Οι Κούρδοι κατηγορούν την Τουρκία ότι βομβάρδισε τον καταυλισμό αλ Χολ όπου στεγάζονται παιδιά και γυναίκες — Συμφωνία «ύστατης στιγμής» μεταξύ Κοσόβου, Σερβίας για να τερματιστεί η επικίνδυνη διένεξη — Hurriyet: Η Τουρκία βγάζει το γεωτρύπανο “Abdulhamid Han” στη Μεσόγειο

Η Τουρκία, η οποία πραγματοποιεί πλήγματα στη βορειοανατολική Συρία, βομβάρδισε σήμερα Κούρδους μαχητές που περιφρουρούν τον καταυλισμό αλ Χολ, κατηγόρησαν κουρδικές δυνάμεις χωρίς να αναφέρουν θύματα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε από την πλευρά του ότι τα τουρκικά πλήγματα είχαν στόχο θέσεις κουρδικών δυνάμεων έξω από το αλ-Χολ, «σπέρνοντας το χάος» σε αυτόν τον αχανή καταυλισμό.

«Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε πέντε πλήγματα κατά των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας (Ασαγιές) μέσα στον καταυλισμό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φαρχάντ, ένας εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές.

Υπό κουρδική διοίκηση, ο υπερπλήρης καταυλισμός Αλ -Χολ, στεγάζει περισσότερους από 50.000 Σύρους εκτοπισμένους και Ιρακινούς πρόσφυγες μετά την ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ανάμεσά τους, τουλάχιστον 10.000 αλλοδαποί από περίπου 60 χώρες, μεταξύ των οποίων Γάλλοι και άλλοι Ευρωπαίοι.

Ο εκπρόσωπος των SDF προειδοποίησε ότι «ορισμένες οικογένειες του ΙΚ ενδέχεται να δραπέτευσαν από τον καταυλισμό» εκμεταλλευόμενες το χάος.

Παρά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις από την ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση, οι περισσότερες δυτικές χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους, αρκούμενες σε επαναπατρισμούς ελάχιστων ατόμων, καθώς εκφράζουν φόβους για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφός τους.

Η Τουρκία συνέχισε σήμερα να στοχεύει θέσεις Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία, προοίμιο μιας πιθανής χερσαίας επιχείρησης από την Άγκυρα, η οποία λέει ότι θέλει να «ασφαλίσει» τα νότια σύνορά της.

Ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία

Την «απερίφραση καταδίκη της», στις επιθέσεις της Τουρκίας σε κουρδικές περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία, εξέφρασε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κάλεσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ «να λάβει ξεκάθαρη στάση και να αντιταχθεί στον επεκτατισμό του Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή».

«Η Τουρκία με αυτές τις επιθέσεις καταπατά και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ενώ συγχρόνως τινάζει στον αέρα τα θεμέλια της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία», τονίζεται στην ανακοίνωση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, αναφέρεται στο Κομπάνι, «που αποτέλεσε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης στους τζιχαντιστές της ISIS το 2014» και έγινε ένας από τους στόχους του τουρκικού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες πολίτες. «Οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν ένα νοσοκομείο, ένα σιλό τροφίμων, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στρατιωτικές υποδομές».

Αναφορά γίνεται και «στο πρωτόγνωρο μοντέλο της Rojava, όπου δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών και αποτέλεσε ανάχωμα στο σκοταδισμό και σωτηρία για χιλιάδες πολίτες από τους τζιχαντιστές».

Τέλος καταγγέλλεται ο πρόεδρος Ερντογάν, ότι «σκοτώνει αθώους προκειμένου να κάνει μικροπολιτική για τις ψήφους του ακροδεξιού κοινού στην Τουρκία, ενόψει των Προεδρικών εκλογών».

 

Συμφωνία «ύστατης στιγμής» μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας για να τερματιστεί η επικίνδυνη διένεξη

Προκειμένου να λάβει τέλος η σχεδόν διετής διένεξή τους για τις πινακίδες των αυτοκινήτων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου

Η κοσοβάρικη και η σερβική κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία της ύστατης στιγμής χθες Τετάρτη προκειμένου να λάβει τέλος η σχεδόν διετής διένεξή τους για τις πινακίδες των αυτοκινήτων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, που η Δύση προειδοποιούσε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων, ανακοίνωσε το βράδυ ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε συμφωνία», συνόψισε ο Τζουζέπ Μπορέλ μέσω Twitter, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προς μεγάλη ικανοποίησή μας ανακοινώνουμε ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Κοσόβου και της Σερβίας με τη διευκόλυνση της ΕΕ συμφώνησαν στα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να επικεντρωθούμε πλήρως στην πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεών τους».

Οι αρχές στο Κόσοβο σκόπευαν να αρχίσουν από σήμερα να προχωρούν στην επιβολή προστίμων σε περίπου 10.000 σέρβους οδηγούς που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πινακίδες που έχουν εκδοθεί από τις αρχές της Σερβίας.

Η προηγούμενη απόπειρα να κλειστεί συμφωνία απέτυχε τη Δευτέρα, καθώς ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι και ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση και η Πρίστινα ανέβαλε την έναρξη της επιβολής των προστίμων για 48 ώρες, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

«Η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας για αυτοκίνητα σε πόλεις του Κοσόβου και το Κόσοβο θα αναστείλει κάθε περαιτέρω ενέργεια που σχετίζεται με την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας», σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ.

Οι αρχές του Κοσόβου αποπειράθηκαν φέτος να επιβάλουν στα μέλη της σερβικής μειονότητας την αλλαγή των παλαιών πινακίδων κυκλοφορίας τους, που είχαν εκδοθεί πριν από το 1999, όταν η επαρχία ήταν ακόμη μέρος της Σερβίας. Όμως οι σέρβοι που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας πρόβαλαν αντίσταση, ορισμένες φορές βίαιη.

Περίπου 50.000 σέρβοι που ζουν εκεί αρνούνται να αναγνωρίσουν την εξουσία της Πρίστινας και συνεχίζουν να θεωρούν ότι είναι πολίτες της Σερβίας.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι από την πλευρά της ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη συμφωνία.

«Η υποστήριξη τους (σ.σ. των ΗΠΑ) στη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στο Κόσοβο και στη Σερβία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το Κόσοβο αισθάνεται ευγνωμοσύνη», ανέφερε η κυρία Οσμάνι μέσω Twitter.

 

Hurriyet: Η Τουρκία βγάζει το γεωτρύπανο “Abdulhamid Han” στη ΜεσόγειοΤουρκικό γεωτρύπανο, φωτογραφία αρχείουΤουρκικό γεωτρύπανο, φωτογραφία αρχείου  

Την έναρξη εργασιών του γεωτρύπανου “Abdulhamid Han” στη Μεσόγειο ανακοίνωσε τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Ο Melih Han Bilgin, γενικός διευθυντής της Turkish Petroleum Corporation, δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια στην Τουρκία ότι το γεωτρύπανο Abdülhamid Han θα είναι έτοιμο να εργαστεί ξανά στη Μεσόγειο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης το προσεχές διάστημα.

“Συνεχίζουμε να ψάχνουμε σε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας. Στην πραγματικότητα έχουμε σχεδιάσει βήμα προς βήμα, εβδομάδα προς εβδομάδα, πού και τι θα κάνουμε, και εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις των σχεδίων” δήλωσε σχετικά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Bilgin, το γεωτρύπανο Abdülhamid Han αγκυροβόλησε στα ανοικτά του Taşucu για εργασίες συντήρησης. “Οι προετοιμασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν. Θα αγκυροβολήσει και πάλι τις επόμενες ημέρες. Ο νέος σταθμός του προβλέπεται να είναι η Μεσόγειος“.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι έρευνες διεξάγονται πάνω από το αλάτι και ότι θα στραφούν και πάλι σε βαθύτερους στόχους κάτω από το αλάτι. Συγκεκριμένα είπε: “Θέλουμε πρώτα να κατανοήσουμε το δυναμικό των δομών πάνω από το αλάτι”. Το γεωτρύπανο Fatih έφτασε στο βάθος της γεώτρησης Çaycuma-1 στη Μαύρη Θάλασσα. Οι δοκιμές θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα. Το ένα από τα πλοία σεισμικής έρευνας βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα και το άλλο στη Μεσόγειο. Κάνουμε σχεδόν μια ακτινογραφία της Γαλάζιας Πατρίδας“, είπε. Από την άλλη πλευρά, έχει ολοκληρωθεί το 85% της εγκατάστασης επεξεργασίας φυσικού αερίου στο Φίλιο και το 65% των θαλάσσιων εργασιών στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας, ο Bilgin δήλωσε ότι έχει κατασκευάσει μια ενεργειακή βάση 170 χιλιόμετρα ανοικτά της θάλασσας και 2.200 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί προϊόντα από περισσότερες από 20 χώρες. “Κατεβάζουμε τον υποθαλάσσιο εξοπλισμό μας στο βυθό της θάλασσας με υποβρύχια ρομπότ. Σε αυτή τη διαδικασία, οι συνεργάτες μας εργάζονται με την ακρίβεια ενός χειρουργού. Έχουμε μια υπόσχεση. Του χρόνου, θα φέρουμε αυτό το αέριο στο έθνος μας. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη, ο στόχος μας είναι κοντά. Τα πράγματα εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο. Το 2023, θα μεταφέρουμε το εγχώριο φυσικό αέριο στο εθνικό σύστημα”.

Παράλληλα, είπε πως έχει επιτευχθεί ο υψηλότερος αριθμός γεωτρήσεων στην ιστορία της Δημοκρατίας όσον αφορά την εξερεύνηση στην ξηρά, ο κ. Bilgin δήλωσε: “Φέτος, πραγματοποιήσαμε 150 γεωτρήσεις, εκ των οποίων οι 55 ήταν γεωτρήσεις παραγωγής. Θα ανανεώσουμε αυτό το ρεκόρ το επόμενο έτος. Στόχος μας είναι να διανοίξουμε 207 γεωτρήσεις, 73 από τις οποίες θα είναι παραγωγικές το 2023″. Σημειώνοντας ότι αποκομίζουν επίσης τους καρπούς των χερσαίων γεωτρήσεών τους, ο Μπιλγκίν δήλωσε: “Για παράδειγμα, το κοίτασμα Şehit Esma Çevik, το οποίο είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών παγκοσμίως. Εδώ παράγουμε κατά μέσο όρο χίλια 100 βαρέλια την ημέρα. Το έργο μας συνεχίζεται σε περιοχές που έχουν απαλλαγεί από την τρομοκρατία”.