). Το βραβείο του Θέμη Καραμουρατίδη, ο οποίος έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι παρέλαβε ο σκηνοθέτης της παράστασης Μίνως Θεοχάρης.

Μουσική Σύνθεση

1ο Βραβείο:     Θέμης Καραμουρατίδης («Απλή μετάβαση»)

2ο Βραβείο:     Κατερίνα Πολέμη («Γιούγκερμαν»)

3ο Βραβείο:     Μίνως Μάτσας («Τερέζ Ρακέν»)

Ο εκδότης του «αθηνοράματος», Δημήτρης Ηλιόπουλος απένειμε το βραβείο Ηχητικού Σχεδιασμού, στις Λένα Χατζηγρηγορίου και Λήδα Μανιατάκου για την παράσταση «Γιούγκερμαν»

Σχεδιασμός Φωτισμού

1ο Βραβείο:     Μελίνα Μάσχα («Τερέζ Ρακέν»)

2ο Βραβείο:     Αλέκος Αναστασίου («Γιούγκερμαν»)

3ο Βραβείο:     Λευτέρης Παυλόπουλος («Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές»)

Σχεδιασμός ήχου

Βραβείο:          Λένα Χατζηγρηγορίου – Λήδα Μανιατάκου («Γιούγκερμαν»)