Οι Κουβανοί ανέπτυξαν φάρμακο ενάντια στον SARS-Cov-2

Κορονοϊός: Οι Κουβανοί ανέπτυξαν φάρμακο ενάντια στον SARS-Cov-2

H γερμανική Profümed διαπραγματεύεται με τη BioCubaFarma για την εξαγωγή του στη Γερμανία

Το φάρμακο Ιντερφερόνη άλφα 2Β, που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας, χρησιμοποιείται ήδη στην Κίνα για την καταπολέμηση του νέου κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον δρα Εουλόχιο Πιμεντέλ Βάσκες γενικό διευθυντή του CIGB και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το φάρμακο έχει την ιδιότητα να σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού εντός των κυττάρων και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου, ηπατίτιδας Β, AIDS και δαγκείου πυρετού. Στην Κούβα χρησιμοποιείται για πάνω από 30 χρόνια.

Η Ντίνα Πφάιφερ, η οποία ανήκει στο  το ιατρικό προσωπικό της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι εντούτοις επιφυλακτική,: «Είναι αδύνατο να σχολιάσουμε τις δυνατότητες θεραπείας της ιντερφερόνης χωρίς κλινικές μελέτες», δήλωσε στην Deutsche Welle.

Ωστόσο, η κουβανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτή την στιγμή με διάφορες χώρες που ενδιαφέρονται για τη χρήση ιντερφερόνης άλφα-2b. Και η γερμανική εταιρεία Profümed βρίσκεται επίσης σε επαφή με την κουβανική εταιρεία BioCubaFarma για την εξαγωγή της ιντερφερόνης άλφα 2Β στη Γερμανία. Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί από γερμανικής πλευράς η άδεια εισαγωγής και η έγκριση του φαρμάκου.