Οι κυβερνητικές μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ και τα «γαλάζια» πολιτικά ανοίγματα — Γεραπετρίτης από Βρυξέλλες: “Οι σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας περνούν μέσα από το Κυπριακό”

Eurokinissi / Intime News

Η ανακοίνωση των ονομάτων των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων έκρυβε χθες και μία… έκπληξη. Νέα γενική γραμματέας ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η Ζέφη Δημαδάμα, που στο παρελθόν υπήρξε αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής. Άμεση ήταν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη και ανακοινώθηκε πως η Ζέφη Δημαδάμα διαγράφεται από μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του κόμματος.

Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των 63 γενικών και ειδικών γραμματέων είναι η δυνατότητα να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, με βάση την εμπειρία και την επαγγελματική τους διαδρομή. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι αξιοποιούνται και στελέχη προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους (όπως η κυρία Δημαδάμα αλλά και ο κ. Μηλαπίδης που διετέλεσε Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Ποτάμι), στελέχη από τον δημόσιο τομέα αλλά και στελέχη από την αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Το βλέμμα στραμμένο σε ένα πιο κεντρώο κοινό

Ουσιαστικά στο κυβερνών κόμμα εξακολουθούν να έχουν το βλέμμα στραμμένο σε ένα πιο κεντρώο κοινό, το οποίο επιχειρούν να προσεγγίσουν και με επιλογές προσώπων που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό πυρήνα. Μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν μεταγραφές και άλλων – κυρίως πρώην «πράσινων» – στελεχών.

Για παράδειγμα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας σε μη εκλόγιμη θέση ήταν στις τελευταίες εκλογές ο Σπύρος Καρανικόλας, που είχε διαταλέσει αναπληρωτής εκπρόσωπος και εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος ήταν εκπρόσωπος του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ τον Ιούνιο του 2022 είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ λόγω διαφωνιών.

Η στρατηγική των πολιτικών ανοιγμάτων θα έχει και συνέχεια, όπως έχει φανεί και από τα πρόσωπα που στελεχώνουν την νέα κυβέρνηση. Για παράδειγμα μετά τις εκλογές υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε ο Γιώργος Φλωρίδης, που στο παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός σε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί πως είχε υπάρξει «γαλάζια» προσέγγιση τα προηγούμενα χρόνια και σε μία σειρά από πρόσωπα με κεντρώο προφίλ

Για παράδειγμα, ένα από τα πιο δημοφιλή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας -που μάλιστα πήρε την πρωτιά σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών- είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας και το δύσκολο στοίχημα του «ψηφιακού σχολείου». Στην … ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Υγείας κάθεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης- που στο παρελθόν ήταν υπουργός του ΠΑΣΟΚ -και στις πρόσφατες εκλογές ήρθε πρώτος στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας με τα γαλάζια ψηφοδέλτια. Σταθερή στη θέση της παρέμενε και μετά τις εκλογές η Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, που δεν επηρεάστηκε από το rotation στα υπουργεία.

Στο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν και άλλα πρόσωπα με κεντρώο προφίλ, όπως ο Χρήστος Τριαντόπουλος που ανέλαβε υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σταθερός στη θέση του παρέμεινε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου, ένα πρόσωπο με τεχνοκρατικό προφίλ που γνωρίζει πολύ καλά το ασφαλιστικό.

Τα πολιτικά ανοίγματα των προηγούμενων χρόνων

Καλές επιδόσεις με τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια στις πρόσφατες εκλογές πέτυχαν πρόσωπα που δεν έχουν βγει από τον κομματικό σωλήνα. Για παράδειγμα οι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Ιάσωνας Φωτήλας είχαν εκλεγεί το 2015 με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά στην πορεία αποχώρησαν και εντάχθηκαν στην Νέα Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται πως μετά τις εκλογές ο Χάρης Θεοχάρης-που εξελέγη στο Νότιο Τομέα- ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Υποψήφια στον Βόρειο Τομέα ήταν η δημοσιογράφος Άρια Αγάτσα, που στο παρελθόν είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο από το 2012 έχει προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία. Επίσης στο παρελθόν είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου, που συμμετέχει από το 2015 στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. και εκλέχτηκε εκ νέου στην Ανατολική Αττική.

Τέλος να σημειωθεί πως από τα αριστερά είχε ξεκινήσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς στα νιάτα του ήταν μέλος της ΚΝΕ. Στις πρόσφατες εκλογές τα πήγε εξαιρετικά καλά στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, καθώς ήρθε δεύτερος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

Γεραπετρίτης από Βρυξέλλες: “Οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας περνούν μέσα από το Κυπριακό”Ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Σ’ όλους τους συναδέλφους (σ.σ. υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ), στον Ευρωπαίο Επίτροπο (σ.σ. για τη Διεύρυνση, Ολιβερ Βάρελι) και στον πρόεδρο Μακάλιστερ (σ.σ. Ντέιβιντ Τζέιμς Μακάλιστερ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) έθεσα το πολύ σημαντικό για εμάς ζήτημα του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος κρατείται χωρίς δίκη. Ένα ζήτημα, το οποίο ανάγεται στο κράτος δικαίου, στις θεμελιώδεις αξίες του δυτικού νομικού πολιτισμού, και για το οποίο η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, έτσι ώστε να αποδοθεί η δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είπε ότι επανάλαβε «τη βασική θέση της Ελλάδας ότι όπλα τα οποία αποδίδονται σε χώρες του Ατλαντικού Συμφώνου δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται σε βάρος άλλης συμμάχου χώρας».

«Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο (σ.σ. Εξωτερικών Υποθέσεων) για τις συζητήσεις που είχαμε στο Βίλνιους οι δύο αντιπροσωπείες, η ελληνική και η τουρκική, τα βήματα τα οποία προσπαθούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να αποκλιμακώσουμε την ένταση των προηγούμενων ετών και να ανοίξουμε ένα θετικό δίαυλο επικοινωνίας», συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι «οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας περνούν μέσα από την καταλλαγή στην ευρύτερη περιοχή μας και τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε θεμελιώδη κεφάλαια, όπως είναι το Κυπριακό».

«Σήμερα είναι μια εξαιρετικά αποφράς ημέρα για τον Ελληνισμό. Είναι η επέτειος της τουρκικής εισβολής του 1974», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραχώρηση προς την κατεύθυνση που κινείται σήμερα η Τουρκία της δημιουργίας νέων κρατών». «Εμείς επιμένουμε στη λύση την οποία έχουν υιοθετήσει όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το επαναλάβαμε και σήμερα. Σήμερα, επίσης, είχαμε την άφιξη του προέδρου Ερντογάν στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου. Αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της προσέγγισης και της αποκλιμάκωσης της έντασης. Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του πεδίου», συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.